Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Ja bym jeszcze jako wadę, prócz wciskania w torbie dorzucił brak blokady w sankach. Mi to badziewie często zsuwa się z aparatu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

No, ja się najbardziej boję, że mi gdzieś niepostrzeżenie w terenie wypadnie i szukaj wiatru w polu.

Komentarz

• ExploRa
        Początki nałogu
        • 2005
        • 336

Moze przeoczylem w watku...
        Czy ktos uzywal/ma Pixel PAWN TF-361 ? I jak to sie ma do Yongnuo ?
        www.explora.pl

Komentarz

• arrow
          Uzależniony
          • 2009
          • 637

Zamieszczone przez Cichy
          Ja bym jeszcze jako wadę, prócz wciskania w torbie dorzucił brak blokady w sankach. Mi to badziewie często zsuwa się z aparatu.
          dokladnie, mam nadzieje ze jednak cos kiedys wypusci wersje pozbawiona tych niedogodnosci
          Canon FF

Komentarz

• Mekwion
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 30

Zamieszczone przez Cichy
            Na umbrella holderach spokojnie można Yongnuo zacisnąć natomiast problem pojawiał się z mocowaniem na korpusie i też szukałem rozwiązania i... znalazłem coś takiego.
            Mój przykład oparty jest o 5DMkII z gripem

Potrzebne jest:
            - ball bungee
            - grip
            - płytka do mocowania na statywie - u mnie prostokątna - zakręcona na gripie

Na zdjęciach przykład mocowania

Komentarz

• Maver
              Początki nałogu
              • 2006
              • 397

Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?

Nadajnik ma metalowa stopke, co prawda nie ma zadnej blokady, ale u mnie siedzi calkiem niezle w sankach.
              Odbiorniki dolna stopke maja fatalna, ale ja po prostu przykrecam je na gwincie do statywu i po klopocie, siedza lepiej niz w sankach.
              --
              Pozdrawiam
              Krzysztof Zagórski

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez Maver
                Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?

Komentarz

• furzyk
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 125

takie pytanie: wymienilem RF-602 na aputure trigmaster bo sie okazalo, ze RF-602 nie ma obslugi bulba np. na 2 godziny i trzeba trzymac caly czas przycisk. Po wymianie dopiero zakumalem, ze apurture trigmaster dziala na 433 mhz a RF-602 na 2,4 ghz. Czyjest jakas roznica pomiedzy tymi czestotliwosciami w wyzwalaniu lamp studyjnych (powerlux 500 + 5dmk2) jesli chodzi o czasy ? Na kablu mam rowno naswietlona klatke na 1/160s a na aputure trigmaster na 1/100 a RF-602 nie zdazylem przetestowac pod tym katem. Czy RF-602 pod wzgledem czasow dziala lepiej niz AT czy roznica tkwi tylko w lepszym przechodzeniu sygnalu przez sciany, wieksza odleglosc itp ??
                  śluby, studio - Poznań
                  5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

RF-602 na 5D2 synchronizuje dobrze na 1/200, dziwne, że na kablu tyle nie wyciągasz...
                    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

1/160.

Komentarz

• furzyk
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 125

No ale pytalem czy roznica miedzy 433mhz a 2,4ghz przeklada sie na krotszy czas w jakim da sie zrobic niezaciemnione od dolu zdjecie czy tez nie ma to zadnego wplywu. Chodzi o to czy z powrotem mam wymieniac sprzet czy nie musze.
                        śluby, studio - Poznań

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Na pełne oświetlenie kadru wpływają 2 czynniki :
                          1) x-sync dla danego aparatu (najkrótszy czas, przy którym cała migawka jest otwarta)
                          2) lag błysku (po kablu praktycznie zerowy, po radiu zazwyczaj 1/3EV czasu na zapas wystarcza, żeby się uchronić od pasków)

Zatem możesz wymienić sprzęt na xxd, które mają 1/250 (zamiast 1/200 w 5d2), albo na jedynki, albo od razu na hassela.

A nadajnika a tym bardziej wpływu częstotliwości na długość laga błysku to ja ci nie ocenię, musisz sprawdzić sobie sam.

Komentarz

• MaciekH
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 662

Albo na Nikona D70 (1/500s) :P:P
                            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• furzyk
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 125

micles - niczego nowego mi nie powiedziales. Jestem jedynie ciekaw czy 2,4 ghz a 433mhz robi roznice w szybkosci wyzwolenia blysku. Ze stara piatka bylo podobnie i sie juz przyzwyczailem. Myslalem, ze moze przy 2,4 ghz bedzie lepiej ale skoro nie to wole wyzwalacz 433, ktory oferuje bulba bez koniecznosci trzymania wcisnietego przycisku.
                              śluby, studio - Poznań

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Częstotliwość to moim zdaniem tylko kanał, pasmo. Jeżeli nadajnik jest poprawnie skonstruowany, to niezależnie od tego, czy 2,4ghz czy 433mhz - powinien umożliwiać rejestrowanie błysku przy x-sync aparatu.

Komentarz

Pracuję...