Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

frotka 488 kulowa może?

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

No może, właśnie o niej myślę. Zastanawiam sie czy utrzyma bez problemu 50D z jakimś większym szkłem ( zestaw może być bez gripa mocowany na statywie ). Jeśli masz taką napisz coś więcej proszę.
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

trzyma stabilnie Kieva 60 z Sonnarem 4/300 a też 40d z 70-200 też bez problemu
        głowica jest dużo na wyrost

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez Bolek02
          No może, właśnie o niej myślę. Zastanawiam sie czy utrzyma bez problemu 50D z jakimś większym szkłem ( zestaw może być bez gripa mocowany na statywie ). Jeśli masz taką napisz coś więcej proszę.
          Utrzymać, utrzyma - mam i jest to porządny kawałek sprzętu.
          Ale na twoim miejscu zainwestował bym w nowszą serię 498, gdyż te nowe głowice (oprócz MN492)
          posiadają specjalne pokrętło ustawienia oporu (tego nie miały głowice poprzedniej serii).
          Bardzo przydatny i pomocny "bajer".

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez dziobolek
            Utrzymać, utrzyma - mam i jest to porządny kawałek sprzętu.
            Ale na twoim miejscu zainwestował bym w nowszą serię 498, gdyż te nowe głowice (oprócz MN492)
            posiadają specjalne pokrętło ustawienia oporu (tego nie miały głowice poprzedniej serii).
            Bardzo przydatny i pomocny "bajer".

Pozdrówka!
            Dzięki za radę - muszę podejść do jakiegoś sklepu i pomacać. Skłaniałem się do 488RC2, bo mam propozycję zakupu poekspozycyjnej głowicy z salonu za połowę ceny nowej. Mam jeszcze pytanie odnośnie głowicy 804RC2 - zastanawiałem się czy nada się do panoramy czy też kulową wszystko załatwię?
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Mam jeszcze pytanie odnośnie głowicy 804RC2 - zastanawiałem się czy nada się do panoramy czy też kulową wszystko załatwię?
              804 to strasznie wielkie i ciężkie bydlę. Zastanów się, czy będzie Ci się chciało to taszczyć. No i zastanów się jeszcze nad tą B-2.

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

W takim razie 804 raczej odpada. Może się orientujesz gdzie ewentualnie można sobie obejrzeć tą głowicę B-2? Płytka jest w komplecie, czy trzeba osobno dokupić?
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Znalazłem coś takiego : BENRO A-600EX + BH-2 + FUTERAŁ KRAKÓW(numer 1185494442)
                http://allegro.pl/item1185494442_ben...al_krakow.html
                Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• darek24111
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 99

Też sprawdzałem głowice MF, oraz B-1. Wybrałem B-1, ale poniewaz miala jakis feler oraz była trochę za mała (średnica) do nóg Mf 055 cx pro3 totez zdecydowałem się wymienić na B-2, która jest o wiele lepsza od B-1, solidniejsza, lepiej pracuje, lepiej sie ustawia, itd (moim zdaniem)

Komentarz

• y3k
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 114

Zamieszczone przez darek24111
                    ....

Ad głowic:
                    - głowica Benro B-1 miała dziwną przypadłość; otóż po lekkim dokręceniu gałki do blokady panoramowania cała głowica obracała sie skokami, zamiast płynnie, ocierając jakby o tą śrubę; myślełem, ze to feler tej sztuki więc chciałem zamienic na inną, ale po sprawdzeniu telefonicznym w kilku sklepach okazało się, ze wszystkie jakie tam były robiły tak samo w większym lub mniejszym stopniu, dziwne...
                    Ponieważ B-1 jest trochę mała do statywu Mf 055 (średnica głowicy znacznie mniejsza od płytki statywu, dodatkowo te problemy więc zmieniłem ja na Benro B-2 i .... jest duuuuzo lepiej - głowica wieksza, jakby solidniejsza, pewniejsza (średnica kuli robi swoje), gałka blokady panoramownia chodzi lepiej; jestem zadowolony...
                    Takie sa moje spostrzeżenia, pozdrawiam
                    Mam Bero B-1 i nie ma takich problemów, po okręceniu gałki od panoramowanie obraca się gładko, bez żadnych skoków. Co do stabilności, razem z nogami Benro A-297EX podczas makro w domu na maksymalnym wyciągu mieszka + obiektyw 135mm, na biednej "chince" po dotknięciu obiektywu w wizjerze było "trzęsienie ziemi", w tej chwili to nie występuje.

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Prawdopodobnie zdecyduję się jednak na frotkę 488RC2, bo jest okazja tanio przechwycić od znajomego
                      Jeżeli ktoś używa, to proszę o opinię

Komentarz

• enter
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1201

mam używam 488 ale z inną płytką - sześciokątną RC0
                        jestem, zadowolony z funkcjonalności i stabilności

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Kupiłem w końcu tę głowicę Manfrotto 488RC2 od znajomego za nieduże pieniądze i uważam,że jest super. Kula obsługiwana jednym pokrętłem a drugim panorama z podziałką kątowa. Udźwig do 8 kg też wystarczy ze sporym zapasem. Do szczęścia brakuje tylko porządnego futerału na statyw

Komentarz

• sirlukas
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 301

Kupiłem w końcu tę głowicę Manfrotto 488RC2 od znajomego za nieduże pieniądze i uważam,że jest super. Kula obsługiwana jednym pokrętłem a drugim panorama z podziałką kątowa. Udźwig do 8 kg też wystarczy ze sporym zapasem. Do szczęścia brakuje tylko porządnego futerału na statyw
                            Ile dałeś za tę głowicę jeśli można wiedzieć?
                            "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                            ... mój zestaw...

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Kupiłem okazyjnie za 130zł - praktycznie jak nowa, zero śladów użytkowania
                              Nie wiem czy taki futerał sie nada :
                              Pokrowiec na statyw (Benro Manfrotto inne) ...72cm(numer 1206021511) .
                              Oryginalny Manfrotto to koszt ok. 120zł do tego z Logo i po co kusić złodzieja.

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Kupiłem okazyjnie za 130zł - praktycznie jak nowa, zero śladów użytkowania
                                Aż podejrzane :-D
                                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...