Eos 1100d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Canoniara
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 18

Eos 1100d?

Witam

Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
    Środki do dyspozycji: około 2 tys (na razie bez inwestycji w dodatkowe obiektywy)
    Przeznaczenie: natura, zwierzęta,architektura, ale przede wszystkim ludzie
    zarówno makro,krajobrazy, jak i portret

Czy to dobry wybór?
    Czekam na sugestie,opinie i rady
  • Marpie
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 45

Od pewnego czasu, kto poprosi o rekomendacje puszki Canon-a na tym forum, z budżetem podobnym do twojego , usłyszy tylko 1100D lub 500D. Ale przewaga głosów jest za 1100D.

Bierz z czystym sumieniem
    Ostatnio edytowany przez Marpie; 35557.

Komentarz

• N00bek
      Zablokowany
      • 2010
      • 734

imho dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka...

Jeśli chodzi o szkło, to lepszym wyjściem była by 50/1.8

Komentarz

• Canoniara
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 18

Pomyślałam właśnie, że najlepszym rozwiązaniem będzie pytanko na forum
        bo tutaj dowiem się zdecydowanie więcej niż w sklepie

A może ktoś już takowy posiada i podzieli się wrażeniami?

Komentarz

• Marpie
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 45

Ja mam 500d i jestem bardzo zadowolony. Jest to starsza konstrukcja niż 1100D. Z tego co rozumiem jesteś poczatkujaca , wcześniej napisałem ze najprawdopodobniej na forum ludzie bedą Ci polecać 1100D , alternatywnym rozwiązaniem jest właśnie 500D. Jakość zdjęć będzie bardzo podobna, także moim zdaniem na początek naprawdę nie ma wiekszego znaczenia który wybierzesz. Plus 1100D to nowsza konstrukcja, ale na 500d w przyszłości mniej stracisz na odsprzedaży.

Komentarz

• leopold
            Bywalec
            • 2009
            • 125

Zamieszczone przez Canoniara
            Witam

Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
            Czy to dobry wybór?
            Czekam na sugestie,opinie i rady
            Dobry wybór. Body zupełnie OK, a najważniejsze w fotografii są i tak obiektywy.
            Pozdrawia Leopold

PS. Dla jasnosci: 1100D to crop. Cropy są równie dobre jak FF, to tylko kwestia wybory pewnej "grupy" obiektywów, które będziesz kolekcjonowała, a potem to one mogą stać się istotnym czynnikiem przy wyborze kolejnych aparatów.

Komentarz

• Szulif
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 35

Zamieszczone przez N00bek
              imho dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka...
              ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie

jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
              a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe

do Canoniara// a ja do 2tys. polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl), chyba ze mozszesz sie nagiac o 350zl to wtedy zdecydowanie 550d (2300zl) do tego jakis uzywane szklo c18-55 na zasadzie 'byle taniej' na allegro, tylko po to zebys zobaczyla jak wygladaja ogniskowe i jakie Cie interesuja.. (to jakies 50-100zl z tego co pamietam) do tego kilka ksiazek o fotografii, pozniej do czytania i nauka fotografii w praktyce. a jak bedziesz miala jakies wolne srodki to zamienisz sobie to 'darmowe szklo' na jakies sensowniejszego np tamrona 17-50 f/2.8 + canona 50mm f/1.8, ale zaczynac od samej stalki 50mm to nie jest dobry pomysl, bo na croopie jakim jest 500d to daje ogniskowa 80mm czyli portretowka, a sama portretowke to za malo.

chyba ze... jesli masz te 2 tys zl i chcesz kupic sprzet, ale jestes pewna ze w ciagu roku-dwoch nie bedziesz w stanie, czy nie bedziesz miala ochoty wydac kolejnego 1tys zl na jakis obiektyw to nie ma sensu zebys zosala w takim wypadku z 500d + 18-55, czy 1100d + 18-55 na lata. jesli nie chcesz z czasem dokladac pieniedzy do daj sobie spokoj z lustrzankami i kup zaawansowanego kompakta jak np Canon G12, albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
              Ostatnio edytowany przez Szulif; 28214.
              CANON ::: dostawca narzedzi

Komentarz

• N00bek
                Zablokowany
                • 2010
                • 734

Zamieszczone przez Szulif
                ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie
                jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
                a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe
                Jakoś mnie to nie śmieszy. Tak samo jak podgląd na żywo, tak i filmy znalazły miejsce w aparatach. Nie ma, co się dziwić. Natomiast w kwestii 1100d występuje kastracja. Cała seria od 1100d, 600d po 60D to tylko cięcie i tworzenie marketingu. Co nie przemawia zbytnio.
                Biorąc 1100d do ręki ma się uczucie jakby było przeznaczone dla dziecka. Tak miałem w ręce miałem zamiar dokupić gdybym zakupił 5d, ale plany się pozmieniały...

polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl)
                Patrząc po ergonomii, to można jeszcze zalecić 30D + 17-50/2.8 Tamrona.
                albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
                Czy aż tak dziwny twór to bym się kłócił. Technologii się akurat nie wypiera, trzeba ją zaakceptować...
                W kwestii 1100d, to skok na bok i do tyłu

Komentarz

• Bart3k
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 316

Byłem ostatnio na weselu. Przyszła do mnie rodzinka młodej pary z 1100D żeby im cyknąć fotkę... sobie myślę wsi nie będę robił założe lampe chociaż swoją a nie wbudowaną... zdjęcia zrobiłem... zdejmuje lampe.... i zonk... ten uchwyt to chyba na ozdobę założyli żeby ładnie wyglądało... lampa się zakleszczyła... jakość wykonania 1100D w porównaniu z 500D... żenująca... plastik i to kiepskiej jakości. Miałem do niedawna 500D jako backup...i i powiem tak... świetny aparat i zupełnie by mi dyndało ze nie najnowszy model... jak na niższą półkę wykonany świetnie... a 1100D to zabawka jakości kompakta.... ale oczywiście wybierz co czujesz... chociaż polecam wziąć w łapy obydwa i poczujesz różnicę...
                  Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• mirasb
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 87

Witaj
                    Jeśli masz budżet 2000zł to nie kupuj nowego aparatu. Ostatnio na allegro ładne 30d schodzą +/- 1000zł . Do tego Tamron 17-50MkI i masz fajny zestaw do większości swoich zastosowań.

Pozdrawiam
                    Mirek

Komentarz

• Szulif
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 35

Natomiast w kwestii 1100d występuje kastracja. Cała seria od 1100d, 600d po 60D to tylko cięcie i tworzenie marketingu. Co nie przemawia zbytnio.
                      Biorąc 1100d do ręki ma się uczucie jakby było przeznaczone dla dziecka. Tak miałem w ręce miałem zamiar dokupić gdybym zakupił 5d, ale plany się pozmieniały...

Patrząc po ergonomii, to można jeszcze zalecić 30D + 17-50/2.8 Tamrona.

Czy aż tak dziwny twór to bym się kłócił. Technologii się akurat nie wypiera, trzeba ją zaakceptować...
                      W kwestii 1100d, to skok na bok i do tyłu
                      bardzo ladnie piszesz calosciowo o tym jak cieta i kiepsko wykonana jest seria xxxd i zgadzam sie z tym, tylko ze mnie rozsmieszylo ze we wczesniejszym poscie napisales tylko "dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka..." jakby kwestia ma opcje filmowania/nie ma byla najwazniejsza

patrzac po ergonomii polecam wlasnie sklepowego 500/550d poniewaz na styk, ale jednak mieszcza sie w budzecie, 30d musialaby kolezanka kupic uzywany, a biorac pod uwage kiedy byl produkowany, to istnieje duza szansa, ze trafilaby na mocno zuzyty egzemplarz

odnosnie olympusa pena e-pl1 to mowie "dziwny twor" poniewaz jest to cos posrodku kompaktami a lustrzankami, nijak sie to ma do "technologii", bo niczego odkrywczego w nim nie zastosowali.
                      poza tym gdybym nie wierzyl ze pen e-pl1 robi dobre zdjecia to bym go nie polecal
                      CANON ::: dostawca narzedzi

Komentarz

• puciu
                        Coś już napisał
                        • 2011
                        • 57

W ostatnim DFV jest test C1100D, warto przeczytać.
                        http://imarko.pl/4a58b

Komentarz

• N00bek
                          Zablokowany
                          • 2010
                          • 734

Zamieszczone przez puciu
                          W ostatnim DFV jest test C1100D, warto przeczytać.
                          Różnie o nim piszą, ale nic nie zmieni mojego zdania. Kiedy 1000d wchodził na rynek, to jeszcze dało się go złapać w ręce i przytrzymać. Koledze właśnie poleciłem 1000d i spodziewałem się, że gorszej jakości canon nie może wypuścić. Pudło. 1100d jest zabaweczką dla dzieci. Bodajże w tę, grupę społeczną ma uderzać. Nawet nikony D3100 są wykonane mniej tandetnie, a mają o wiele więcej funkcji. Zastanawia mnie, czy autorka, nie wolała by kupić nikona?

Czy z nicku mam rozumieć, iż ONLY CANON?

W kwestii Pen'a miałem z nim do czynienia i naprawdę jako aparat w podróż daje radę.

Wciąż polecam 30D + 17-50/2.8 tamron'a. Jeśli coś innego to D3100 + kit , a potem dokupienie 50/1.8 Imho nikon nie jest taki zły.

Komentarz

• Bart3k
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 316

Imho nikon nie jest taki zły.
                            a miałeś przyjemność poużywać nikona z najniższej półki w gorszym świetle??.... ja niestety tak D40... i podejrzewam że niewiele się zmieniło... nikony z wyższej półki a i owszem ale ta najniższa....
                            Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• namoamo
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 928

Ja bawiłem się d5100 z kitem, moim zdaniem w gorszym świetle bije moją 500kę..
                              Flickr

Komentarz

Pracuję...