Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
Środki do dyspozycji: około 2 tys (na razie bez inwestycji w dodatkowe obiektywy)
Przeznaczenie: natura, zwierzęta,architektura, ale przede wszystkim ludzie
zarówno makro,krajobrazy, jak i portret
Czy to dobry wybór?
Czekam na sugestie,opinie i rady
Od pewnego czasu, kto poprosi o rekomendacje puszki Canon-a na tym forum, z budżetem podobnym do twojego , usłyszy tylko 1100D lub 500D. Ale przewaga głosów jest za 1100D.
Ja mam 500d i jestem bardzo zadowolony. Jest to starsza konstrukcja niż 1100D. Z tego co rozumiem jesteś poczatkujaca , wcześniej napisałem ze najprawdopodobniej na forum ludzie bedą Ci polecać 1100D , alternatywnym rozwiązaniem jest właśnie 500D. Jakość zdjęć będzie bardzo podobna, także moim zdaniem na początek naprawdę nie ma wiekszego znaczenia który wybierzesz. Plus 1100D to nowsza konstrukcja, ale na 500d w przyszłości mniej stracisz na odsprzedaży.
Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
Czy to dobry wybór?
Czekam na sugestie,opinie i rady
Dobry wybór. Body zupełnie OK, a najważniejsze w fotografii są i tak obiektywy.
Pozdrawia Leopold
PS. Dla jasnosci: 1100D to crop. Cropy są równie dobre jak FF, to tylko kwestia wybory pewnej "grupy" obiektywów, które będziesz kolekcjonowała, a potem to one mogą stać się istotnym czynnikiem przy wyborze kolejnych aparatów.
imho dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka...
ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie
jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe
do Canoniara// a ja do 2tys. polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl), chyba ze mozszesz sie nagiac o 350zl to wtedy zdecydowanie 550d (2300zl) do tego jakis uzywane szklo c18-55 na zasadzie 'byle taniej' na allegro, tylko po to zebys zobaczyla jak wygladaja ogniskowe i jakie Cie interesuja.. (to jakies 50-100zl z tego co pamietam) do tego kilka ksiazek o fotografii, pozniej do czytania i nauka fotografii w praktyce. a jak bedziesz miala jakies wolne srodki to zamienisz sobie to 'darmowe szklo' na jakies sensowniejszego np tamrona 17-50 f/2.8 + canona 50mm f/1.8, ale zaczynac od samej stalki 50mm to nie jest dobry pomysl, bo na croopie jakim jest 500d to daje ogniskowa 80mm czyli portretowka, a sama portretowke to za malo.
chyba ze... jesli masz te 2 tys zl i chcesz kupic sprzet, ale jestes pewna ze w ciagu roku-dwoch nie bedziesz w stanie, czy nie bedziesz miala ochoty wydac kolejnego 1tys zl na jakis obiektyw to nie ma sensu zebys zosala w takim wypadku z 500d + 18-55, czy 1100d + 18-55 na lata. jesli nie chcesz z czasem dokladac pieniedzy do daj sobie spokoj z lustrzankami i kup zaawansowanego kompakta jak np Canon G12, albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie
jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe
Jakoś mnie to nie śmieszy. Tak samo jak podgląd na żywo, tak i filmy znalazły miejsce w aparatach. Nie ma, co się dziwić. Natomiast w kwestii 1100d występuje kastracja. Cała seria od 1100d, 600d po 60D to tylko cięcie i tworzenie marketingu. Co nie przemawia zbytnio.
Biorąc 1100d do ręki ma się uczucie jakby było przeznaczone dla dziecka. Tak miałem w ręce miałem zamiar dokupić gdybym zakupił 5d, ale plany się pozmieniały...
polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl)
Patrząc po ergonomii, to można jeszcze zalecić 30D + 17-50/2.8 Tamrona.
albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
Czy aż tak dziwny twór to bym się kłócił. Technologii się akurat nie wypiera, trzeba ją zaakceptować...
W kwestii 1100d, to skok na bok i do tyłu
Byłem ostatnio na weselu. Przyszła do mnie rodzinka młodej pary z 1100D żeby im cyknąć fotkę... sobie myślę wsi nie będę robił założe lampe chociaż swoją a nie wbudowaną... zdjęcia zrobiłem... zdejmuje lampe.... i zonk... ten uchwyt to chyba na ozdobę założyli żeby ładnie wyglądało... lampa się zakleszczyła... jakość wykonania 1100D w porównaniu z 500D... żenująca... plastik i to kiepskiej jakości. Miałem do niedawna 500D jako backup...i i powiem tak... świetny aparat i zupełnie by mi dyndało ze nie najnowszy model... jak na niższą półkę wykonany świetnie... a 1100D to zabawka jakości kompakta.... ale oczywiście wybierz co czujesz... chociaż polecam wziąć w łapy obydwa i poczujesz różnicę...
Witaj
Jeśli masz budżet 2000zł to nie kupuj nowego aparatu. Ostatnio na allegro ładne 30d schodzą +/- 1000zł . Do tego Tamron 17-50MkI i masz fajny zestaw do większości swoich zastosowań.
Natomiast w kwestii 1100d występuje kastracja. Cała seria od 1100d, 600d po 60D to tylko cięcie i tworzenie marketingu. Co nie przemawia zbytnio.
Biorąc 1100d do ręki ma się uczucie jakby było przeznaczone dla dziecka. Tak miałem w ręce miałem zamiar dokupić gdybym zakupił 5d, ale plany się pozmieniały...
Patrząc po ergonomii, to można jeszcze zalecić 30D + 17-50/2.8 Tamrona.
Czy aż tak dziwny twór to bym się kłócił. Technologii się akurat nie wypiera, trzeba ją zaakceptować...
W kwestii 1100d, to skok na bok i do tyłu
bardzo ladnie piszesz calosciowo o tym jak cieta i kiepsko wykonana jest seria xxxd i zgadzam sie z tym, tylko ze mnie rozsmieszylo ze we wczesniejszym poscie napisales tylko "dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka..." jakby kwestia ma opcje filmowania/nie ma byla najwazniejsza
patrzac po ergonomii polecam wlasnie sklepowego 500/550d poniewaz na styk, ale jednak mieszcza sie w budzecie, 30d musialaby kolezanka kupic uzywany, a biorac pod uwage kiedy byl produkowany, to istnieje duza szansa, ze trafilaby na mocno zuzyty egzemplarz
odnosnie olympusa pena e-pl1 to mowie "dziwny twor" poniewaz jest to cos posrodku kompaktami a lustrzankami, nijak sie to ma do "technologii", bo niczego odkrywczego w nim nie zastosowali.
poza tym gdybym nie wierzyl ze pen e-pl1 robi dobre zdjecia to bym go nie polecal
W ostatnim DFV jest test C1100D, warto przeczytać.
Różnie o nim piszą, ale nic nie zmieni mojego zdania. Kiedy 1000d wchodził na rynek, to jeszcze dało się go złapać w ręce i przytrzymać. Koledze właśnie poleciłem 1000d i spodziewałem się, że gorszej jakości canon nie może wypuścić. Pudło. 1100d jest zabaweczką dla dzieci. Bodajże w tę, grupę społeczną ma uderzać. Nawet nikony D3100 są wykonane mniej tandetnie, a mają o wiele więcej funkcji. Zastanawia mnie, czy autorka, nie wolała by kupić nikona?
Czy z nicku mam rozumieć, iż ONLY CANON?
W kwestii Pen'a miałem z nim do czynienia i naprawdę jako aparat w podróż daje radę.
Wciąż polecam 30D + 17-50/2.8 tamron'a. Jeśli coś innego to D3100 + kit , a potem dokupienie 50/1.8 Imho nikon nie jest taki zły.
a miałeś przyjemność poużywać nikona z najniższej półki w gorszym świetle??.... ja niestety tak D40... i podejrzewam że niewiele się zmieniło... nikony z wyższej półki a i owszem ale ta najniższa....
Komentarz