Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam
Pozwolę się w tym miejscu wtrącić .
Miałem sigmę 70-300 APO ale jakość zdjęć jeśli chodzi o ostrość była słaba , więc sprzedałem ją szybciutko i zastanawiam się nad systemowym Canonem ze stabilizacją np. takim 55-250mm II , ale co tu widzę to trudno ocenić .
Albo fotki siudyma są bardzo podkręcone albo chylę czoła i jest super .
Poproszę o wypowiedź kolegę Siudyma w aspekcie oryginalności fotek z canona 55-250,gdyż jak widzę fotkę następnego kolegi to ręce opadają ze względu na jakość .
I zaraz coraz bardziej myślę o Tamronie 70 - 300 ze stabilizacją,gdyż canon 70 -300 ze stabilizacją jest już poza moim zasięgiem.
Przepraszam że trochę nie na temat ale sprawa jest istotna jak dla mnie canon 55-250 II czy Tamron 70 -300 VC to trudny wybór a po przygodzie z Sigmą chciałbym w końcu robić zdjęcia a nie testy.
pozdrawiam Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie.... Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Umiejętności fotografowania i posługiwania się sprzętem
Dokładnie. Może Kill'owi trafiła się jakaś słabsza sztuka, bo moim zdaniem, w relacji cena/jakość, 55-250IS jest szkłem zasługującym na uwagę.
Dla kontrprzykładu, również samolot z egzemplarza kupionego w USA za niecałe $200: RAW wywołany w DPP, bez targania.
Dokładnie. Może Kill'owi trafiła się jakaś słabsza sztuka
Tylko że u mnie była zgoła odmienna pogoda a i odległość była nie ta, samolot leciał wysoko a twój widać że się dopiero wznosi.... Też mnie nie pocieszyła ta jakość ale to dopiero moje pierwsze zdjęcia tym szkłem
Albo fotki siudyma są bardzo podkręcone albo chylę czoła i jest super .
Poproszę o wypowiedź kolegę Siudyma w aspekcie oryginalności fotek z canona 55-250,gdyż jak widzę fotkę następnego kolegi to ręce opadają ze względu na jakość
Ale co podkrecone bo nie rozumiem?
Wiele razy w temacie dawalem zdjecia takze w raw. No chyba, ze podkrecaniem nazywamy konwersje raw do jpg.
Ja tez widze w necie zdjecia z 55-250 (czy nawet z 18-55) i mysle podobnie, ale odwrotnie "jak oni to robią, ze jest tak zle" ?. Bywaja jakies wadliwe sztuki, ale to samo bywa np. z 100-400L.
IMHO w cenie do 1400 PLN nic lepszego nie ma niż T 70-300 VC USD lub C 55-250.
Jeżeli nie potrzeba 300 mm, USD, to śmiało można brać C 55-250 w końcu jest tańszy.
Ja zmieniłem C 55-250 na T 70-300 głównie z uwagi na długi koniec i USD. Do bardziej amatorskiego spottingu jest w pełni wystarczalny.
Miałem przez chwilę pożyczoną Sigmę 70-300 APO i to była MASAKRA, jakość zdjęć fatalna, mydło, a do tego brak stabilizacji.
@fancik - ten Tamron to jest bardzo fajny wybór, ale Canon też nie bedzie złym.
Jeszcze jedna IMHO też dość istotna kwestia - Tamron daje 5 lat gwarancji!!!
Tylko że u mnie była zgoła odmienna pogoda a i odległość była nie ta, samolot leciał wysoko a twój widać że się dopiero wznosi.... Też mnie nie pocieszyła ta jakość ale to dopiero moje pierwsze zdjęcia tym szkłem
No to inny przykład. Samolot w podobnej skali jak na Twoim zdjęciu. Nawet te same linie lotnicze, żebyś miał lepsze porównanie.
Co prawda crop z jpga spowodował lekką kaszkę na niebie, ale pomijamy tu estetykę tła, bo skupiamy się przecież na samym samolocie, ułatwiającym ocenę ostrości obiektywu.
200mm, f/7.1, 1/1000, ISO100, crop bezpośrednio po wywołaniu w DPP
witam
Przepraszam że użyłem złego słowa...... pod pojęciem podkręcone miałem namyśli ostre wyciąganie jakości a w tym ostrości w różnych dostępnych programach.
Widzę jednak że kolega poza umiejętnościami posiada też dobry egzemplarz obiektywu co skutkuje takimi właśnie zdjęciami .....szczerze podziwiam.
Tak jak pisałem męczyłem się jakiś czas z Sigmą i nie chciałbym drugi raz tego przechodzić bo szkoda czasu i straconych zdjęć.
Wybór nie jest łatwy , zarówno canon jak i Tamron wymaga jednak selekcji .
Ciekawi mnie jak się pracuje z Tamronem pod względem jego wagi . U mnie z canonem 50D zestaw trochę będzie ważył.
Mam Jupitera 21 i powiem że nie jest to na dłuższą metę przyjemne .
pozdrawiam Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie.... Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
No to inny przykład. Samolot w podobnej skali jak na Twoim zdjęciu. Nawet te same linie lotnicze, żebyś miał lepsze porównanie.
200mm, f/7.1, 1/1000, ISO100, crop bezpośrednio po wywołaniu w DPP
Tu już takiego szoku nie ma ale jest różnica, moje parametry : 250mm, f/5.6, 1/800, iso 100. Muszę popróbować więcej w weekend jak pogoda lepsza dopisze
Myślę, że się nie zawiedziesz. Największym, moim zdaniem, plusem tamrona jest bardzo równe zachowanie w całym zakresie (kadru, ogniskowych i przysłony). A że jest większy od sigmy 70-300 czy canona 55-250? Coś za coś.
Co do wagi to jak dla mnie Tamron jest zdecydowanie cięższy od Canona. Na początku (po przesiadce z Canona) miałem nawet z tym problem, szczególnie pod płotem na lotnisku Teraz już się przyzwyczaiłem
Komentarz