Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Nemeo
    Czy się różni filtr polaryzacyjny B+W kołowy MRC Slim od B+W kołowy MRC ?
    Tym, ze pierwszy nie bedzie winietowal przy body z cropem 1.3/FF i/lub nakreconym drugim/trzecim filtrem (UV, ND, etc.). I na pierwszy nie nakrecisz dekielka od obiektywu, bo nie ma gwintu.

Swoja droga nie rozumiem dlaczego B+W nie daje gwintu w filtrach Slim - Hoyi jakos sie udalo...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dom3k
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 46

Zamieszczone przez Polaco
      Ja wole kupic 2 razy, przy redukcji nie zalozysz oslony przeciw slonecznej, juz nie mowiac o dekielkach
      Przeciez jak zalozysz na 70-200 4L oslone przeciwsloneczna i tak nie masz dostepu do nakreconego polara. Mozna oponowac, ze filtry 77mm na redukcji nie zalozysz razem z oslona przeciwsloneczna, ale dopasowany polar 67mm bez mozliwoscia ustawiania na niewiele sie zdaje. Dodatkowy dekielek zawsze mozna kupic.

Komentarz

• VDR
        Coś już napisał
        • 2005
        • 51

Filtry polaryzacyjne kołowe serii MRC Slim to filtry charakteryzujące się takimi samymi parametrami optycznymi jak zwykłe MRC, ale posiadają cieńszą oprawę, co pozwala na uniknięcie winietowania zwłaszcza przy obiektywach szerokokątnych. Filtry te nie posiadają gwintu z przodu, <jednak sprzedawane sa w komplecie ze specjalnym deklem

źródło: http://www.fotoplus.pl/sklep.foto/filtry-4-55/?29
        http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez VDR
          jednak sprzedawane sa w komplecie ze specjalnym deklem
          Aha, i niech sobie ten dekiel wsadzą. Miałem taki filtr na 28-135 i dekiel ciągle spadał Ja już nie kupię filtra bez gwintu, choćby mi kiedyś miało winietować 14mm na 1DsMk3

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Zamieszczone przez muflon
            (słowo kluczowe: Ludwik ;-) )
            I co, Ludwik nie pomógł?

Zdecydowanie polecam B&W
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Pszczola
              I co, Ludwik nie pomógł?
              Ano niespecjalnie. Owszem było dużo lepiej, ale mimo wszystko filtr wygląda średnio. Pewnie to przez ten wstrętny, kapitalistyczny płyn do zmywania w miejsce naszej rodzimej produkcji

Komentarz

• bzyk

Czy ktos uzywa, uzywal lub testowal filtry Promaster? Firma jest bardziej znana glownie w usa i to nie tylko z filtrow.
                Zamiaruje zakup polara i lokalny sklep foto bardzo te filtry zachwala (pewnie w magazynie leza...)

pzdr,
                bzyk

Komentarz

• Nemeo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1757

Ja już nie kupię filtra bez gwintu, choćby mi kiedyś miało winietować 14mm na 1DsMk3
                  Czyli radzicie jednak nie brac wersji SLIM ?

Komentarz

• skrzat
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 440

Jak nie masz FF to nie potrzebny slim - winiety nie będzie (nie mylić z tymi na autostradach )
                    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

przy 16mm (10mm x 1.6) nie bedzie winiety? no niewiem ale najlepiej przymiezyc
                      Instagram

Komentarz

• asq
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 69

bzyk,
                        dwa cytaty, które mówią wszystko:
                        "Promaster rebadges stuff from different companies, so it's hard to say
                        who made it, and thus how good it is. It might be a Hoya, or it might
                        be some no-name company, you never know."
                        "As usual its not hard to figure this out....the PRO in ProMaster stands
                        for PROfit."
                        (http://groups.google.pl/group/rec.ph...27ee813aa82136)

saaeoo,
                        dobry polar kołowy to 350-400zł, więc jeśli zamierzasz dokupić jakieś obiektywy, pomyśl nad maksymalną średnicą i redukcjach, albo cokinie, żeby ci się nie rozmnożyły wydatki jak go już pokochasz

atsd, piętno dla firmy na T. za zrobienie osłonki do ich "legendarnego obiektywu" o 2mm za wąskiej w talii żeby zmieścić tam redukcję 67>77. chyba będę się bawił pilniczkiem jak go w końcu kupię.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Jac
                          przy 16mm (10mm x 1.6) nie bedzie winiety? no niewiem ale najlepiej przymiezyc
                          Mialem 17mm na analogu z nakreconymi dwoma filtrami na raz: B+W UV Haze MRC oraz B+W POL CIR MRC (NIE SLIM) i winiety nie bylo.

I dopiero po paru klatkach zastanowilem sie na cholere mi polar przy czarnobialym filmie ? Ale to temat na inny watek 8)

Komentarz

• bzyk

Znaczy ja G6 uzywam poki co. Oryginalny adapter ma srednice 58mm i nie wiem czy jest sens czynic kombinacje redukcjami do srednicy chociazby 67.

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez Vitez
                              Mialem 17mm na analogu z nakreconymi dwoma filtrami na raz: B+W UV Haze MRC oraz B+W POL CIR MRC (NIE SLIM) i winiety nie bylo.
                              jak nie bedzie winiety to nie ma problemu wtedy normalny wydaje sie lepszy

oftopicznie

Zamieszczone przez Vitez
                              I dopiero po paru klatkach zastanowilem sie na cholere mi polar przy czarnobialym filmie ? Ale to temat na inny watek
                              a co ma wspolnego polar z kolorem?, przeciez polar poprawia kontrast i likwiduje np. odblaski
                              Instagram

Komentarz

• asq
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 69

pisałem do saaeoo, do kompakta to raczej bez sensu, poza tym 58 sporo tańszy.

Komentarz

Pracuję...