Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak wyzwolić lampy studyjne gdy się używa tych najtańszych modeli Canona (np 2000D 4000D) które nie mają styku centralnego? Radiowo. Te najprostsze, uniwersalne wyzwalacze posiadają jedynie centralny styk, czyli sie nie nadają (jak widać wcale nie są tak do końca uniwersalne).
Sygnał wyzwolenia w tych modelach Canona musi być podawany na któryś z tych dodatkowych 4 pinów. Czyli radiówka musi je mieć, ale czy to wystarczy? Navigatory albo wyzwalacze YN zadziałają?
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Entry-level EOS 2000D (Rebel T7) and EOS 4000D don’t have the centre connection in the hotshoe, making it impossible to trigger studio strobes or flashes. However there is always a way. UPDATE October 2023: Recently I have discovered that Canon made a running change to the design of the EOS 2000D (Rebel T7) at some ...
Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy??
Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki?
Natomiast rozwiązania z lampą systemową na aparacie sam używałem wielokrotnie w studiu - gdy zapomniałem radyjka, a nie chciałem używać kabla. Lampa na aparat, palnik w tył, tryb M 1/128 - flashe na fotocele - i działa bez pudła, w pomieszczeniu nie ma bata, żeby nie strzeliło. I jeszcze można stosować tricki z HSS, czyli zejść na lampach studyjnych do przysłony f/1.4 - co normalnie jest fizycznie niemożliwe. Jedyna wada - lampa jest sporo cięższa od wyzwalacza.
Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy??
Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki?
Canon zrobił takie aparaty, ale że ktoś to kupuje nie przewidując problemów?!
Teraz Canon wrócił do śledzenia AF okiem, to pewnie wkrótce migawka będzie wyzwalana mrugnięciem powieki
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Mxw bardzo dziękuję. Pierwszego rozwiązania się spodziewałem, ale ma ono wady - w pionach lampa przenosi środek ciężkości w bok zestawu. Odchylenie palnika do góry powoduje, że zmiana kadru pion-poziom będzie czasami też wymagała przekręcenia palnika lampy zamiast w górę to w bok.
Byłem ciekaw jakie radiówki to obsłużą. Jak YN no to OK.
Sek w tym, że z takim aparatem przychodzi do mnie ktoś raz na rok, więc kupowanie tego pod jednego klienta wynajmującego studio chyba się mija z celem.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Witajcie. Przeczesałem wątek, ale nie znalazłem pewnej odpowiedzi i chciałbym zweryfikować to, co ustaliłem.
Mam starą lampę 580ex II i chciałbym ją tak wyzwalać, aby korzystać z HSS. Szukam najtańszego transmitera. Czy dobry będzie zestaw nadajnik / odbiornik: YN 622C-TX + YN-622C za ok. 400 zł? Czy są jakieś inne, lepsze urządzenia w podobnej lub niższej cenie?
I drugie pytanie. Mam dwie lampy YN560 III. Czy ten nadajnik z zestawu także je wyzwoli?
YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.
Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.
Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
Oczywiście, ale nie zawsze o to chodzi - szczególnie jak masz inne lampy, które odbierają tylko 622.
Poza tym OIDP w trybie 560 nie masz części zdalnego sterowania.
No dobra, spojrzałem w specsy YN560 III - ZTCW ona nie ma ani 622 ani 560, a jedynie RF602/603 - czyli radiowo w ogóle nie zadziała, albo zadziała tylko zdalne wyzwalanie, bez żadnego sterowania, HSS, TTL.
Na filmiku jest wersja pierwsza YN-622C, tam nie ma żadnych problemów ze stykami (nawet takich, jak ten na filmie).
Wersja druga YN622C II ma styki nieco głębiej i żadne dopychanie nie pomoże.
Co do Godoxa, to zapewne jest sporo lepszy od tych chyba dziesięcioletnich (albo lepiej) prostych Yongnuo zrobionych w czasach (jak widać) 580EX wersja 1 (czyli ok. 2004).
Witam wszystkich,
Mimo przeglądnięcia yt i innych stron internetowych nie poradziłem sobie z wyzwoleniem lampy bezprzewodowo, więc pytam na forum.
Na Canon 5 dmark III mam założony wyzwalacz Navigator X2, na lampie Canon 580EX II mam założony Navigator X+, i nadal nie mogę wyzwolić lampę. Przeczytałem instrukcję, ID się zgadza, kanały i grupy również. Nie mam już pomysłu co źle robię.
Proszę o pomoc i rady, lub skierowanie mnie na stronę lub kanał yt w którym wszystko będzie wyjaśnione.
Witam ponownie
Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
Bo sam już nie wiem.
Jak się nie możesz połapać z Quadralite, to opyl to i kup Yongnuo, wtedy dasz radę. Gwarantuję
Witam ponownie
Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
Bo sam już nie wiem.
Jeżeli masz możliwość zwrotu tych nadajników do sklepu w którym je kupiłeś i odzyskania pieniędzy to zrób to, a później kup sobie taki zestaw:
o to samo pytałem miesiac temu na krakowskich targach expozycja 22 na stoisku z quadralitem... podobno całość działa, tu masz link do filmiku, co prawda testują tam z nikonem, ale z canonem też ma działać:
Komentarz