Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy przypadkiem towary sprowadzane spoza UE nie są wolne od cła do kwoty 150 euro? Nie wiem jak jest z VAT, ale osobiście wolałbym poczekać 2 tyg dłużej niż dokładać 2-3 stówki (wg mojej prognozy)
w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.
w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.
Co było w paczce i za jaką wartość? Bo można i gift napisać i nie powinno być doliczone cło. Ale celnik głupi nie jest...
Po umieszczeniu 580exII na PW sterowanie odbywa sie przez lampe, dziala wszystko, grupy itd...
PW przenosi wtedy wszystkie informacje droga radiowa, a nie jak to ma miejsce w samych lampach, podczerwienia ...
Zwieksza sie wiec zasieg dzialania oraz mozliwosc dzialania w plenerze, dzieki radiu.
Jesli to nie dziala, trzeba szukac przyczyny albo w lampie sterujacej, albo w PW - wadliwe...
Opisuje na przykladzie moich PW, nadajnik i trzy odbiorniki.
Opiszę jeszcze raz jak to u mnie działa:
Na 5dII mam wsadzony tt5 a na nim 580EXII. Ustawiłem ją jako master + grupy wg opisu na stronie PW. Dodatkowo włączyłem HSS.
Na drugim TT5 mam metza 48AF1. Ustawiony po prostu w ettl bez slave itp wg opisu na stronie. W takiej konfiguracji najczęściej dostaje prześwietlony cienki pasek (jakieś 5% zdjęcia). Prześwietlenie pochodzi od 580EXII, którą mam ustawioną tak aby błyskała (opis na stronie mówi co innego - właściwie opisy są 2 - jeden każe wyłączyć, drugi nie mówi o tym nic ale po co mi kobyła na aparacie która nie błyska...)
Próbowałem już praktycznie wszystkiego. Zmieniłem ostatnio oprogramowanie w aparacie na najnowsze bo pomyślałem, że to może być ta przyczyna. Zrobiłem kilka zdjęć i było ok. Później wróciło. Dodatkowo teraz raz na jakiś czas nie mogę zmienić proporcji grup - po prostu pokrętło nie działa.
Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...
Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?
...
Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...
Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?
Powinno sie najpierw wlaczyc PW, lampe, potem aparat. Wtedy wszystko zaskakuje.
Pierwsze zdjecie moze sie nie udac. Pisze o tym PW. Powinno sie je traktowac jako testowe. Wyzwalacze sie dogaduja. Pozniej jest juz ok.
U mnie wszystko dziala ok, komunikacje poprzez 580 exII sprawdzalem juz jakis czas temu, na 5D mkII.
Dzis jade do studia, zobacze raz jeszcze i to na mkIII. Aczkolwiek soft jest w wersji BETA, wiec moze cos tam jeszcze nie dziamgac...
Zazwyczaj kontroluje wszystko poprzec AC3, ulatwia sprawe, szybko i sprawnie kontrolowac mozna 3 grupy lamp.
Czasami jednak przydaje sie lampa na aparacie, wiec dobra mysl potestowac. Dla innych uzytkownikow jak i dla siebie na przyszlosc, co by przy kotlecie kaszana nie wyszla
Pozdro !
Chce usilnie rozbudowywać ten system, głównie ze względu na AC3, który jest po prostu bajkowy. 1 zdjęcie jestem w stanie przeboleć. Nie chciałbym jednak wydać kilku tys. na urządzenie które nie będzie się sprawdzało. Co prawda mógłbym zmienić system na np Yongnuo, ale oprócz wszystkich zalet ma jedną wadę. Tryb mieszany i z lampą na body jest co prawda możliwy, ale aby zmienić ustawienia trzeba iść do lampy z manualem :-) PW po pewnych kompromisach załatwi mi to (np TT1+AC3 na aparacie, TT5+580EX na szynie obok aparatu, reszta poprzyczepiana tak jak pasuje) Mamy wtedy co prawda kobyłę ale funkcjonalną. Pytanie czy jest sens :-)
Pierwsze bez HSS drugie z HSS (1/2000). Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
Nie używam kontrolera ac3. Moja konfiguracja jest prosta: body na M, lampa na nadajniku w automacie i druga lampa na odbiorniku jako kontra. Na sali weselnej sprawdza się wyśmienicie.
Jednak nie róbmy tu offtopa, pisz na PW jak coś.
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
Kontra na manualu bo mam manualną lampę. Jej ustawienia zmieniam max kilka razy przez całą zabawę. Tylko wtedy jak się obsługa światłami bawi
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
Co do drugiej części pytania to owszem czasem się jej zdarza.
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
O tym nie pomyślałem :-) Faktycznie dobry sposób na odłączenie dodatkowych lamp gdy mamy tylko kontre.
Dziękuję za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy o moje PW :-)
Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Pozdro !
Dzięki za testy. Może to tylko z 5dII. Zdaje się, że na 40d też działa poprawnie. Przynajmniej na tyle co sprawdzałem ale było to może z 50 strzałów.
Mogli byście poratować także mnie w wyborze uniwersalnych wyzwalaczy do lamp studyjnych jak i systemowych. Od niedawna jestem w tym systemie i powoli ogarniam jego niuanse. Mam 5DMKII i do niego chcę dokupić lampę 600EX-RT. Nie chcę starszego modelu bo w następnym roku planuje zakup MKIII. Canonowski wyzwalacz do 600 niezbyt mi pasuje bo chciałbym mieć jeden, a nie dwa (ten do systemówki a ten do studyjnych). Zainteresował mnie Phottix Odin, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy będzie on dobrze współpracował z systemową 600 a potem jeszcze z MKIII. Oczywiście najlepiej jakby w pełni wykorzystywał możliwości sprzętu z TTL i HSS. Jeśli są do tego sprzętu inne działające dobrze rozwiązania i do tego tańsze to chętnie wykorzystam.
Komentarz