Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.

Komentarz

• jaroslaw.majcher
      Początki nałogu
      • 2009
      • 272

Czekam z niecierpliwością!
      6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę
        Facebook

Komentarz

• WaldekZ
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 25

To ja też poczekam z niecierpliwością na testy
          http://waldekz.digart.pl/

Komentarz

• McMelassa
            Bywalec
            • 2010
            • 201

Zamieszczone przez Usjwo
            Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.
            Też jestem ciekawy jak się będą sprawowały. Można zapytać jaki był ich koszt?
            Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• WaldekZ
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 25

Wyzwalacze będą niedługo w sklepie fripers.pl (przynajmniej tak zapewniają). Testują podobno teraz i szykują polską instrukcję. Cena nie jest jeszcze znana

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Po szybkim uruchomieniu, wyglada ze dziala wszystko. Z menu aparatu trzeba uruchomic "wireless mode" i wszystko da sie ustawic z menu aparatu. ETTL, Multi, Mano, hss, 2 kurtyna - da sie ustawic tylko jak wireless jest wylaczony, ale oczywiscie dziala tylko juz nie ma podzialu na grupy. Nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach. Przy wylaczonym "wireless mode" wszytkie lampy sa w jednej grupie i sterowane sa jak master.
                Ja do tej poru uzywalem St-E2 (tez YN) i powiem duzym minusem byl brak modu manualnego. Teraz moge kazda grupe ustawic osobno :-). Jutro zrobie jakies zdjecia i zobacze jak z odlegloscia (w manualu jest 100m).

Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę
                Mozna, steruje sie ja jako master.

Można zapytać jaki był ich koszt?
                Kupowalem w Chinach, wiec cena w PL bedzie inna. Ja stawiam na conajmniej 450PLN (za komplet)

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 272

Zamieszczone przez Usjwo
                  Mozna, steruje sie ja jako master.
                  Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?
                  6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• Usjwo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1055

Zamieszczone przez jaroslaw.majcher
                    Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?
                    Blyska, ale oczywiscie mozna wylaczyc w menu (aparatu) <Wireless set/Master flash/Enable-Disable>

Komentarz

• ktokolwiek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 36

Chyba (??) jeszcze nie wstawialiście poniższego linka do testu:

YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review

pozdrawiam,

BTW. Megapixel w pod koniec sierpnia odpowiadał że w najbliższym czasie nie planuje sprzedaży YN-622C ETTL:sad:
                      KIEDYŚ: analog
                      TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Komentarz

• cohontes
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 345

hmm a w innych wyzwalaczach "without external flash control menu" też są takie ograniczenia dla danych modeli ? pytam z ciekawości
                        5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                        X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• grzegorzki
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 369

Zamieszczone przez McMelassa
                          Można zapytać jaki był ich koszt?
                          Około 300 zł za komplet (2 szt.) kupowany w Azji. W Europie około 450 zł.
                          Teraz czas na lampy YN z HSS.
                          6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                          Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Usjwo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1055

Teraz czas na lampy YN z HSS.
                            YN568 - YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord

Komentarz

• Usjwo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1055

Po pierwszych doswiadczeniach musze powiedziec ze jest to calkiem dobry wyzwalacz.
                              Tak jak napisano w tescie, nadaja sie do aparatow ktore maja obsluge lampy z poziomu menu, gdyz sam wyzwalacz nie ma zadnego panleu, oprocz trzech przyciskow i 6 led'ow. Wszystkie ustawienia wykonuje sie za pomoca menu aparatu.
                              Generalnie wszystko dzial poprawnie tak jak w specyfikacji napisane.

-ETTL, Multi i Mano,

-mozna sterowac maksymalnie trzema grupami lamp A,B,C.

-Hss i 2 kurtyna (tu z malym zastrzezeniem)

- na nadajnik mozna zalozyc lampe, ktorej moc, jezeli mamy wlaczony wireless mode jest sterowana jako lampa z grupy A.

- przy wylaczenieu wireless mode, wszystkie lampy sa traktowane jako lampa zewnetrzna i wszytkie nastawy z menu sa wazne dla wszystkich lamp

- wyzwalanie na 2 kurtyne, dziala wlasnie tylko przy wylaczonym modzie wireless (tym powyzej), nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach i jakie sa przyczyny takiego wyjatku.

- Jezeli na zdalnych lampach ustawiony jest auto-zoom to i tak przelacza sie w manual. Manula oznacza ze mozna go zmieniac z poziomu menu aparatu.
                              - Lampa na nadajniku, jak jest auto-zoom to ustawia sie w zaleznosci od obiektywu, jak jest manual-zoom to mozna go zmienic tylko z menu lampy.
                              - Jest w instrukcji jak sterowac zoomem poszczegolnych grup, ale niestety nie mam instrukcji przy sobie i jak na razie tylko jeden komplet wyzwalaczy, wiec moge testowac tylko jedna grupe

- wspomaganie AF wyzwala na wszystkich odbiornikach, na samym trigerze jest podobne jak w lampach YN, na moim 40D wzorek obejmuje tylko centralny punkt dla ogniskowej 55mm, przy wiekszej ogniskowej powinien juz lapac boczne punkty (to do sparawdzenia)

- jezeli przy trybie hss, do odbiornika podepniemy lampe bez hss, to wyswala sie normalnym blyskiem.

- odbiorniki maja wyjscie PC, ktorym mozna sterowac lampy studyjne (nie testowalem z braku kableka PC)

Generalnie jak dla zaawansowanego amatora jest to dobry i tani sprzet. Jak dla mie duzy plus za tryb manual, ktory byl niedostepny w ST-E2.

Co do wykonania mechanicznego, to widac ogromny postep w produktach YN. Ja uzywalem RF601 i ST-E2, i jak mocowanie lampy na RF601 to byla padaka i caly czas wydawalo mi sie ze lampa spadnie z tego ustrojstwa, tak na YN622 siedzi bardzo stabilnie. Podobnie jest z lampami jak porownam pierwsza YTN486 z YN565 czy YN560II to postep jest tez ogromny, lampy juz niewiele ustepuja Canonowi.

Komentarz

• WaldekZ
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 25

Wielkie dzięki. Jak tylko pokażą się na naszym rynku to pewnie zakupie sobie. Nie miałem jeszcze styczności z wyzwalaczami i chętnie na tych sobie poćwiczę Jeszcze mam pytanie lamera. Czy takimi wyzwalaczami da się zdalnie zmieniać moc w lampach studyjnych?

Komentarz

Pracuję...