#28 Obiektyw makro za 50zł.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VomitroN
    Uzależniony
    • 2006
    • 516

Zamieszczone przez gof
    A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
    Do upolowania na Allegro za 10-20zl.

Ja natomiast podszedlem troche inaczej do tematu.
    Po rozebraniu Cmeny 8M, zauwazylem ze obiektyw dziwnie pasuje do pierscieni posrednich M42. Po wybebeszeniu wszystkich zbednych rzeczy z obiektywu, zaczalem go skladac ponownie w jedna zwarta konstrukcje, ktora daloby sie jakos nakrecic na pierscien. Okazalo sie ze wystarczy troche podpilowac kilka wystajacych detali.
    Czesc korpusu, ktora zostala podpilowana, to ta na ktorej obiektyw byl zamocowany trzema srubkami do Cmeny. Wystarczy wkrecic te srubki mniej wiecej do polowy i dzieki nim wlasnie mozemy nakrecic przygotowany obiektyw na pierscien posredni.

Teraz aby zamocowac obiektyw z pierscieniem do EOSa, nie trzeba kleic go do dekielka i wiercic jakichkolwiek dziur. Jesli mamy adapter M42/EOS to jestesmy w domu
    Wraz z adapterem i najmniejszym pierscieniem posrednim wyszedl mi taki zestaw:

Oczywiscie mozemy teraz swobodnie zmieniac pierscienie lub nakrecac je na siebie w zaleznosci od potrzeb. Jako ze sam nie posiadam zewnetrznej lampy blyskowej, odwazylem sie zrobic na szybko kilka zdjec przy wkreconym najmniejszym pierscieniu posrednim.
    Ostatnio edytowany przez VomitroN; 7862.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• tra
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 18

Zamieszczone przez gof
      A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
      Witam !
      Allegro, ebay itd... na allegro szukaj pod Allegro › Fotografia › Akcesoria fotograficzne › Pozostałe pod hasłem "dekielek do korpusu canon" Na ebay'u w Foto & Camcorder > Foto-Zubehör > Objektivdeckel np. pod hasłem "Gehäusedeckel Body"
      pzdr.

P.S. Nikt nie rozbierał smieny 8 ??

Komentarz

• drsemen
        Coś już napisał
        • 2007
        • 79

Dekielki można szukać w sklepach fotograficznych i w Internecie

np ** www.infoto.pl/index2.php?cPath=63_65 ** za 10PLN

Co do obiektywów to do kita przy 400D użyłem pierścienia odwrotnego mocowania 58/52 i dokręciłem obiektyw od zenita HELIOS-44M-4 58mm 1:2, działa dosyć dobrze tak na szybki test przy słabym oświetleniu ISO 200 f5.6 czas 0.5; zoom na maksa trochę ostrości na heliosie kit na manualu.

Zdjęcie poruszone bo robione z wolnej ręki.

www.fotoczarnkow.netbase.pl/cb/makrokitzenit.jpg
        5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
        Pozdrawiam Szymon

Komentarz

• pietas

witam. a ja mam takie male pytanko.
          Wyciągnąłem obiektyw ze smieny i postanowiłem wydłużyć ogniskową. Użylem zwykłej rury PCV odpowiedniej szerokości. Zdjęcia wychodzą w dużym powiększeniu (zależy jak długa rurka..) ale strasznie nieostre, tzn ostra jest tylko niewielka część kadru. Czym to jest spowodowane? Czy Wam wychodzą ostre foty? napewno wpływ na to ma samo zamocowanie obiektywu. Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić

Komentarz

• zonk
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Witam! jestem tu nowy więc wszystkich pozdrawiam
            Zaintrygowany tematem postanowiłem i ja trochę poeksperymentować Jako, że posiadam tylko A540, nie mam praktycznie opcji robić zdjęć makro, które by mnie zadawalały. Po przeczytaniu tematu stwierdzam, że Polak potrafi! Zaadoptowałem i ja do wspomnianego Canona okulary od lunety A oto kilka zdjęć zrobionych przed chwilą, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.

A oto obiekt zainteresowania

Po zastosowaniu okulara HM25mm

ten sam element po zastosowaniu okulara H12,5mm

Kolejne zdjęcie

A to winowajcy całego zamieszania

Zdjęcia całkiem amatorskie, ale dopiero zaczynam się interesować fotografią a i aparat to zwykły kompakt więc za jakość przepraszam. Chodziło mi głównie o to, że przy zwykłych kompaktach też można poeksperymentować więc zachęcam do eksperymentowania wszystkich fotografów Pozdrawiam.
            >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• gof
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 49

Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić
              Jeżeli nie są, to też może być taki objaw, poszukaj w sieci o tilt and shift.

Pomijając oczywistość czyli małą GO spowodowaną za dużym otworem (masz w ogóle jakąś przysłonę?).
              EOS

Komentarz

• michu_mst

Kolejna smiena macro dzięki za podzielenie się pomysłem

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

http://www.allegro.pl/item319397656_...pieniadze.html
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• krusiu

jeszcze taniej wyjdzie kit 18-55 i pierścien odwrotnego mocowania-jeśli oczywiście macie kit na stanie

Komentarz

• doggy87
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 33

Na jakiej odległości ostrzy wam to cudo?? Mi na jakiś 10cm, pytam bo nie wiem czy czegoś nie spartoliłem jednak jakość mogę potwierdzić: REWELKA:-D jak na taki sprzęt

Komentarz

• Bagnet007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1344

Może powinienem zacząć produkcję na masową skalę ? Poza tym muszę opatentować ten wynalazek

Komentarz

• spino
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 80

Zamieszczone przez krusiu
                          jeszcze taniej wyjdzie kit 18-55 i pierścien odwrotnego mocowania-jeśli oczywiście macie kit na stanie
                          Czy mógłbyś podaćszczegóły co i jak?
                          UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Komentarz

• zaxxxon

czy jesli mam w canonie a650IS tulejke 52->58mm to moge bez problemu zamotnowac to cudo od smieny z allegro za 61 zl ?

Komentarz

• AdamO.
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 37

mam takie pytanie: czy moze ktos porównac ten wynalazek do raynoxa DCR-250? nie wiem czy zrobic sobie takie cos czy lepiej kupic raynoxa dcr-250 i uzywac go z moim tamronem 28-75?? który sprzet bedzie mial wieksza glebie ostrosci , który lepsza jakosc optyczna, ostrosc itp. ??

Komentarz

• cakper
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 16

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich

Powiem tak - patent z obiektywem ze starego aparatu to bajka jak dla mnie
                                Wpadłem wczoraj na ten watek, spytałem ojca czy mu moge FED'a 5b rozkrecic i do dzieła :P

Z body feda wykręciłem gwint, z dekielka od canona musiałem wydłubać (dosłownie, bo nie miałem wiertarki pod reka i działałem nożem) odpowiednią dziurę, zamontowałem gwint i mam teraz przejściówkę na M39 do której dokręcam obiektyw z feda. Zdjecia z operacji: http://www.gimpuj.info/index.php?act...r;u=1;cat=2738

Jak będę miał chwilę to po maturze wyjdę w plener i tam lepiej potestuję możliwości

Komentarz

Pracuję...