Kurcze, coś musi być w tych 17-40, że pomimo 4.0 i tak go używają :P
Studniówka
Zwiń
X
-
-
może i bym nie zostawił suchej nitki ale Ty nie miałeś zielonego kwadracika i lampy na wprost i nie waliłeś zboczonymi tekstami do dziewczyn (a najgorsze że ta klasa nie podpisała z nim umowy i teraz nie mogą mu nic zrobić za taki syf jaki pokazał...)Ale o co ci chodzi z tym gajerem? No ubrał się jak umiał
Jakbyś mnie zobaczył, to pewnie suchej nitki być nie zostawił. Ostatnio małe buty trekkongowe, dżinsy i koszule luzno. I co? A kwestie merytoryki opłat pomijam. Każdy ma tyle, ile mu zapłacą. 5 pln za foto to dużo? Ja luzem wołam dychę.
wiesz ale 5zł za coś czego się nie da oglądać to jest bardzo dużo...
wiesz ja będę robił w walentynki więc wolę pojechać do dziewczyny zamiast robić zdjęcia pijanych osiemnastolatek...Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.Komentarz
-
Dzięki, że we mnie wierzysz (zielony kwadrat i teksty do dziewczyn
Sam się naooglądałem umów i później zdjęć z nich wynikających....Takie jest życie, podpisuje się z panem Edziem, Zdzisiem, bez przemyślenia efektów. A potem się krzywią, że wołam 10-20 pln za sztukę, bo mam ich na zdjęciu, a nie byłem zamówiony (robiłem innej klasie). Co do 17-40 to jest to bardzo zacne szkło na FF. Sam właśnie do niego wracam.
Komentarz
-
Moze nie znam sie na modzie, ale chyba w sieci "Reporter: sprzedawali takie jasne sztruksowe gajery wymiete... Ponoc sa modne u tych PROfiostatnio na studniówce na której byłem gościem był pan fotograf w białym sztruksowym, brudnym i niewyprasowanym gajerze z kamera i nikonem d300 (tryb zielony) + sabinka na wprost i 2 pomocników... ehhh
brał 45zł za film i 5zł od zdjęcia 13x18
ja robię studniówkę w walentynki, pierwsze to biała koszula, krawat spodnie bo w marynarce sie nie wygodnie pracuje, wyglądać przecież jakoś trzeba to pierwsze, drugie nie jestem zwolennikiem robienia zdjęć na studniówce do późnych godzin (do północy a potem niech piją ile chcą i niech się bawią jak chcą - każdy z was był młody to wiecie jak to jest:P)
A studniowka do polnocy, potem laskom makijaz leci
itd....
Komentarz
-
Rany boskie, modne gajery profi. Czego ludzie nie wymyślą. A gacie dla profi -konieczne w żabki.Komentarz
-
Komentarz
-
w ogóle proponuje kamizelke odblaskową z napisem foto, stringi i płetwy coby się nie wyróżniać bardzo:PFotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.Komentarz
-
Komentarz
-
co w nim jest? szybki, celny i ostry, pozyczam od kumpla nie długo to się przekonam na własnej skórze
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.Komentarz
-
-
Nie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
no tak, ale jak kiedyś ktoś pisał - 2.8 przymkniesz do 4 a 4 już do 2.8 nie otworzysz.. i jak nie masz IS to f4 już jest ciemno (z Isem sporo lepiej) poza tym jak jest f4 ale przymknięte z 2.8 to ostrość jest sporo lepsza niż na pełnej dziurzeNie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Może to i prawda ;-) Nie jestem "ślubnym", więc mroki świątyń mi nie straszne :-) Ostatnio większość prac wykonuję studyjnie, więc pewnie dlatego nabrałem takiego dystansu do "dużych dziur" :-)1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?Regulamin pkt 8Komentarz
-
No to miałeś na studniówce prawdziwego profesjonalistę! :-) (nie walił lampą w pysk). A tak poważnie mówiąc to zestaw: gumka recepturka (w wersji "pro" może być czarna i szeroka guma od gaci :-) ) + kartonik (to pełne A4 to IMHO lekka przesada) to stary jak świat patent na rozproszenie światła - część światła idzie w sufit i działa wypełniająco, a część odbija się od kartonika i ładnie rozproszona oświetla osoby. Oczywiście, żeby być totalnym "pro" można używać zestawów Lumiquest'a :-) (taaa...jestem "pro" ;-) ).Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
Komentarz