Zabawka na kompakcik.
Jaki statyw
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Lepiej dołożyć trochę więcej i mieć pewność że masz coś solidnego.
Wybierz coś z oferty Velbon i daj sobie spokój z tą tandetą.Komentarz
-
Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.
zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Dokładnie opisałeś Slika :-)Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.
zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..
Ja mam dwa statywy tej firmy. 300 DX który jest solidny jak manfrotto 190 (nogi 3 sekcyjne ale blokowane śrubami), do tego głowica która jest odpowiednikiem manfrotowej 141 rc. Tego używam jak potrzebna jest stabilność a mobilność jest sprawą drugorzędną. Na wycieczki mam Slika 340dx który jest o wiele lżejszy, ma mniejszą wagę, po złożeniu jest mniejszy - ma 4 sekcyjne nogi. Jest też mniej stabilny ale głowicę ma taką samą jak 300. 330 jest pośredni.Komentarz
-
Ja mam taki model więc moge sie troche wypowiedzieć. Niezbyt precyzyjnie sie nim operuje, jak chcesz ustawić dokładny kadr to jest trudność, bo po dokręceniu wajch zawsze Ci się lekko przesuwa kadr. Zdarzyło się też że jak założyłem cięższy teleobiektyw to na zdjęciach było widać poruszenie, bo od ciężaru się statyw delikatnie i powoli kłaniał do przodu ( mam nadzieje że rozumiesz o co chodzi ). Z innymi obiektywami jest ok i spisuje się nieźle. Jest wysoki i masywny, oczywiście przy wietrze są problemy (pewnie zaraz się ktoś wypowie że z lepszym statywem wiatr nie jest straszny, ale ja w to nie wierze. Inna sprawa,że pod spodem jest mały hak na którym można powiesić obciążenie i ustabilizować statyw w razie halnego). Moim skromnym zdaniem statyw nadaje się do celów amatorskich i lepiej go mieć niż nie mieć nicin nomine magnae veritasKomentarz
-
poza tym, statyw z jaką długą rączką przy głowicy to raczej do kamer jest, nie do aparatów. Poza tym, tak jak przedmówcy. Daj sobie spokój i kup coś firmoweo. Wydasz więcej, ale przynajmniej będziesz zadowolony i to Ty będziesz wybierał kadry, a nie skrzypiący statywKomentarz
-
Slik 330DX jest bardzo stabilny, wbrew opinii o nim krążącej.
Trzyma się na nim 450D+grip+70-200/4 (przykręcone oczywiście pod aparatem, nie za obiektyw, tak, wiem, że z gripem to trochę głupi pomysł).
Jeśli chciałbyś przypinać coś dłuższego to po prostu mocowanie statywowe na obiektyw i będzie dobrze.
Bardzo fajną możliwością Slika jest rozstawienie nóg bardzo szeroko (ale to zabrzmiało...) przez co jest bardzo niski i zamocowanie głowicy w dół.Komentarz
-
Witam! Dołączam się do tematu!
Chciałbym zakupić statyw do robienia zdjęć w plenerze a dokładniej mówiąc zwierzęta, głównie ptaki. Dodam ze mój zestaw to 40D i 400mm/f5.6. Od jakiegoś czasu sledze fora i czytam co jest dobre a co nie. Z tego powodu zrobił mi się mętlik w głowie i sam już nie wiem co wybrać. Podobno Manfrotto, Gitzo, Giotto, itp. są dobrymi markami i ale Benro, czy Goldfoto, Sherpa również. Jak sami wiecie i widzicie marek statywów i głowic jest trochę. Nie chce podawać konkretnych modelów i marek, które mnie zainteresowały, aby dowiedzieć się od Was, co tak naprawdę jest dobre i co wart do tego typu fotografii użyć. Jak sami wiecie zależy mi na porządnej stabilności bo ten obiektywik nie ma stabilizacji. Ale dodam tylko ,że i tak jest świetny.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.Komentarz
-
Gitzo 3540LS i Wimberley Gimbal... Na pewno nie zapomniałeś podać maksymalnej ceny ?Witam! Dołączam się do tematu!
Chciałbym zakupić statyw do robienia zdjęć w plenerze a dokładniej mówiąc zwierzęta, głównie ptaki. Dodam ze mój zestaw to 40D i 400mm/f5.6. Od jakiegoś czasu sledze fora i czytam co jest dobre a co nie. Z tego powodu zrobił mi się mętlik w głowie i sam już nie wiem co wybrać. Podobno Manfrotto, Gitzo, Giotto, itp. są dobrymi markami i ale Benro, czy Goldfoto, Sherpa również. Jak sami wiecie i widzicie marek statywów i głowic jest trochę. Nie chce podawać konkretnych modelów i marek, które mnie zainteresowały, aby dowiedzieć się od Was, co tak naprawdę jest dobre i co wart do tego typu fotografii użyć. Jak sami wiecie zależy mi na porządnej stabilności bo ten obiektywik nie ma stabilizacji. Ale dodam tylko ,że i tak jest świetny.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.Komentarz
-
Daruj sobie to badziewie. Kiedyś kupiłem pod małą kamerkę, a teraz robi za światłotrzymacza - tylko do tego się nadaje. Jedyna zaleta: lekki.Witam
Co sadzicie o tym statywie WT3750 moze ktos posiada ten model ?zastanawiamsie nad kupnem i chcialbym sie doweidziec co Wy o nim sadzicie.
STATYW WT3750Komentarz
-
Krzychu dzięki za propozycje ale to zbyt wysoka cena jak dla mnie. Ja wolałbym raczej coś tańszego, żadnych włókien węglowych bo po prostu nie wyrobie z kasa.Komentarz
-
To była taka delikatna sugestia żebyś właśnie podał maksymalną kwotę - będzie 100 razy łatwiej - ja 400/5.6 stawiam na 055ProB i Markinsie M10 - Markins jest w stanie wziąć znacznie cięższe zestawy a waży ~0.5 kg...Komentarz
-
Statyw Camrock warto?
Koledzy posiada ktos statyw Camrock xt020 czy te nogi są stabilne (chce kupić same nogi )- warto czy dać sobie spokój .Proszę o opinie wyłącznie o tym produkcie bez oferowania markowych produktów za 400 zł up .C50D + T90/2,8 + T17-50/2,8 + C100-400/4,5-5,6Komentarz
-
Krzychu! Co do kasy to ja wolałbym wydać tak do 800zł na statyw i głowice. Myślę, że ze statywów wybiorę Manfrotto 055xprob, a co do głowicy to może Benro B-0, albo B-1. Teraz nasuwa się pytanie czy będzie pasować do manfrotto?Komentarz
-
Komentarz
Komentarz