Studniówka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Kurcze, coś musi być w tych 17-40, że pomimo 4.0 i tak go używają :P

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

Zamieszczone przez himi
      Ale o co ci chodzi z tym gajerem? No ubrał się jak umiał Jakbyś mnie zobaczył, to pewnie suchej nitki być nie zostawił. Ostatnio małe buty trekkongowe, dżinsy i koszule luzno. I co? A kwestie merytoryki opłat pomijam. Każdy ma tyle, ile mu zapłacą. 5 pln za foto to dużo? Ja luzem wołam dychę.
      może i bym nie zostawił suchej nitki ale Ty nie miałeś zielonego kwadracika i lampy na wprost i nie waliłeś zboczonymi tekstami do dziewczyn (a najgorsze że ta klasa nie podpisała z nim umowy i teraz nie mogą mu nic zrobić za taki syf jaki pokazał...)

wiesz ale 5zł za coś czego się nie da oglądać to jest bardzo dużo...

Zamieszczone przez RoboD
      Ale jakie fajne fotki można wtedy zrobić :-) ;-)
      wiesz ja będę robił w walentynki więc wolę pojechać do dziewczyny zamiast robić zdjęcia pijanych osiemnastolatek...
      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Dzięki, że we mnie wierzysz (zielony kwadrat i teksty do dziewczyn Sam się naooglądałem umów i później zdjęć z nich wynikających....Takie jest życie, podpisuje się z panem Edziem, Zdzisiem, bez przemyślenia efektów. A potem się krzywią, że wołam 10-20 pln za sztukę, bo mam ich na zdjęciu, a nie byłem zamówiony (robiłem innej klasie). Co do 17-40 to jest to bardzo zacne szkło na FF. Sam właśnie do niego wracam.

Komentarz

• ExploRa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 336

Zamieszczone przez Gringo997
          ostatnio na studniówce na której byłem gościem był pan fotograf w białym sztruksowym, brudnym i niewyprasowanym gajerze z kamera i nikonem d300 (tryb zielony) + sabinka na wprost i 2 pomocników... ehhh
          brał 45zł za film i 5zł od zdjęcia 13x18

ja robię studniówkę w walentynki, pierwsze to biała koszula, krawat spodnie bo w marynarce sie nie wygodnie pracuje, wyglądać przecież jakoś trzeba to pierwsze, drugie nie jestem zwolennikiem robienia zdjęć na studniówce do późnych godzin (do północy a potem niech piją ile chcą i niech się bawią jak chcą - każdy z was był młody to wiecie jak to jest:P)
          Moze nie znam sie na modzie, ale chyba w sieci "Reporter: sprzedawali takie jasne sztruksowe gajery wymiete... Ponoc sa modne u tych PROfi
          A studniowka do polnocy, potem laskom makijaz leci itd....
          www.explora.pl

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Rany boskie, modne gajery profi. Czego ludzie nie wymyślą. A gacie dla profi -konieczne w żabki.

Komentarz

• ExploRa
              Początki nałogu
              • 2005
              • 336

Zamieszczone przez himi
              Rany boskie, modne gajery profi. Czego ludzie nie wymyślą. A gacie dla profi -konieczne w żabki.
              ...z napisem REPORTER... aby bylo PRO ;->
              www.explora.pl

Komentarz

• Gringo997
                Uzależniony
                • 2007
                • 516

w ogóle proponuje kamizelke odblaskową z napisem foto, stringi i płetwy coby się nie wyróżniać bardzo:P

Komentarz

• fazid_66
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 120

Zamieszczone przez micles
                  Kurcze, coś musi być w tych 17-40, że pomimo 4.0 i tak go używają :P
                  Czerwony pasek. Jak ktoś nie ma na spodniach... To taki mój wtręt do kwestii ubioru.
                  Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Gringo997
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 516

co w nim jest? szybki, celny i ostry, pozyczam od kumpla nie długo to się przekonam na własnej skórze

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

No ale ciemny! 4.0! sic! :P

Komentarz

• bundy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 760

Zamieszczone przez micles
                        No ale ciemny! 4.0! sic! :P
                        Nie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
                        Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).
                        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez bundy
                          Nie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
                          Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).
                          no tak, ale jak kiedyś ktoś pisał - 2.8 przymkniesz do 4 a 4 już do 2.8 nie otworzysz.. i jak nie masz IS to f4 już jest ciemno (z Isem sporo lepiej) poza tym jak jest f4 ale przymknięte z 2.8 to ostrość jest sporo lepsza niż na pełnej dziurze
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bundy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 760

Zamieszczone przez arturs
                            no tak, ale jak kiedyś ktoś pisał - 2.8 przymkniesz do 4 a 4 już do 2.8 nie otworzysz.. i jak nie masz IS to f4 już jest ciemno (z Isem sporo lepiej) poza tym jak jest f4 ale przymknięte z 2.8 to ostrość jest sporo lepsza niż na pełnej dziurze
                            Może to i prawda ;-) Nie jestem "ślubnym", więc mroki świątyń mi nie straszne :-) Ostatnio większość prac wykonuję studyjnie, więc pewnie dlatego nabrałem takiego dystansu do "dużych dziur" :-)
                            1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Malin
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 276

Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?
                              Regulamin pkt 8

Komentarz

• bundy
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 760

Zamieszczone przez Malin
                                Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?
                                No to miałeś na studniówce prawdziwego profesjonalistę! :-) (nie walił lampą w pysk). A tak poważnie mówiąc to zestaw: gumka recepturka (w wersji "pro" może być czarna i szeroka guma od gaci :-) ) + kartonik (to pełne A4 to IMHO lekka przesada) to stary jak świat patent na rozproszenie światła - część światła idzie w sufit i działa wypełniająco, a część odbija się od kartonika i ładnie rozproszona oświetla osoby. Oczywiście, żeby być totalnym "pro" można używać zestawów Lumiquest'a :-) (taaa...jestem "pro" ;-) ).

Komentarz

Pracuję...