Ja czyszczenie filtru (jakas zwykla HOYA) Ludwikiem robilem na egzemplarzu niepowlekanym powlokami odblaskowymi, a poswiata niebieskawa tez na nim byla. Wczesniej Ludwika testowalem na moich okularach. Okulary mialy naniesione powloki antyodblaskowe i powloki antyUV. Po czyszczeniu Ludwikiem zanioslem okulary do optyka celem sprawdzenia stanu powlok z zamiarem, ze jesli zeszly to poprosze o naniesienie nowych. Optyk powiedzial, ze nie ma potrzeby. Ale powloki na filtrach to zapewne inna bajka.
Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000 -
-
Komentarz
-
Filtr polaryzacyjny i połówkowy
Chcę kupić filtr polaryzacyjny i chciałbym zapytac o Wasze doświadczenia w tym temacie...co polecacie itd. Posiadam EOSa 300D + 18 - 55 no i powoli chcę zacząć dokupowywać inne akcesoria. Jednakże w przypadku filtrów mam pewien problem. Jak wygląda sprawa z mocowaniem? Czy będę potrzebował również jakiś adapter? Przeglądałem archiwum i linki, które podrzuciliście, ale generalnie nadal nie wiem co wybrać i chciałbym byście przedstwili Wasze subiektywne opinie na ten temat. Powiedzcie coś o filtrach, z którymi Wam się najlepiej pracuje. Oczywiście to samo dotyczy filtrów połówkowych. Czy warto coś takiego kupić? Jakie są za i przeciw?
Pozdrowionka.Komentarz
-
Przeciez jest masa watkow z rankingami filtrow.
Mocowanie: gwint dostosowany do srednicy obiektywu albo system cokin.
Polowkowy: b. przydatny w krajobrazach, byl tez specjalny topik o tym.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
wpisz w wyszukiwarke "hoya" i dostaniesz mnostwo informacji ot chocby taki linka jak ten:
http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...highlight=hoyaKomentarz
-
Preferuję filtry B+W
ze względu na jakość wykonania (pod każdym względem).
Załączam link do angielskiej wersji folderu firmowego:
(gdzieś kiedyś widziałem to samo w polskiej wersji językowej - jeśli wolisz po naszemu, to musisz sam poszukać w sieci)
oraz w języku niemieckim:
We are experts in high-end lenses, optical filters and systems for the industry. Schneider-Kreuznach designs and manufactures high-quality lenses and filters.
Poniżej jeszcze pierwsza z brzegu ogólna informacja o tych produktach w naszym ojczystym języku:
Komentarz
-
Jestem także za filtrami B&W. O filtrach fajnie pisze Andrzej Mroczek w swojej książce "Książka i fotografowaniu". Warto przeczytać tę książkę, wydaje mi się nawet że to "lektura obowiązkowa"20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 LKomentarz
-
-
Wielopowlokowy dowolnej marki. Zaleznie od Twoich preferencji fotograficznych to moze byc combo typu Polar + UV lub Polar + filtr ocieplajacy.Zamieszczone przez NemeoProszę o radę jaki kupić filtr polaryzacyjny 77 mm do Canona EF-S 10-22 ?
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Komentarz
-
Fotografuję głównie krajobrazy.Wielopowlokowy dowolnej marki. Zaleznie od Twoich preferencji fotograficznych to moze byc combo typu Polar + UV lub Polar + filtr ocieplajacy.
Czy mógłbyś polecić jakiś dobry model, konkretnej firmy ?
Słyszałem że przy tak dużym kącie polary robią sobie rożnice w jasnosci partii nieba na zdjęciu ?Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.Komentarz
-
Ja uzywam polar Singh-Ray ocieplajacy, oraz Hoya polar z UV. Niedawno na inne szklo kupilem tez B+W. Ze wszystkich jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecza, ktora mozesz rozwazyc jest kupienie cienkiej wersji (slim) zeby uniknac winietowania przy takim kacie.Zamieszczone przez NemeoFotografuję głównie krajobrazy.
Czy mógłbyś polecić jakiś dobry model, konkretnej firmy ?
W podgladzie zdjecia musisz sie starac odpowiednio go ustawic. Nawet jak nie bedzie idealnie rowno to w wiekszosci przypadkow bedzie to w miare naturalnie wygladac. Pamietaj, ze polar dziala najlepiej przy odchyleniu aparatu o 90 st od slonca.Zamieszczone przez NemeoSłyszałem że przy tak dużym kącie polary robią sobie rożnice w jasnosci partii nieba na zdjęciu ?
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Komentarz
-
-
Na filtr mam przeznaczone 400 zł., tylko totalnie nie wiem jaki model kupić ? :-(a co do polara to kup najlepszy na jaki cie stac...Komentarz
-
hoya shmc super pro może - jestem zadowolony z tego slima, no i dekielek można przykręcić - jednak troche kosztował
http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...o/filtry_hoya/
Komentarz
Komentarz