Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Moderator
    • 2005
    • 2726

Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Jak wyzwolić lampy studyjne gdy się używa tych najtańszych modeli Canona (np 2000D 4000D) które nie mają styku centralnego? Radiowo. Te najprostsze, uniwersalne wyzwalacze posiadają jedynie centralny styk, czyli sie nie nadają (jak widać wcale nie są tak do końca uniwersalne).
    Sygnał wyzwolenia w tych modelach Canona musi być podawany na któryś z tych dodatkowych 4 pinów. Czyli radiówka musi je mieć, ale czy to wystarczy? Navigatory albo wyzwalacze YN zadziałają?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• mxw
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2315

Tu masz wszystko ładnie opisane:
      Entry-level EOS 2000D (Rebel T7) and EOS 4000D don’t have the centre connection in the hotshoe, making it impossible to trigger studio strobes or flashes. However there is always a way. UPDATE October 2023: Recently I have discovered that Canon made a running change to the design of the EOS 2000D (Rebel T7) at some ...

Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy??
      Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki?

Natomiast rozwiązania z lampą systemową na aparacie sam używałem wielokrotnie w studiu - gdy zapomniałem radyjka, a nie chciałem używać kabla. Lampa na aparat, palnik w tył, tryb M 1/128 - flashe na fotocele - i działa bez pudła, w pomieszczeniu nie ma bata, żeby nie strzeliło. I jeszcze można stosować tricki z HSS, czyli zejść na lampach studyjnych do przysłony f/1.4 - co normalnie jest fizycznie niemożliwe. Jedyna wada - lampa jest sporo cięższa od wyzwalacza.
      pozdro.,
      m.

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 5119

Zamieszczone przez mxw
        Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy??
        Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki?
        Canon zrobił takie aparaty, ale że ktoś to kupuje nie przewidując problemów?!
        Teraz Canon wrócił do śledzenia AF okiem, to pewnie wkrótce migawka będzie wyzwalana mrugnięciem powieki
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Jacek_Z
          Moderator
          • 2005
          • 2726

Mxw bardzo dziękuję. Pierwszego rozwiązania się spodziewałem, ale ma ono wady - w pionach lampa przenosi środek ciężkości w bok zestawu. Odchylenie palnika do góry powoduje, że zmiana kadru pion-poziom będzie czasami też wymagała przekręcenia palnika lampy zamiast w górę to w bok.
          Byłem ciekaw jakie radiówki to obsłużą. Jak YN no to OK.
          Sek w tym, że z takim aparatem przychodzi do mnie ktoś raz na rok, więc kupowanie tego pod jednego klienta wynajmującego studio chyba się mija z celem.
          Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• ajab
            Dopiero zaczyna
            • 2017
            • 37

Witajcie. Przeczesałem wątek, ale nie znalazłem pewnej odpowiedzi i chciałbym zweryfikować to, co ustaliłem.

Mam starą lampę 580ex II i chciałbym ją tak wyzwalać, aby korzystać z HSS. Szukam najtańszego transmitera. Czy dobry będzie zestaw nadajnik / odbiornik: YN 622C-TX + YN-622C za ok. 400 zł? Czy są jakieś inne, lepsze urządzenia w podobnej lub niższej cenie?

I drugie pytanie. Mam dwie lampy YN560 III. Czy ten nadajnik z zestawu także je wyzwoli?

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.

Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 5119

Zamieszczone przez mxw
                YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.

Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
                Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• ajab
                  Dopiero zaczyna
                  • 2017
                  • 37

Znalazłem taki problem u użytkowników 580ex II z tymi wyzwalaczami: https://www.youtube.com/watch?v=0eu09UUB4zc

W komentach piszą, aby dać sobie spokój z tym sprzętem i kupić wyzwalacze Godox (cena to 500 zł, więc niewiele więcej).

Komentarz

• Jacek_Z
                    Moderator
                    • 2005
                    • 2726

Godox czyli Navigator X (albo X2).

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez atsf
                      Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
                      Oczywiście, ale nie zawsze o to chodzi - szczególnie jak masz inne lampy, które odbierają tylko 622.
                      Poza tym OIDP w trybie 560 nie masz części zdalnego sterowania.

No dobra, spojrzałem w specsy YN560 III - ZTCW ona nie ma ani 622 ani 560, a jedynie RF602/603 - czyli radiowo w ogóle nie zadziała, albo zadziała tylko zdalne wyzwalanie, bez żadnego sterowania, HSS, TTL.

Zamieszczone przez ajab
                      Znalazłem taki problem u użytkowników 580ex II z tymi wyzwalaczami: https://www.youtube.com/watch?v=0eu09UUB4zc
                      Na filmiku jest wersja pierwsza YN-622C, tam nie ma żadnych problemów ze stykami (nawet takich, jak ten na filmie).
                      Wersja druga YN622C II ma styki nieco głębiej i żadne dopychanie nie pomoże.

Co do Godoxa, to zapewne jest sporo lepszy od tych chyba dziesięcioletnich (albo lepiej) prostych Yongnuo zrobionych w czasach (jak widać) 580EX wersja 1 (czyli ok. 2004).
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• Groszek
                        • 2021
                        • 2

Witam wszystkich,
                        Mimo przeglądnięcia yt i innych stron internetowych nie poradziłem sobie z wyzwoleniem lampy bezprzewodowo, więc pytam na forum.
                        Na Canon 5 dmark III mam założony wyzwalacz Navigator X2, na lampie Canon 580EX II mam założony Navigator X+, i nadal nie mogę wyzwolić lampę. Przeczytałem instrukcję, ID się zgadza, kanały i grupy również. Nie mam już pomysłu co źle robię.
                        Proszę o pomoc i rady, lub skierowanie mnie na stronę lub kanał yt w którym wszystko będzie wyjaśnione.

Komentarz

• Groszek
                          • 2021
                          • 2

Witam ponownie
                          Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
                          Bo sam już nie wiem.

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 5119

Na CB Radio leciał taki tekst:

- Która godzina?
                            - Sprzedaj radio, kup zegarek!

Jak się nie możesz połapać z Quadralite, to opyl to i kup Yongnuo, wtedy dasz radę. Gwarantuję

Komentarz

• mkamelg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1270

Zamieszczone przez Groszek
                              Witam ponownie
                              Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
                              Bo sam już nie wiem.
                              Jeżeli masz możliwość zwrotu tych nadajników do sklepu w którym je kupiłeś i odzyskania pieniędzy to zrób to, a później kup sobie taki zestaw:

Synchronizacja błysku do 1/8000 s. Zasięg działania do 100 metrów. 3 grupy i 7 kanałów pracy urządzenia. TTL

Komentarz

• skura
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 125

o to samo pytałem miesiac temu na krakowskich targach expozycja 22 na stoisku z quadralitem... podobno całość działa, tu masz link do filmiku, co prawda testują tam z nikonem, ale z canonem też ma działać:

a potrzebujesz dowolnego nadajnika navigator x do canona(są 3 wersje) i odbiornika do canona(aktualnie niedostępnego w polsce)

Komentarz

Pracuję...