wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332
Zwiń
X
-
Moje fotografie - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Blog z głupotami - http://photohibition.blogspot.com/ -
tak sobie mysłe że skoro chińczycy nie do końca ogarneli produkcje zwykłych wyzwalaczy / w sumie działają z canonem jako tako tylko 3 modele/ to z tymi przenoszącymi ttl też łatwo nie bedzie. Czy te wyzawalacze mają możliwość wgrania poprzez usb nowego firmware jeśli takowy sie pojawi?Komentarz
-
czyli reasumując - połączenie jest w pełni użyteczne.Uwaga- ciekawostka...
350D + Sigma EF 500DG super....
Działa ettl, działa korekta siły błysku kierowana z body! działa HSS! Bolączką tej Sigmy jest to, że potrafi samoczynnie wychodzić z trybu HSS- z tymi wyzwalaczami nawet to działa
Nie przenosi wartości ogniskowej, nie ma korekcji błysku z nadajnika w trybie manualnym itd... jest tylko automatyka eTTL oraz korekcja siły błysku z body... dziwne nie?
Brak korekcji błysku w manualu nie dziwi, bo to już z informacji producenta wynika, że działa tylko ze Speedlite EX II; natomiast przenoszenie ogniskowej czyli zoom palnika jest bez sensu jeśli lampa jest poza gorąca stopką (podobnie zresztą jak wspomaganie AF).
wiesz, tu nie tyle jest problem z wyzwalaczami, co ze starą piatką.
Nie wiem, co jest nie tak z tym aparatem (bo zdjęcia robi fajne :-)), ale z dostępnych informacji wynika, że te wyzwalacze najlepiej funkcjonują z korpusami posiadającymi menu "Flash control" co jest równoznaczne ze srebrną stopką do lampy (zaczęło się to od 1DIII/40D/450D).
Bardzo zaskakująca jest natomiast poprawna współpraca tych wyzwalaczy z 350D + lampa Sigmy
nie.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
dziękuje za info. trochę lipa z tym firmware bo się w pewnym momencie może okazać że po upgrade firmware w puszce , przestaną z jakiś tam powodów działać.Komentarz
-
przyszedł mailing od dystrybutora:
zatem koledzy: jacab1, t00mcio, mariush i inni posiadacze starego 5D - jaki macie firmware?Zamieszczone przez mega-pixel.plZwracamy się z prośbą do klientów którzy stosują wyzwalacz Pixel
TR-332 wraz z Canon 5D oraz lampą typu EXII (np. 580EX II, 430EX II)
Użytkownicy u których w/w konfiguracja działa poprawnie prosimy o
podanie wersji oprogramowania aparatu. Można to odszukać w Menu aparatu [MENU] -
[USTAWIENIA - SET UP menu, okno koloru żółtego] Firmware Version - Select
to update the firmware
Bedzi to cenna informacja dla uzytkowników którzy mają problemy z
poprawnym działaniem,
Dziekujemy za pomoc.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
ja mysle ze to dosc logiczne, w przypadku polaczenia bezprzewodowego body nie ma polaczenia z lampa, nie odbiera od niej zadnych sygnalow, wiec musza dzialac obie korekcje na raz
porownania do PW beda tu na kazdym kroku, jest to nieuniknione i mysle ze nie ma sesnu ciagle przenosicdalsza dyskusja nt. działania korekty w Pocketach poszła do odpowiedniego wątku:
http://canon-board.info/showthread.p...739#post802739Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
tak - sprawdzałem obie lampy i na obu panował chaos.
PS. do mnie tez odezwał sie dystrybutor www.mega-pixel.pl i z tego co zrozumiałem wynika że kontaktują sie z producentem.5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 ISKomentarz
-
-
Moje spostrzeżenia co do działania wyzwalaczy, mam je od 2 dni:
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa bardzo dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, działa tryb Manualny - możliwość sterowania ustawieniami lampy z nadajnika, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu
ciekawostka: jak funkcja 5d w nadajniku jest ustawiona na OFF to lampa synchronizuje się Tylko z krótkimi czasami od 1/200s do 1/8000s, poniżej 1/160 doświetlona jest tylko dolna część zdjęcia.
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 550ex, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, Nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII (z odbiornikiem lampa ustawiona na Master) + 550ex ( bez odbiornika ustawiona na Slave), (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu, obie lampy odpalają z tą samą mocą, istnieje możliwość ręcznej kompensacji błysku na każdej z lamp osobno (-3 +3)
- Na zestawie 30D (firmware 1.0.5) + 580exII lub 550ex w zasadzie NIE DZIAŁA, pomimo zmiany parametru 5d w nadajniku na ON czy OFF, (zdjęcie albo całe białe albo czarne, brak synchronizacji, doświetlona tylko dolna część klatki), nie udało mi się dobrze naświetlić tym zestawem zdjęcia.
Nie sprawdzałem max. odległości z jaką pracuje zestaw. Na małej
odległości do kilku metrów działa poprawnie z 5Dm2+580exII,
na ok. 50 zdjęć nie odpalił kilka razy
Pozdrawiam
MK5dm2, 30D, 300D, 17-40, 50 1.4, 85 1.8, 580EXII, 550EXKomentarz
-
sprawdziłem dziś jak działa TR-332 ze starymi lampami EZ 540 - nie działa
lampa nie ładuje się po podpięciu do odbiornika ( ?????!!!!!! ), czyli oczywiście nie można jej też wyzwolić
o dziwo na lampę jest przekazywana ogniskowa z aparatu i lampa reaguje na te informacje.Komentarz
-
Nie ma problemu zwykłych, chińskich wyzwalaczy ze starą piątką.
Trzeba parę rzeczy poprawić po skośnych i jest super
Moje doświadczenia tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30095&page=10
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki Krzyśkowi (krzysiek_k1), który poświęcił mi dziś chwilę mogłem potestować TR-332 ze starą piątką.
1) 5D (firmware ver. 1.1.1.) + 580EX + TR-332 (funkcja 5D on w nadajniku)
- działa: zmiana ogniskowej, FE (pamięć pomiaru błysku - ten mały przycisk pod kciukiem wyzwalał błysk testowy), podświetlenie AF,
- nie działa: TTL - lampa waliła pełną mocą, i zgodnie z opisami producenta nie działa regulacja mocy lampy z poziomu nadajnika.
2) 5D (firmware ver. 1.1.1.) + 580EXII + TR-332 (funkcja 5D on w nadajniku)
- właściwie jak wyżej,
3) 50D + 580EXII + TR-332
- działa: w zasadzie wszystko, TTL, zoom, krótkie czasy, korekcja z poziomu body (co ciekawe: gdy np na lampie z podpiętym Pixelem ustawimy jakąkolwiek korekcję nie ma ona priorytetu przed body; tylko korekcja z body była uwzględniana, a ta z lampy pomijana, niestety), M czyli regulacja mocy lampy 1:1 - 1:128 z poziomu nadajnika,
4) 50D + Nikon SB25 + TR-332
- działa: odpala lampę, jak łatwo przewidzieć w manualu. Jakiekolwiek korekcje tylko w lampie, ale... gdy przełącznik w lampie był ustawiony na A, lampa "starała" się poprawnie naświetlać. Piszę starała, gdyż nie było to tak idealne jak pełen TTL, ale było blisko.
Podsumowanie:
Idealnie współpracują nowe korpusy + nowe wersje lamp.
Dla pozostałych:
1) czekać aż coś poprawią w Pixelach (osobiście wątpię)
2) wymienić/odświeżyć sprzęt
3) kupić nowe wersje PWPozdrawiamKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz