Studniówka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogunow
    Bywalec
    • 2004
    • 122

Studniówka

Mam robic zdjęcia na studniówce. Jako fotograf na takiej imprezie będę pierwszy raz. Zatem mam prośbę do wszystkich którzy są w temacie o jakieś wskazówki. Wszelkie rady mile widziane. Na studniówce będą 4 klasy. Ja mam obsługiwać tylko jedną. Największy problem jaki mi się nasuwa to, że będę miał trudności z rozpoznaniem osób z "mojej klasy" na parkiecie. Zupełnie ich nie znam i wręcz niemożliwe jest abym zapamiętał od razu twarze 30 osób. Może są jakieś standardowe ujęcia studniówkowe
    Ostatnio edytowany przez bogunow; 213.
  • FOTODAREK
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 38

poznacz ich kolego , jakas wsążka .znaczek itp.(kotylion)
    EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu

Komentarz

• Metus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 424

na mojej strudniówce fotograf każdemu dał do przypięcia kawałek jasnej wstążki. miała ona być przypięta do kieszonki marynarki lub w innym dobrze widocznym miejscu.
      pozdrawiam
      Metus

Komentarz

• Zielony
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2928

najprościej zapamiętaj sobie BROSZKĘ (zazwyczaj każda klasa ma innym WZÓR) lub poproś o jedną może ktoś ma więcej...
        Ja tak zawsze to praktykowałem...
        sigpic

Komentarz

• yogi-bear
          Początki nałogu
          • 2005
          • 366

W modzie są małe, czerwone różyczki na ubraniu żeby rozpoznać "swoich"... Kosztuje to 50gr. o ile dobrze pamiętam

Mam w tym roku 100dniówkę to wiem.. e.. ale my nie wynajelismy fotografa tylko kamere.. A moze ktoś z forumowiczów z Białegostoku był by chetny nam pocykac zdjecia na imprezie tej? Musiał bym z klasą uzgdnić ale myślę że mogło by wypalić. Jak coś to piszcie na PM A.. i BARDZO PRZEPRASZAM ZA OT!

Komentarz

• bogunow
            Bywalec
            • 2004
            • 122

Dzięki za odpowiedzi.
            Już jestem po, jakoś sobie poradziłem. Każda klasa miała inny znaczek przypinany do ubrania, lecz znaczki rózniły się tylko odcieniem, więc z daleka lub podczas tańca trudno było odróźnić. Poza tym zaproponowałem aby wszyscy bawili się w jednym miejscu sali. No i na koniec, żeby uniknąć pomyłek po zrobieniu np. 50 zdjęć brałem kogoś z klasy na bok i przeglądaliśmy zrobione fotki.
            Przy okazji przydarzyła mi się niemiła przygoda z dwoma panami z pewnego zakładu foto. Po zrobieniu kilku pierwszych zdjęć swojej klasie - jeszcze przed rozpoczęciem studniówki podszedł do mnie jeden z tych panów mówiąc, że nie mogę robić zdjęć na tej studniówce, bo oni są wynajęci na wszystkie klasy i jak to nazwał mają wyłączność na fotografowanie tutaj. Zdziwiłem się i spytałem, czy zabronią w takim razie robić zdjęcia wszystkim ludziom którzy mają aparaty włącznie z uczniami. Powiedział, że inni mogą cykać, ale ja nie bo mam profesjonalny sprzęt i będę robił im konkurencję. No w końcu ktoś powiedział o moim srebrnym 300D że to profi sprzęt O wszystkim powiedziałem klasie i wychowawcy. Wszyscy byli oburzenii nawet wywiązała się mała kłótnia. Klasa nic nie wiedziała, że ktoś inny ma im robić zdjęcia i w ogóle to chcą żebym to robił ja. Skończyło się na rozmowie z dyrektorem szkoły, który stwierdził, że jeśli klasa chce mnie to nie ma problemu i zdjęcia mogę robić. Panowie stwierdzili, że w takim razie naszą klasę pominą przy zdjęciach. Na tym spór się zakończył, a ja odniosłem wrażenie, że panowie chcieli mnie po prostu przepędzić jako konkurenta i wcale nie mieli żadnej wyłączności na focenie na tej studniówce, bo później i tak proponowali moim uczniom zdjęcia.

Komentarz

• Błajo
              Początki nałogu
              • 2005
              • 473

bogunow dobrze, ze sie postawiles !

Jakies ciekawe "akcje" na 100dniowce?
              Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• SimOn!
                Początki nałogu
                • 2005
                • 371

Zamieszczone przez Błajo
                bogunow dobrze, ze sie postawiles !

Jakies ciekawe "akcje" na 100dniowce?
                Palace sie stoly albo latajace krzesla :razz:
                podpis...

Komentarz

• bogunow
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 122

Zrobiłem 250 zdjęć. Co prawda latających krzeseł i palących się stołów nie było, ale trochę się działo Muszę porozmawiać z klasą czy zgodzą się na publikację zdjęć. Chciałbym wrzucić kilka na swoją stronę. Jeśli to nastąpi powiadomię w tym wątku.

Komentarz

• bogunow
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 122

Tak jak obiecałem zapodaję linka do galerii studniówkowej.
                    Najbardziej gorszących zdjęć nie zamieściłem

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

Mam nadzieje, że nie będziesz miał nic przeciwko kilku słowom krytyki :-)

Zdjęcie nr.5 trochę mniej u góry a nogi nie obcięte,
                      nr.6 też nogi,
                      nr.8-22 - takie ujecia robiłbym 50/1.8, albo 50/1.4 (jezeli masz) co by tło ładnie rozmyć.
                      nr.24 znowu nogi, jakoś strasznie mnie razi jak ktoś ucina komuś nogi ,szczególnie poniżej kolan.
                      nr.27 fajne, myśle, że się dziewczynom spodoba.
                      nr.28 - kadr trochę w dół
                      nr.30 - wyciąłbym w PS lampe.
                      nr.48 - ciekawe
                      Ogólnie całkiem nieźle. Pochwal się jeszcze co dopiąłeś do 300D (szkło, lampa).
                      Ostatnio edytowany przez gonzo44; 1042.
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Błajo
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 473

Eee u mnie byla lepsza biba Troche sztywno na tych fotkach 3ba bylo fotki z pod stolow porobic
                        Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• krs76
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 93

Zamieszczone przez bogunow
                          Zdziwiłem się i spytałem, czy zabronią w takim razie robić zdjęcia wszystkim ludziom którzy mają aparaty włącznie z uczniami. Powiedział, że inni mogą cykać, ale ja nie bo mam profesjonalny sprzęt i będę robił im konkurencję. No w końcu ktoś powiedział o moim srebrnym 300D że to profi sprzęt
                          Ja zawsze wierzyłem że 300D to "profesjonalny" sprzęcik haha. Pozdrawiam

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Widzę, że teraz bez FX-1 nie ma co się wybierać kręcić 100dniówki.
                            Zdjęcia takie sobie, no ale takie też pewnie były warunki oświetleniowe. W kilku pionowych kadrach widać cienie. Używałeś softboxa?
                            the silence is deafening

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

Co to jest FX-1?
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...