Cel forum T&T
W "Tips & tricks" wymieniamy sie poradami, doświadczeniami i propozycjami dotyczącymi tajników technicznych, warsztatowych, niekonwencjonalnych i mało znanych rozwiązań dobrze znanych problemów. Przedstawiamy fachowe, ścisłe i wartościowe z punktu widzenia szeroko pojętej fotografii informacje dotyczące konkretnych problemów.
Czego nie robimy
Jeżeli uważasz pomysł za bezużyteczny to zachowaj to dla siebie lub poprzyj rzeczowym kontrargumentem. Jeśli masz lepszy pomysł lub usprawnienie, podziel się nim w ramach przyjętej formuły, aby i inni skorzystali.
Zasady porządkowe i organizacyjne.
1) Publikujemy kolejne sztuczki i kruczki, w osobnych wątkach zatytułowanych ?#X /tu wpisujemy na czym polega dany trick/?. Nie ma miejsca na żadne dyskusje OT czy rozmowy pomiędzy forumowiczami. Merytoryczna dyskusja w ramach tematu oraz propozycje modyfikacji są mile widziane.
2) Szeroka dyskusja na temat funkcjonowania podforum Tips & Tricks, propozycji zmian, problemów technicznych itp. prowadzona jest w wątku Dyskusja o zasadach forum Tips & Tricks. Jest to jedyne miejsce w dziale T&T do publikacji niezwiązanych ściśle z tematami poszczególnych trickow.
3) Forumowicze sami zgłaszają swoje racjonalizatorskie pomysły zakładając nowe wątki, lub wpisujac je w już istniejących wątkach, przy czym obowiązują zasady FORUM MODEROWANEGO takie, jak w całej Bazie Wiedzy.
4) W pozostałych dziedzinach zastosowanie ma Regulamin forum, będący nadrzędnym regulatorem dla tego Regulaminu.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
Do upolowania na Allegro za 10-20zl.
Ja natomiast podszedlem troche inaczej do tematu.
Po rozebraniu Cmeny 8M, zauwazylem ze obiektyw dziwnie pasuje do pierscieni posrednich M42. Po wybebeszeniu wszystkich zbednych rzeczy z obiektywu, zaczalem go skladac ponownie w jedna zwarta konstrukcje, ktora daloby sie jakos nakrecic na pierscien. Okazalo sie ze wystarczy troche podpilowac kilka wystajacych detali.
Czesc korpusu, ktora zostala podpilowana, to ta na ktorej obiektyw byl zamocowany trzema srubkami do Cmeny. Wystarczy wkrecic te srubki mniej wiecej do polowy i dzieki nim wlasnie mozemy nakrecic przygotowany obiektyw na pierscien posredni.
Teraz aby zamocowac obiektyw z pierscieniem do EOSa, nie trzeba kleic go do dekielka i wiercic jakichkolwiek dziur. Jesli mamy adapter M42/EOS to jestesmy w domu
Wraz z adapterem i najmniejszym pierscieniem posrednim wyszedl mi taki zestaw:
Oczywiscie mozemy teraz swobodnie zmieniac pierscienie lub nakrecac je na siebie w zaleznosci od potrzeb. Jako ze sam nie posiadam zewnetrznej lampy blyskowej, odwazylem sie zrobic na szybko kilka zdjec przy wkreconym najmniejszym pierscieniu posrednim.
A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
Witam !
Allegro, ebay itd... na allegro szukaj pod Allegro › Fotografia › Akcesoria fotograficzne › Pozostałe pod hasłem "dekielek do korpusu canon" Na ebay'u w Foto & Camcorder > Foto-Zubehör > Objektivdeckel np. pod hasłem "Gehäusedeckel Body"
pzdr.
Co do obiektywów to do kita przy 400D użyłem pierścienia odwrotnego mocowania 58/52 i dokręciłem obiektyw od zenita HELIOS-44M-4 58mm 1:2, działa dosyć dobrze tak na szybki test przy słabym oświetleniu ISO 200 f5.6 czas 0.5; zoom na maksa trochę ostrości na heliosie kit na manualu.
witam. a ja mam takie male pytanko.
Wyciągnąłem obiektyw ze smieny i postanowiłem wydłużyć ogniskową. Użylem zwykłej rury PCV odpowiedniej szerokości. Zdjęcia wychodzą w dużym powiększeniu (zależy jak długa rurka..) ale strasznie nieostre, tzn ostra jest tylko niewielka część kadru. Czym to jest spowodowane? Czy Wam wychodzą ostre foty? napewno wpływ na to ma samo zamocowanie obiektywu. Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić
Witam! jestem tu nowy więc wszystkich pozdrawiam
Zaintrygowany tematem postanowiłem i ja trochę poeksperymentować Jako, że posiadam tylko A540, nie mam praktycznie opcji robić zdjęć makro, które by mnie zadawalały. Po przeczytaniu tematu stwierdzam, że Polak potrafi! Zaadoptowałem i ja do wspomnianego Canona okulary od lunety A oto kilka zdjęć zrobionych przed chwilą, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.
Zdjęcia całkiem amatorskie, ale dopiero zaczynam się interesować fotografią a i aparat to zwykły kompakt więc za jakość przepraszam. Chodziło mi głównie o to, że przy zwykłych kompaktach też można poeksperymentować więc zachęcam do eksperymentowania wszystkich fotografów Pozdrawiam.
Na jakiej odległości ostrzy wam to cudo?? Mi na jakiś 10cm, pytam bo nie wiem czy czegoś nie spartoliłem jednak jakość mogę potwierdzić: REWELKA:-D jak na taki sprzęt
mam takie pytanie: czy moze ktos porównac ten wynalazek do raynoxa DCR-250? nie wiem czy zrobic sobie takie cos czy lepiej kupic raynoxa dcr-250 i uzywac go z moim tamronem 28-75?? który sprzet bedzie mial wieksza glebie ostrosci , który lepsza jakosc optyczna, ostrosc itp. ??
Powiem tak - patent z obiektywem ze starego aparatu to bajka jak dla mnie
Wpadłem wczoraj na ten watek, spytałem ojca czy mu moge FED'a 5b rozkrecic i do dzieła :P
Z body feda wykręciłem gwint, z dekielka od canona musiałem wydłubać (dosłownie, bo nie miałem wiertarki pod reka i działałem nożem) odpowiednią dziurę, zamontowałem gwint i mam teraz przejściówkę na M39 do której dokręcam obiektyw z feda. Zdjecia z operacji: http://www.gimpuj.info/index.php?act...r;u=1;cat=2738
Jak będę miał chwilę to po maturze wyjdę w plener i tam lepiej potestuję możliwości
Komentarz