Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A ja jestem zwolenniczką goldphoto. Mam i statyw i głowicę tej marki i spokojnie mogę polecić, bo wytrzymały jest i na wstrząsy i upadki :]
No i cena jest w porządku. Ja kupiłam statyw YH324 za niecałe 240zł w foto-tipie, więc interes zrobiłam przedni ;-)
Dołącze się do wątku
Potrzebuję statyw przede wszystkim lekki i w miarę wytrzymały (głównie w celach podróżniczych), poziomica nie wymagana (zawsze w sanki można wpiąć)
podoba mi się velbon p-max
coś podobnego w okolicach tej ceny (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 to chyba wolę nowy na gwarancji
pozdrawiam
lekki i w miarę wytrzymały [...] (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 ...
Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.
Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.
Ja szukałem również takiego zestawu, w szczególności bardzo mi zależało na jak najmniejszej wadze ale również stabilności i wysokości ~140cm.
Swoje długie poszukiwania zakończyłem na Gitzo GT1541 + Markins Q3. Wszystko razem waży ~1500g i bardzo fajnie nadaje się do pieszych/rowerowych wycieczek. Każde inne rozwiązanie okupione było dodatkowymi kompromisami, na które jednak nie chciałem się godzić...
co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie
Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś
co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie
Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś
Osobiście to nie widze wielkiego sensu kupowania nie-kompozytowego Gitzo - różnica w wadze od porównywalnych Manfrotto nie warta różnicy w cenie...
A ja bardzo proszę o poradę osoby które znają się na statywach.
Mianowicie mam do wydania 1200 a w ostateczności 1400 zł na statyw i głowicę.
Przeznaczenie:
Krajobrazy, panoramy, makro, rzadziej jakaś przyroda ptasia, portrety, innych celów nie przewiduję.
Co bym oczekiwał od statywu:
W miarę lekki (dużo chodzę po górach i podróżuję), po złożeniu nie za długi, ma utrzymać 5dmkII + grip + 70-200/2.8 + TC 2,0. Cięższej konfiguracji nie przewiduję, a głównie body z 17-40L lub 100/2.8 macro. Powinien być też w miarę wysoki abym spokojnie przy wzroście 183 cm nie musiał się garbić.
Jaki zestaw statyw + głowica polecacie?
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi
Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?
A ja zamierzam nabyć statyw gł. do celów makrofotografii (czasem może do ptaków i jakieś zdjęcia architektury),
póki co zestawem moim będzie:
C50D
C 70-300 IS
oraz Sigma 150 Macro.
Czy Velbon Sherpa 600R będzie wystarczającym/dobrym zestawem?
Wiem, że Frotki są lepsze, ale też mają lepszą cenę, a żadnych Benro czy Gold Photo nie zamierzam kupować i się denerwować.
Czytałem, że sporo osób używało tego VS i było zadowolonych.. Tylko zastanawiam się czy już potrzebuję czegoś lepszego czy jednak Velbon Sherpa 600R wystarczy mi na pewien przynajmniej czas, przy nie używaniu dużych "luf", a wymienionych przeze mnie "szkieł" ;> ..
MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.
Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez profi666
Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?
Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych
Ostatnio edytowany przez _igi; 15112.
Powód: Automerged Doublepost
Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX
dziś też właśnie nabyłem tego slika (+"kit'owa" głowica Slik SH-705E)...wygląda w miarę solidnie, raczej się nie "telepie"-no i leciutka 350-tka siedzi na nim pewnie. niedługo pierwsze wieczorno-nocne próby
a tak przy okazji w Olsztynie nie można od ręki dostać Velbonów(wszędzie First/Hama/Goldphoto - pojedyńcze, tak jak było z moim Sliki) byłem w 2 sporych marketach i w sklepie foto przy markecie myśląc o sherpie...a tu zonk dziura;-)
MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.
Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych
_igi, a ile masz wzrostu?
Ciekawi mnie jak Ci się pracuje ze 190-ką, nie jest zbyt niska (z opuszczoną kolumną)?
Czytając, post profi666, to jak bym czytał o swoich wątpliwościach - ten sam dylemat (190 czy 055), podobny sprzęt, wzrost i tylko o innej głowicy myślałem, bo o 496RC2
Forum znalazłam kilka dni temu i od tego czasu "wsiąkłam". Z góry zastrzegam, że korzystanie z wyszukiwarki nie jest mi obce, acz po przeczytaniu kilkudziesięciu stron n/t wyboru statywu mam jeszcze większy mętlik, dlatego ośmielam się prosić o pomoc.
Potrzebuję statywu pod C 40D, z podpiętym EF 28-135 bo na razie takim zestawem dysponuję.
Focę głównie portrety, trochę architektury i krajobrazów, street kiedy mam okazję i nastrój, więc w perspektywie muszę wkalkulować noszenie całego sprzętu na własnych plecach. A - co tu dużo mówić - siłaczką to ja nie jestem Nie potrzebuję też specjalnie wysokiego statywu - mierzę 170 cm.
Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis? Utkwiło mi tez w pamięci przeczytane zdanie, że statyw to inwestycja na lata, więc warto od razu zainwestować w niego tyle, ile trzeba. Powiedzmy, że początkowo chciałam się zamknąć w 500 zł, ale jeśli podpowiedzielibyście mi coś wartego większych pieniędzy to też jakoś przeżyję. Aha, oczywiście chodzi mi o trójnóg.
Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.
pomożecie?
katharsis, tak z ciekawości, co w końcu kupiłaś?
i jak się sprawuje?
Komentarz