Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Ja czyszczenie filtru (jakas zwykla HOYA) Ludwikiem robilem na egzemplarzu niepowlekanym powlokami odblaskowymi, a poswiata niebieskawa tez na nim byla. Wczesniej Ludwika testowalem na moich okularach. Okulary mialy naniesione powloki antyodblaskowe i powloki antyUV. Po czyszczeniu Ludwikiem zanioslem okulary do optyka celem sprawdzenia stanu powlok z zamiarem, ze jesli zeszly to poprosze o naniesienie nowych. Optyk powiedzial, ze nie ma potrzeby. Ale powloki na filtrach to zapewne inna bajka.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Pszczola, zwykła HOYA też ma powłokę, tylko że jedną.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Pszczola, zwykła HOYA też ma powłokę, tylko że jedną.
        ale zwykla Hoya to ta fioletowa. a oni maja jeszcze serie zielona (G jak guano), ktora nie ma zadnego powlekania ;-) tyle, ze ma napis Hoya, a co niektorych juz samo to uszczesliwia
        www albo tez flickr

Komentarz

• saaeoo

Filtr polaryzacyjny i połówkowy

Chcę kupić filtr polaryzacyjny i chciałbym zapytac o Wasze doświadczenia w tym temacie...co polecacie itd. Posiadam EOSa 300D + 18 - 55 no i powoli chcę zacząć dokupowywać inne akcesoria. Jednakże w przypadku filtrów mam pewien problem. Jak wygląda sprawa z mocowaniem? Czy będę potrzebował również jakiś adapter? Przeglądałem archiwum i linki, które podrzuciliście, ale generalnie nadal nie wiem co wybrać i chciałbym byście przedstwili Wasze subiektywne opinie na ten temat. Powiedzcie coś o filtrach, z którymi Wam się najlepiej pracuje. Oczywiście to samo dotyczy filtrów połówkowych. Czy warto coś takiego kupić? Jakie są za i przeciw?
          Pozdrowionka.

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Przeciez jest masa watkow z rankingami filtrow.

Mocowanie: gwint dostosowany do srednicy obiektywu albo system cokin.

Polowkowy: b. przydatny w krajobrazach, byl tez specjalny topik o tym.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• CYNIG
              Uzależniony
              • 2005
              • 694

wpisz w wyszukiwarke "hoya" i dostaniesz mnostwo informacji ot chocby taki linka jak ten:
              http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...highlight=hoya
              https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kubek
                Bywalec
                • 2005
                • 172

Preferuję filtry B+W
                ze względu na jakość wykonania (pod każdym względem).

Załączam link do angielskiej wersji folderu firmowego:

(gdzieś kiedyś widziałem to samo w polskiej wersji językowej - jeśli wolisz po naszemu, to musisz sam poszukać w sieci)

oraz w języku niemieckim:

We are experts in high-end lenses, optical filters and systems for the industry. Schneider-Kreuznach designs and manufactures high-quality lenses and filters.

Poniżej jeszcze pierwsza z brzegu ogólna informacja o tych produktach w naszym ojczystym języku:

Komentarz

• Marfackib
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 169

Jestem także za filtrami B&W. O filtrach fajnie pisze Andrzej Mroczek w swojej książce "Książka i fotografowaniu". Warto przeczytać tę książkę, wydaje mi się nawet że to "lektura obowiązkowa"
                  20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Jaki filtr polaryzacyjny 77 mm ?

Proszę o radę jaki kupić filtr polaryzacyjny 77 mm do Canona EF-S 10-22 ?
                    Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• Coronado
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 291

Zamieszczone przez Nemeo
                      Proszę o radę jaki kupić filtr polaryzacyjny 77 mm do Canona EF-S 10-22 ?
                      Wielopowlokowy dowolnej marki. Zaleznie od Twoich preferencji fotograficznych to moze byc combo typu Polar + UV lub Polar + filtr ocieplajacy.

Pozdrawiam
                      Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                      Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Nemeo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1757

Wielopowlokowy dowolnej marki. Zaleznie od Twoich preferencji fotograficznych to moze byc combo typu Polar + UV lub Polar + filtr ocieplajacy.
                        Fotografuję głównie krajobrazy.
                        Czy mógłbyś polecić jakiś dobry model, konkretnej firmy ?
                        Słyszałem że przy tak dużym kącie polary robią sobie rożnice w jasnosci partii nieba na zdjęciu ?
                        Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• Coronado
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 291

Zamieszczone przez Nemeo
                          Fotografuję głównie krajobrazy.
                          Czy mógłbyś polecić jakiś dobry model, konkretnej firmy ?
                          Ja uzywam polar Singh-Ray ocieplajacy, oraz Hoya polar z UV. Niedawno na inne szklo kupilem tez B+W. Ze wszystkich jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecza, ktora mozesz rozwazyc jest kupienie cienkiej wersji (slim) zeby uniknac winietowania przy takim kacie.

Zamieszczone przez Nemeo
                          Słyszałem że przy tak dużym kącie polary robią sobie rożnice w jasnosci partii nieba na zdjęciu ?
                          W podgladzie zdjecia musisz sie starac odpowiednio go ustawic. Nawet jak nie bedzie idealnie rowno to w wiekszosci przypadkow bedzie to w miare naturalnie wygladac. Pamietaj, ze polar dziala najlepiej przy odchyleniu aparatu o 90 st od slonca.

Pozdrawiam
                          Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                          Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez Nemeo
                            to nie polary robia roznice tylko zmieniajace sie swiatlo a wlasciwie kat jego padania na filtr :-)

a co do polara to kup najlepszy na jaki cie stac...
                            Instagram

Komentarz

• Nemeo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1757

a co do polara to kup najlepszy na jaki cie stac...
                              Na filtr mam przeznaczone 400 zł., tylko totalnie nie wiem jaki model kupić ? :-(

Komentarz

• dzi
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 240

hoya shmc super pro może - jestem zadowolony z tego slima, no i dekielek można przykręcić - jednak troche kosztował http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...o/filtry_hoya/

Komentarz

Pracuję...