Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mekwion
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 30

Zamieszczone przez Maver
    Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?

Nadajnik ma metalowa stopke, co prawda nie ma zadnej blokady, ale u mnie siedzi calkiem niezle w sankach.
    Odbiorniki dolna stopke maja fatalna, ale ja po prostu przykrecam je na gwincie do statywu i po klopocie, siedza lepiej niz w sankach.
    Ano dlatego, że jeżeli się chce wyzwolić bezprzewodowo 5 lamp z czego jedna ma siedzieć na korpusie to jest to jedyny mi znany sposób. Chyba, że znasz inny i mi go zdradzisz??
    Żeby lepiej wytłumaczyć to opiszę sytuację:
    4 lampy na statywach
    1 lampa na korpusie
    Wszystkie 5 wyzwalane RF602.

Jeżeli chcesz wszystkie 5 wyzwolić przez RF602, nadajnik podczepiasz do gniazda PC w korpusie. Taka konfiguracja gwarantuje właściwą synchronizację ze wszystkimi lampami.

Rozumiem, że nikt nie wpadł, że można wyzwalać więcej niż jedną lampę i czemuś to służy??

Komentarz

• Husky
      Zablokowany
      • 2009
      • 409

Zamieszczone przez Mekwion
      Rozumiem, że nikt nie wpadł, że można wyzwalać więcej niż jedną lampę i czemuś to służy??
      Po co 5 lamp? Mnie wystarczy lampka wbudowana w aparacik. Nigdy bym nie wpadł na pomysł błyskania 5 lampkami.

Komentarz

• Mekwion
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 30

Zamieszczone przez Husky
        Po co 5 lamp? Mnie wystarczy lampka wbudowana w aparacik. Nigdy bym nie wpadł na pomysł błyskania 5 lampkami.
        Jak już wspomniałem kiedyś forum służy, a raczej służyć powinno ludziom, którzy szukają tutaj odpowiedzi/rozwiązań.

Twój post, dzięki temu, że jest tak rzeczowy pozwolił Ci zabłysnąć. Gratuluję.

Komentarz

• lama
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 22

Niedawno zauważyłem pewną przypadłość RF-602. Chodzi o to, że wyzwalacze te mają różne opóźnienie w zależności od tego jak je wyzwalamy. Dla przykładu: nadajnik podłączony za pomocą kabelka pc do korpusu, czas 1/200 - czysto, 1/250 - czarny pasek na dole. Ten sam korpus, nadajnik na sankach - czysto na 1/250. Co ciekawe, mając nadajnik podłączony kabelkiem, przed wyzwoleniem migawki wciskamy i trzymamy przycisk na nadajniku do połowy (aby dioda zapaliła się na zielono) i wtedy wyzwalamy migawkę - czyste 1/250. Stosując ten trik w aparatach z elektroniczną migawką można zejść do 1/800.

Jeśli chodzi o wyzwalanie kilku lamp, to dodam tylko, że jednym odbiornikiem można wyzwolić dwie lampy - jedna na stopce, druga podłączona kabelkiem. Działa, sprawdzałem.

Komentarz

• MatusP
            Początki nałogu
            • 2008
            • 442

Z kabelkiem nie sprawdzałem, zawsze mam nadajnik na sankach, ale też widzę różnice w opóźnieniach, które zależą... od niczego, chyba. Czasami mam czysto nawet przy 1/250, przy 1/200 zazwyczaj też, przy 1/160 w 99% również. Jednak raz przydarzył mi się pasek nawet przy tych 1/160 (ten 1%) i trzeba było schodzić do 1/125. Następnym razem w takiej sytuacji spróbuję tego patentu z wciśnięciem guzika do połowy.
            BLOG

Komentarz

• 0marek0
              • 2010
              • 5

A ja mam taki problem z Yongnuo RF-602 - podłączam 1. odbiornik przez kabel zdalnego sterowania do korpusu, a 2. do lampy. Wyzwalam zdalnie nadajnikiem i aparat robi zdjęcie, a lampa błyska. Tyle, że aparat nie rejestruje błysku. Sprawdzałem na różnych czasach (do 1/10 włączeni) i ciemno. Macie pomysł co może nie grać?
              Korpus to C 40D, a lampa to 550EX i studyjna.
              Pozdr

Komentarz

• MaciekH
                Uzależniony
                • 2006
                • 662

A to w ogóle ma prawo tak działać? Myślałem, że jak wyzwala się aparat to nie lampy...
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                BTW, autoportrety robisz?
                Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166. Powód: Automerged Doublepost
                20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• 0marek0
                  • 2010
                  • 5

Działać działa - aparat robi zdjęcie, lampa błyska. Tyle, że lampa błyska zanim aparat zrobi foto.
                  Nie chodzi o auto ale np. o foty samochodów rajdowych

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

Zamieszczone przez 0marek0
                    Tyle, że lampa błyska zanim aparat zrobi foto.
                    No to działać nie działa:P Nie mam pod ręką wyzwalaczy, ale nie wątpię, że ktoś to niebawem sprawdzi
                    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• 0marek0
                      • 2010
                      • 5

No właśnie - działa, a jakoby nie działało. Nie wiem czy czasem nie jest tak, że dla takiej kombinacji trzeba jeszcze jeden nadajnik, na sanki i na innym kanale, i nim wyzwalać lampy. Ale może jednak nie trzeba. Kto ma to proszę o sprawdzenie takiej kombinacji. Dzięki!

Komentarz

• lama
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 22

Zamieszczone przez 0marek0
                        A ja mam taki problem z Yongnuo RF-602 - podłączam 1. odbiornik przez kabel zdalnego sterowania do korpusu, a 2. do lampy. Wyzwalam zdalnie nadajnikiem i aparat robi zdjęcie, a lampa błyska. Tyle, że aparat nie rejestruje błysku. Sprawdzałem na różnych czasach (do 1/10 włączeni) i ciemno. Macie pomysł co może nie grać?
                        Korpus to C 40D, a lampa to 550EX i studyjna.
                        Pozdr
                        To nie ma prawa działać Przecież aparat nie robi zdjęcia w momencie naciśnięcia spustu migawki, tylko chwilę później. Jeśli chcesz to możesz to sprawdzić:
                        postaw na stole 40D z odpiętym obiektywem, naprzeciwko lampę w taki sposób, aby oświetlała komorę lustra; podłącz odbiorniki jak opisałeś, zgaś światło w pokoju, weź drugi aparat i zrób nim kilkusekundową ekspozycję, w trakcie której wyzwól odbiorniki. Gdzie masz drugim aparatem celować chyba nie muszę pisać

Komentarz

• 0marek0
                          • 2010
                          • 5

Powinno być tak, jak piszesz. I tak jest. Ale myślałem, że może akurat "dogadają" się i wypalą jednocześnie.
                          W instrukcji piszą o ... dwóch kompletach nadajnik-odbiornik. Czyli jednak wszystko gra - to nie może działać
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Mekwion
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 30

Nie będzie działało.

Żeby wyzwolić lampy bezprzewodowo z czasem pozwalającym synchronizować się z aparatem potrzebujesz 2 nadajników:

1 nadajnik + odbiornik podłączasz jako zestaw zdalnego wyzwalania (odbiornik kabelkiem do korpusu tj. do gniazda zdalnego wyzwalania). Czyli standardowy zestaw RF602 do zdalnego wyzwalania.

2 nadajnik montujesz na stopce + x ilość odbiorników, które będą wyzwalać lampy (odpada możliwość zamontowania odbiornika z lampą na korpusie).

Kanały tych dwóch zestawów muszą być różne, tak żeby wyzwalając zdalnie migawkę dopiero jej wyzwolenie dawało sygnał na stopkę i nadajnik ze stopki aktywował pozostałe odbiorniki.

Komentarz

• 0marek0
                              • 2010
                              • 5

Ja napisałem w skrócie, Ty rozpisałeś to w szczegółach. Tak to właśnie działa. Tzn. powinno działać, bo nie mam drugiego nadajnika żeby sprawdzić. Ale na logikę i wg instrukcji - powinno. Mój pierwotny pomysł - nie
                              Pozdr

Komentarz

• MatusP
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 442

Kilka dni temu zamówiłem dwie 460II i po jednym odbiorniku do każdej, ale, ponieważ zamierzam okazjonalnie robić autoportrety (czasem bywa nudno, a mam sporo "pomysłów na siebie") wziąłem jeden zestaw razem z nadajnikiem (ok. 30zł drożej). Ja dojdą, napiszę, jak to działa.
                                BLOG

Komentarz

Pracuję...