Eos 1100d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • N00bek
    Zablokowany
    • 2010
    • 734

Zamieszczone przez Bart3k
    a miałeś przyjemność poużywać nikona z najniższej półki w gorszym świetle??.... ja niestety tak D40... i podejrzewam że niewiele się zmieniło... nikony z wyższej półki a i owszem ale ta najniższa....
    Tak miałem Nawet mam wciąż tę nie bagatela okazję, gdyż kuzyn użytkuje.

Jednak seria D3100 jak i D5100, ma bardzo porządne iso. Sporo się jednak u nich zmieniło. Tym bardziej, że D5100 ma matrycę jeszcze z D7000

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2249

a miałeś przyjemność poużywać nikona z najniższej półki w gorszym świetle??.... ja niestety tak D40... i podejrzewam że niewiele się zmieniło... nikony z wyższej półki a i owszem ale ta najniższa....
      Chyba jednak sie zmienilo znacznie

Komentarz

• krolewicz
        Początki nałogu
        • 2010
        • 254

tez polecam kupic 30d + jakieś dobre szkiełko

8mpx i jakość z 30d wystarczy w większości przypadków, a nawet jeśli 500d ma lepsze wysokie iso, to i tak całą przewagę pochłonie ciemne szkło

Komentarz

• flankerp
          Uzależniony
          • 2010
          • 636

Ja tam smigam narazie na Kicie z IS i myślę, że na pocztek szklo wystarczajace. jednak szedł bym w nowsza konstrukcje i zakupił jak ktoś wspomnial Kita.
          30D chociaż świetny aparat to jednak bardzo wiekowy już.
          Ja miałem dylemat między 500D a 40D (30D nawet nie brałem pod uwagę)
          Na korzyść przeważyła nowsza konstrukcja i lepszy wyswietlacz. 40D zato ma lepszy AF i jest zdecydowanie bardizej ergonomiczny. Na minus niestety wyświetlacz. W 1100D jest chyba taki sam jak w 500D wieć jest juz rewela. 550D nie miałem ale czytałem tutaj, że ma lepsz matrycę i zdecydowanie lepiej filmy kręci
          Do swojego dokupiłem grip i teraz jest bardzo ergonomiczny

Teraz chcę kupić 17-55 2.8 ale żona dała mi czerwone światło narazie ech.. te kobiety
          Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Canoniara
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 18

Aż mi brakło słów
            Rozkręcacie się Ale to dobrze...

czy tylko Canon? chodzi za mną od jakiegoś czasu... ostatnio pobawiłam się trochę 400D... stąd pojawiło się pytanie: a może (tak ostatnio często reklamowane) 1100D...
            krąży jeszcze wokół mnie Sony Alpha...
            a Nikon... hmmm... czemu nie

Co do allegro... wszystko fajnie... ale chyba wolałabym zainwestować w nówkę

PS
            Już dziękuję za wszystkie posty

Komentarz

• spr
              Coś już napisał
              • 2010
              • 83

ponowie tutaj swoje pytanie:

czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć orientacyjnie jak będzie się sprawował 1100d w reporterce ze szkłami: 70-200 f/4 , 50 f/1,4 , 28 f/2,8 , 20 f/2,8 ?
              Jest sens pakować sie w to body przy założeniu wykonywania reportaży i fotografii dokumentacyjnej? wiem że jego szybko a właściwie wolno-strzelność jest znacznym ograniczeniem ale jestem w stanie to przeboleć.
              Zależy mi przede wszystkim na skompletowaniu następujących szkieł i w ciągu 2 lat przejście na pełną klatę bo jednak boje się zakupu używanego 5d.

Głównie fotografuję w słabych warunkach oświetleniowych - koncerty, kluby ale do tej pory radziłem sobie z iso1600 i światłem 1,4-3,5 . Błyskanie mam opanowane jak również lr jest opanowany pod kątem obróbki zdjęć wykonanych w trudnych warunkach.
              L-dorado
              blog

Komentarz

• tryton
                Uzależniony
                • 2008
                • 557

Jeśli wolnostrzelność ci nie wadzi, to powinieneś być zadowolony. Jeśli robisz przy słabszym świetle, to może lepiej 70-200 f/2,8 kosztem pozostałych i ewentualnie 50 f/1,8II. Chyba że potrzebujesz coś szerszego to zamiast 50 np tą 20.
                Ale wracając do C1100D, to mogę tylko wyrazić swą opinię przez pryzmat C1000D, którym to miałem okazję się bawić (ma go moja siostra). Ktoś pisał, że ma gorszą obudowę niż 1000. Tego nie wiem, ale zakładam, że generalnie jest podobny. Na początek to na pewno spoko sprzęt, tym bardziej, że lepiej zainwestować w lepsze szkło kosztem body. Jeśli nie przeszkadza ci niewielki rozmiar, brak czyszczenia matrycy itp. to faktycznie go kup, a potem jak uskładasz kasę to wymienisz na wymarzoną pełną klatkę. Sam już zacząłem składać na 5DmIII
                Tryton
                --------------------------------------------------------------
                5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• Bart3k
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 316

szczerze mówiąc to nie za bardzo widzę używanie 1100D z 70-200 F4 nie mówiąc o F2.8 chyba że na statywie wyłacznie
                  Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• karni
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 69

Ja chyba twardo przystawałbym przy kupnie używanego 30D a najlepiej 40D, choć ostatnio bawiłem się (ok 2 tygodnie) właśnie nikonem d7000 oraz d5100 i powiem tak WoW, ISO oraz egronomia szczegolnie d7000 naprawdę daje do myślenia nad wejściem do entry levelu, szczególnie, że nikon odświeżył budżetowe stałki

Komentarz

• N00bek
                      Zablokowany
                      • 2010
                      • 734

Nie długo (lipiec-sierpień) być może pojawi się następca D300s i wtedy będzie warto rozpatrzyć ten system

Komentarz

• karni
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 69

ale zanim cena spadnie do ludzkiego poziomu to parę miesięcy minie :-P

Komentarz

• N00bek
                          Zablokowany
                          • 2010
                          • 734

Zamieszczone przez karni
                          ale zanim cena spadnie do ludzkiego poziomu to parę miesięcy minie :-P
                          No tak coś za coś. Może w końcu sprawią by na iso 6400 bił canona 7d

Komentarz

• rychu
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 242

C1100d to na pewno nie puszka do L-ek i na pewno nie jest PRO. 1100d kupuje się do pamiątkarsko-rodzinnych zastosowań, i nie mam najmniejszych wątpliwości, że tu będzie się sprawować świetnie! Poza tym nigdy jeszcze nie miałem puszki dłużej niż 1,5-2 lata, więc inwestycja w puszkę to tak samo chybiony pomysł, jak inwestycja w komputer - za dwa lata w segmęcie "amatorskim" będą duuużo lepsze niż dziś kupione ZA DUŻE PIENIĄDZE w semi-profi. Puszkę powinno się kupować na miarę WYŁĄCZNIE przewidywanych zastosowań - i tak na wzrost i spuchlizną jak butów się NIE KUPI. Co innego optyka - ta mimo niekwestionowanego postępu powinna "przeżyć" kilka puszek.

Komentarz

• karni
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 69

Ja kupiłem używane 5D jakieś 3 lata temu i do dziś tak średnio te entry levelowe puszki mnie ciągną i zmienić nawet nie mam na co a z drugiej strony znam sporo ludzi co biegają z 400D/450D z podpiętymi 70-200 2.8 IS czy 35L, nie twierdzę, że to jakaś reprezentatywna grupa ale jednak

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

szczerze mówiąc to nie za bardzo widzę używanie 1100D z 70-200 F4 nie mówiąc o F2.8 chyba że na statywie wyłacznie
                                Z 70-200 f/4 się tego używa spokojnie. To nie jest duże szkło. f/2,8 to już padaczka, nawet 24-70 bez gripa jest ciężko utrzymać jedną łapą.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez rychu
                                C1100d to na pewno nie puszka do L-ek i na pewno nie jest PRO. 1100d kupuje się do pamiątkarsko-rodzinnych zastosowań, i nie mam najmniejszych wątpliwości, że tu będzie się sprawować świetnie!
                                Takie same brednie jak to, że do 5DII nie można podpiąć nie-eLki i że to sprzęt do pracy. 1100D to mała, tania, dobra i lekka puszka i możemy jej używać wszędzie, gdzie potrzebujemy małej, taniej, dobrej i lekkiej puszki. W gruncie rzeczy, jeśli chodzi o szybkość, to 5D mark II ma podobny autofokus to tego aparatu, ale śluby, reportaże i bógwicojeszcze tym robią.
                                Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...