Canon 55-250 IS vs 70-300 IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kill
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 29

Odp: Canon 55-250 IS vs 70-300 IS

siudym co sądzisz o zdjęciu poniżej:
    z C55-250/f250 zrobione na szybko z ręki, dzień dziś był pochmurny.

Jak dla mnie to szału nie ma ;/

Komentarz

• fancik
      Bywalec
      • 2010
      • 214

witam
      Pozwolę się w tym miejscu wtrącić .
      Miałem sigmę 70-300 APO ale jakość zdjęć jeśli chodzi o ostrość była słaba , więc sprzedałem ją szybciutko i zastanawiam się nad systemowym Canonem ze stabilizacją np. takim 55-250mm II , ale co tu widzę to trudno ocenić .
      Albo fotki siudyma są bardzo podkręcone albo chylę czoła i jest super .
      Poproszę o wypowiedź kolegę Siudyma w aspekcie oryginalności fotek z canona 55-250,gdyż jak widzę fotkę następnego kolegi to ręce opadają ze względu na jakość .
      I zaraz coraz bardziej myślę o Tamronie 70 - 300 ze stabilizacją,gdyż canon 70 -300 ze stabilizacją jest już poza moim zasięgiem.
      Przepraszam że trochę nie na temat ale sprawa jest istotna jak dla mnie canon 55-250 II czy Tamron 70 -300 VC to trudny wybór a po przygodzie z Sigmą chciałbym w końcu robić zdjęcia a nie testy.
      pozdrawiam Wojtek
      Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
      Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• Grzesiek_PL
        Uzależniony
        • 2008
        • 834

Zamieszczone przez fancik
        Umiejętności fotografowania i posługiwania się sprzętem

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Poczytaj
          Tamron 70 - 300 USD opinie użytkowników - Strona 3, w tym mój post #83
          oraz
          http://www.canon-board.info/obiektyw...0-300-a-86166/

A tak w ogóle to dwa podobne wątki mamy...
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• VomitroN
            Uzależniony
            • 2006
            • 516

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
            Umiejętności fotografowania i posługiwania się sprzętem
            Dokładnie. Może Kill'owi trafiła się jakaś słabsza sztuka, bo moim zdaniem, w relacji cena/jakość, 55-250IS jest szkłem zasługującym na uwagę.
            Dla kontrprzykładu, również samolot z egzemplarza kupionego w USA za niecałe $200: RAW wywołany w DPP, bez targania.

135mm f/5.6 1/500 ISO100
            "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• Kill
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 29

Zamieszczone przez VomitroN
              Dokładnie. Może Kill'owi trafiła się jakaś słabsza sztuka
              Tylko że u mnie była zgoła odmienna pogoda a i odległość była nie ta, samolot leciał wysoko a twój widać że się dopiero wznosi.... Też mnie nie pocieszyła ta jakość ale to dopiero moje pierwsze zdjęcia tym szkłem

Komentarz

• siudym
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2249

Poproszę o wypowiedź kolegę Siudyma w aspekcie oryginalności fotek z canona 55-250,gdyż jak widzę fotkę następnego kolegi to ręce opadają ze względu na jakość
                Ale co podkrecone bo nie rozumiem?
                Wiele razy w temacie dawalem zdjecia takze w raw. No chyba, ze podkrecaniem nazywamy konwersje raw do jpg.

Ja tez widze w necie zdjecia z 55-250 (czy nawet z 18-55) i mysle podobnie, ale odwrotnie "jak oni to robią, ze jest tak zle" ?. Bywaja jakies wadliwe sztuki, ale to samo bywa np. z 100-400L.

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

55-250 vs 70-200 2.8 IS (250/5.6 vs 200/5.6)

Bylo wiele razy wczesniej w temacie.
                Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

IMHO w cenie do 1400 PLN nic lepszego nie ma niż T 70-300 VC USD lub C 55-250.
                  Jeżeli nie potrzeba 300 mm, USD, to śmiało można brać C 55-250 w końcu jest tańszy.
                  Ja zmieniłem C 55-250 na T 70-300 głównie z uwagi na długi koniec i USD. Do bardziej amatorskiego spottingu jest w pełni wystarczalny.
                  Miałem przez chwilę pożyczoną Sigmę 70-300 APO i to była MASAKRA, jakość zdjęć fatalna, mydło, a do tego brak stabilizacji.

@fancik - ten Tamron to jest bardzo fajny wybór, ale Canon też nie bedzie złym.
                  Jeszcze jedna IMHO też dość istotna kwestia - Tamron daje 5 lat gwarancji!!!
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• VomitroN
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 516

Zamieszczone przez Kill
                    Tylko że u mnie była zgoła odmienna pogoda a i odległość była nie ta, samolot leciał wysoko a twój widać że się dopiero wznosi.... Też mnie nie pocieszyła ta jakość ale to dopiero moje pierwsze zdjęcia tym szkłem
                    No to inny przykład. Samolot w podobnej skali jak na Twoim zdjęciu. Nawet te same linie lotnicze, żebyś miał lepsze porównanie.
                    Co prawda crop z jpga spowodował lekką kaszkę na niebie, ale pomijamy tu estetykę tła, bo skupiamy się przecież na samym samolocie, ułatwiającym ocenę ostrości obiektywu.

200mm, f/7.1, 1/1000, ISO100, crop bezpośrednio po wywołaniu w DPP
                    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• fancik
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 214

witam
                      Przepraszam że użyłem złego słowa...... pod pojęciem podkręcone miałem namyśli ostre wyciąganie jakości a w tym ostrości w różnych dostępnych programach.
                      Widzę jednak że kolega poza umiejętnościami posiada też dobry egzemplarz obiektywu co skutkuje takimi właśnie zdjęciami .....szczerze podziwiam.
                      Tak jak pisałem męczyłem się jakiś czas z Sigmą i nie chciałbym drugi raz tego przechodzić bo szkoda czasu i straconych zdjęć.
                      Wybór nie jest łatwy , zarówno canon jak i Tamron wymaga jednak selekcji .
                      Ciekawi mnie jak się pracuje z Tamronem pod względem jego wagi . U mnie z canonem 50D zestaw trochę będzie ważył.
                      Mam Jupitera 21 i powiem że nie jest to na dłuższą metę przyjemne .
                      pozdrawiam Wojtek
                      Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• Kill
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 29

Zamieszczone przez VomitroN
                        No to inny przykład. Samolot w podobnej skali jak na Twoim zdjęciu. Nawet te same linie lotnicze, żebyś miał lepsze porównanie.

200mm, f/7.1, 1/1000, ISO100, crop bezpośrednio po wywołaniu w DPP
                        Tu już takiego szoku nie ma ale jest różnica, moje parametry : 250mm, f/5.6, 1/800, iso 100. Muszę popróbować więcej w weekend jak pogoda lepsza dopisze

Komentarz

• jacek_73
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2587

...Ciekawi mnie jak się pracuje z Tamronem pod względem jego wagi . U mnie z canonem 50D zestaw trochę będzie ważył...
                          Nie jest tak źle

Jestę fotografę
                          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• fancik
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 214

witam
                            Wielkie dzięki.......to się nazywa pozytywna argumentacja , dodając 5-letnią gwarancję nic tylko kupować .
                            pozdrawiam Wojtek

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Myślę, że się nie zawiedziesz. Największym, moim zdaniem, plusem tamrona jest bardzo równe zachowanie w całym zakresie (kadru, ogniskowych i przysłony). A że jest większy od sigmy 70-300 czy canona 55-250? Coś za coś.

Odpozdrawiam
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5499

Co do wagi to jak dla mnie Tamron jest zdecydowanie cięższy od Canona. Na początku (po przesiadce z Canona) miałem nawet z tym problem, szczególnie pod płotem na lotnisku Teraz już się przyzwyczaiłem
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...