wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacab1
    Bywalec
    • 2005
    • 177

Ja w swoim sprzęcie (nadajnik) mam niekompatybilną stopkę z sankami na body tzn jak nie dosunąłem do końca nadajnik w stopce lampy to zaczęła się komunikacja z odbiornikiem (lampą) ale niestety komunikacja niestabilna oraz brak eTTLu... jak już lampa odpaliła to tylko na maxa...
    Oprogramowanie w 5D to wersja 1.1.0
    Pozostało mi tylko pożegnać te wyzwalacze i odesłać zpowrotem do sklepu.
    http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
    http://jacekbrozek.blogspot.com/
    http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez sebag
      Napisz do krzysiek_k1, to jego zestaw.
      Pisał w tym wątku, więc liczę, że mu się moje pytanie rzuci w oczy.

Komentarz

• krzysiek_k1
        • 2009
        • 11

pytanie odnotowane ale niestety to już wiem
        Nie da się wejść w ustawienia lampy zewnętrznej w body, body nie rozpoznaje nadajnika jako lampy
        www.kijanowski.pl

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez krzysiek_k1
          pytanie odnotowane ale niestety to już wiem
          Nie da się wejść w ustawienia lampy zewnętrznej w body, body nie rozpoznaje nadajnika jako lampy
          bo to niemozliwe, komunikacja jest tylko w jedna strone, body nie ma jak "czytać" ustawień lampy
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• xwilkx
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 26

Zamieszczone przez sebag

4) 50D + Nikon SB25 + TR-332
            - działa: odpala lampę, jak łatwo przewidzieć w manualu. Jakiekolwiek korekcje tylko w lampie, ale... gdy przełącznik w lampie był ustawiony na A, lampa "starała" się poprawnie naświetlać. Piszę starała, gdyż nie było to tak idealne jak pełen TTL, ale było blisko.
            jak z synchro? Nadal 1/8000?

Komentarz

• maxpawel
              Zablokowany
              • 2006
              • 120

Zamieszczone przez patric89
              to sie tycze tylko starego 5d tak??
              Mnie przy 5D2 też kazali ustawić mode 5D i chodzi. Mam konfigurację:
              5D2 + 580EX + 2x430EX + 270EX i wszystko jest o.k - póki co.
              Te 580 i 430 to nie są 2-ki.
              Regulacja mocy działa z poziomu body dla wszystkich lamp jednocześnie. Odległość na otwartej przestrzeni doszedłem do 50 m, dalej nie miałem okazji.

Czasami daje błędy. Od czasu do czasu (nie ma systematyki) daje pełny błysk z przepaleniem klatki.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Jeszcze dodam, bo w niektórych przypadkach jest mowa, że zoom w lampie nie działa. U mnie działa, gdy położenie głowicy jest normalne. Gdy jest podniesiona, zoomowanie tak samo nie działa jak wówczas, gdy aparat jest podłączony do body. Choć to oczywiście zoomowanie lampy, gdy jest ona odsunięta od body jest bez sensu.
              Działa też wsparcie dla AF.
              Ostatnio edytowany przez maxpawel; 5057. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• 27rav
                Bywalec
                • 2008
                • 101

Czy ktoś z Was testował może w kombinacji z 40D i 430EX (I) lub ma taką możliwość?
                Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

• myslidar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1010

Jak odpalam lampę bezpośrednio przez 7D to też czasem wali pełną mocą, więc wątpię żeby to był jakiś błąd wyzwalacza..
                  Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                  Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez myslidar
                    Jak odpalam lampę bezpośrednio przez 7D to też czasem wali pełną mocą, więc wątpię żeby to był jakiś błąd wyzwalacza..
                    mnie np to sie nigdy nie zdarzylo jak uzywalem IR, częsciaj zdarzało się że lampa w ogóle nie odpalała :-)
                    przy PW zdarzylo sie moze ze 5 razy na tysiece blyskow, i to na starym sofcie
                    gorzej bylo przy mrozie, przestawal czasami dzialac HSS

pełny błysk wynika z faktu, że odbiorniki gubią cześć sygnału TTL, obawiam się że przy 2,4Ghz, czyli chyba najgorszej z mozliwych czestotliwości owe problemy będą się od czasu do czasu powtarzać, ale i tak z opisów userów działa to zaskakująco dobrze, Nikonowcy już nie tylko PW będa nam zazdrościć ale i też tych Pixeli, bo u nich jakoś ta chińszczyzna nie chciała dobrze działać.
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• xwilkx
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 26

Ponawiam pytanie jak wyglada sprawa synchro z nie systemowymi lampami?

Komentarz

• maxpawel
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 120

Kolejne obserwacje - nie zawsze odpala 580-ka. 270-ka ma 100/100 a 580 na 10 strzałów 7 ok, 2 nie wypala a jeden daje pełny błysk.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Co do niesystemowych, to ktoś w tym wątku pisał bodaj o 350 z Sigmą i było ponoć ok. Czekam na zwrot mojej Sigmy pierścieniowej to wprawdzie lampa macro na radiu to bzdura, ale chodzi o sprawdzenie lampy spoza systemu.
                        Ostatnio edytowany przez maxpawel; 5057. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• xwilkx
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 26

mozesz sprawdzic najkrotszy czas przy jakim aparat lapie pełny blysk z lampa innej marki?

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez xwilkx
                            mozesz sprawdzic najkrotszy czas przy jakim aparat lapie pełny blysk z lampa innej marki?
                            ale chodzi Ci o lampy Sigmy, Metza pod Canona?
                            bo mam wrażenie, ze pytasz o lampy np Nikona, Sunpaka itd, ktore z Canonem dzialaja tylko w M

Komentarz

• xwilkx
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 26

Tak, pytam np o lampy nikona w trybie M. Kolega strone wczesniej pisal ze nawet ttl staral sie cos zadzialac i czasami mu sie udawało. To mnie wsumie nie interesuje. Interesuje mnie czy mozna je uzywac z tymi wyzwalaczami np przy 1/400 sek.

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez xwilkx
                                Tak, pytam np o lampy nikona w trybie M. Kolega strone wczesniej pisal ze nawet ttl staral sie cos zadzialac i czasami mu sie udawało. To mnie wsumie nie interesuje. Interesuje mnie czy mozna je uzywac z tymi wyzwalaczami np przy 1/400 sek.
                                kolega pisal o lampie Nikona i trybie A, czyli automatyce lampy, lampa wtedy sama mierzy ekspozycje swoim czujnikiem i dobiera sama sile blysku, 580EX II tez tak moze (trzeba jej podac tylko przyslone i ISO)

teoretycznie jest możliwie aby projektanci zrobili tak aby kazda lampa posiadajaca tryb HSS dzialala z krotkimi czasami, nawet jak lampa pochodzi z innego systemu, jednak watpie aby to dzialalo,
                                aczkolwiek kolega posiadajacy lampe Nikona i te Pixele powinien to sprawdzic

Komentarz

Pracuję...