wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Zamieszczone przez sweetek
    To wyjasnie:
    - pracuję w studio na lampach ELFO 4 szt., rozumiem, że tu uzyskam krótkie czasy, nawet do 1/8000, normalnie uzywami Phottixów - ale czas tylko do 1/250 i brak przedbłysków,
    - na dworze mam 5 szt. Minolt 4000 chodzących w trybie manualnym z photixami z czasami do 1/250
    i Teraz pytanie:
    - czy w studio uzyskam przedbłysk wspomagający AF?

z tymi odbiornikami prawdopodobnie bez zadnej kombinacji uzyskasz krotkie czasy synchronizacji z lampami studyjnymi,

przedblysku nie bedzie, bo niby jak? i nigdy nie byll on do wspomagania AF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez sebag
    Mając np 5 sztuk EXII możemy je pogrupować dowolnie: np 1x w TTLu a pozostałe manualnie regulowane (ale z poziomu nadajnika); więcej lamp w TTLu, ale korekcja+/- jednakowo dla wszystkich (pracujących w TTLu).
    wielka szkoda ze nie mozna ustawic np dwie lampy 580EX II na odbiornikach na rozne grupy i sterowac korekcja blysku dla kazdej z grup osobna w ETTL

mam jeszcze prosbe czy zadziala taki myk, ze ustawiamy korekcje na jednej lampie -2EV a na drugiej bez korekcji, potem krecimy korekcja sily blysku w body i czy obie korekcje lampa i body beda sie sumowac?

np na lampe ustawimy -3EV a na body -2EV co w sumie da -5EV
    Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• myslidar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1010

Chyba jest tak, że ustawienia na lampie są priorytetowe, tak przynajmniej gdzieś wyczytałem. W związku z tym pytanie. Czy jak na jednej lampię ustawię -2EV a na drugiej będzie bez ustawień to czy przy ustawieniach w body na +1EV ta nie przestawiona lampa dostanie takie ustawienia (zgodnie z tym, że ustawienia na lampie są priorytetowe).
      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Zamieszczone przez myslidar
        Chyba jest tak, że ustawienia na lampie są priorytetowe, tak przynajmniej gdzieś wyczytałem. W związku z tym pytanie. Czy jak na jednej lampię ustawię -2EV a na drugiej będzie bez ustawień to czy przy ustawieniach w body na +1EV ta nie przestawiona lampa dostanie takie ustawienia (zgodnie z tym, że ustawienia na lampie są priorytetowe).
        priorytetowo jest jak lampa jest na body, np w Pocketwizardzie obie korekcje sie sumuja, to przy braku sterownika jest nieocenione

w tych pixelach też powinno sie sumować, wiec niech ktoś sprawdzi
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• t00mcio
          Bywalec
          • 2007
          • 114

Trochę jeszcze posprawdzałem:

- 5D2 z 580exII jest ok, FEC ok
          - 5D2 z 580ex nie działa regulacja mocy z nadajnika, jak sprawdzić FEC (?

tutaj powinien byc podobny opis dla 5D, ale mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala - chaotyczne strzały nawet przy przewijaniu kółkiem, widać że komunikacja jakaś jest (zmiana liczby przesłony, losowo zapala sie znacznik TTL/ETTL ... ). Oczywiscie gdy lampa jest na puszce to wszystko ok. Czy może ktoś to sprawdzić pixela z 5D/albo innym body z ciemnym sankami do lampy ?
          5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• patric89
            Początki nałogu
            • 2008
            • 336

to na czym mi zależało jak widze po wypowiedziach - Działa. Wiec nie pozostaje mi nic tylko zamówić i sobie. Jak bede już miał napisze swoje spostrzeżenia.
            5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez t00mcio
              mam jakis problem z starą 5D
              Włączyłeś wspomnianą wyżej opcję "5d mode"?

Komentarz

• krzysiek_k1
                • 2009
                • 11

cytat z maila od Mega-pixel.pl:
                "Informacja dotyczy klientów którzy kupili Pixel TR-332
                W przypadku stosowania z aparatem 5D, nadajnik Pixel TR-332 należy skonfigurować następująco:
                - włączyć urządzenie (trzymając przycisk POWER)
                - trzymać (SET)
                - ustawić na pozycje (5D)
                - wcisnąć przycisk (POWER)
                - gdy jest (OFF) wcisnąć przycisk (SET)
                - powinno sie zmienic na (ON)
                grupa 5D jest ustawiona"
                www.kijanowski.pl

Komentarz

• patric89
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 336

to sie tycze tylko starego 5d tak??
                  5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Tak .

Komentarz

• jacab1
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 177

Trochę jeszcze posprawdzałem:

- 5D2 z 580exII jest ok, FEC ok
                      - 5D2 z 580ex nie działa regulacja mocy z nadajnika, jak sprawdzić FEC (?

tutaj powinien byc podobny opis dla 5D, ale mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala - chaotyczne strzały nawet przy przewijaniu kółkiem, widać że komunikacja jakaś jest (zmiana liczby przesłony, losowo zapala sie znacznik TTL/ETTL ... ). Oczywiscie gdy lampa jest na puszce to wszystko ok. Czy może ktoś to sprawdzić pixela z 5D/albo innym body z ciemnym sankami do lampy ?
                      Kicha... z 5D nie udało mi się nic z tym Knight'em zrobić... zero komunikacji... zero błysków...
                      Czy dioda na nadajniku powinna mrugać tak samo jak na odbiorniku?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      350D z tym wynalazkiem też działa - a raczej nie działa (lampa 580ex II)
                      jest komunikacja - ale dlaczego mam cały czas na lampie TTL zamiast eTTL...(ettl które mrugnie tylko przez chwilę jak nacisnę do połowy spust migawki). Lampa pali tylko całą mocą ... sporadycznie udaje mi się poprawnie naświetlić klatkę...
                      Trafiłem na BADZIEW!
                      Ostatnio edytowany przez jacab1; 2769. Powód: Automerged Doublepost
                      http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
                      http://jacekbrozek.blogspot.com/
                      http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• jacab1
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 177

Uwaga- ciekawostka...
                        350D + Sigma EF 500DG super....
                        Działa ettl, działa korekta siły błysku kierowana z body! działa HSS! Bolączką tej Sigmy jest to, że potrafi samoczynnie wychodzić z trybu HSS- z tymi wyzwalaczami nawet to działa
                        Nie przenosi wartości ogniskowej, nie ma korekcji błysku z nadajnika w trybie manualnym itd... jest tylko automatyka eTTL oraz korekcja siły błysku z body... dziwne nie?

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez sebcio80
                          priorytetowo jest jak lampa jest na body,
                          zgadza się, zawsze lampa miała priorytet nad body i jestem zaskoczony, że w przypadku wyzwalania bezprzewodowego może być inaczej.

np w Pocketwizardzie obie korekcje sie sumuja, to przy braku sterownika jest nieocenione
                          dalsza dyskusja nt. działania korekty w Pocketach poszła do odpowiedniego wątku:
                          http://canon-board.info/showthread.p...739#post802739

w tych pixelach też powinno sie sumować, wiec niech ktoś sprawdzi
                          według wszelkich dostępnych źródeł w Pixelach działa FEC +/-EV z body, natomiast nie działa +/-EV z lampy.
                          Jeśli ktoś stwierdzi, ze jest inaczej - prosze o info.

mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala
                          Zamieszczone przez jacab1
                          Kicha... z 5D nie udało mi się nic z tym Knight'em zrobić...
                          Czy zapodaliście to ustawienie

jaki skutek? zadziałało? bo sam mam starą piątke i martwi mnie to
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jacab1
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 177

gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.

Komentarz

• t00mcio
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 114

tak jak napisał jacab - czy ta funkcja jest aktywna czy nie to na starym 5D nie widac wiekszych różnic. Nadajnik i odbiornik sie komunikują np. zmieniasz ogniskową, czy krecisz kółkiem - ustawiasz liczbe przeslony, lampa szybko za tymi zmianami nadąża, ale dodatkowo np.wyzwala blysk, zmienia TTL na ETTL, wszytko chaotycznie. No i co najważniejszei, nie wyzwala po nacisnieciu spustu ...
                              5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez jacab1
                                gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.
                                tak jak napisał jacab - czy ta funkcja jest aktywna czy nie to na starym 5D nie widac wiekszych różnic. [...] nie wyzwala po nacisnieciu spustu ...
                                jakie macie firmware w tych piątkach?
                                może po zaktualizowaniu do najnowszego (1.1.1.) coś się poprawi?

a drugie co mi przychodzi do głowy, to spróbujcie jeszcze powyłączać specyficzne ustawienia (2 kurtyna, itp) oraz wyzerować CFy w lampach - moze któreś z ustawień "przeszkadza" w poprawnej komunikacji?

dodakowo powyłączałbym zoom palnika oraz wspomaganie AF (bo te funkcje nie mają sensu gdy lampa nie jest na stopce aparatu) - może przypadkowo zmniejszenie strumienia danych do transmisji spowoduje, że inne dane (ETLL) zaczną płynąć poprawnie...?
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...