Zamieszczone przez kami74
Studniówka
Zwiń
X
-
-
-
Jestem tylko ciekaw, ktora Pania byscie sie predzej zainteresowali w realuZamieszczone przez karo82plastyk, czy jak zwal plastik sprzedaje sie bardzo dobrze, a jak wczesniej pisano zdjecia maja sie podobac odbiorcy
tez jestem zdania takiego, ze pani ze zdjecia byla zadowolona z obrobki
pzdr
ta przed czy obrobce
Wiec prosze nie plastikujcie
5D +Komentarz
-
bogunow - dzięki wielkie, że zechciałeś tak szczegółowo opowiedzieć o technologii fotek. Od kilku dni mam Sigmę 500 DG Super, 25 lutego bedę jedynym fotografem na ślubie brata... Podobają mi się Twoje zdjęcia i miałem właśnie napisać prośbę o szerszy opis.
Lampę jak rozumiem ustawiłeś na automacie, tylko aparat na M ??
Pozdrawiam
Woyd
Ps. Jak dobrze pójdzie, to w sobotę będę miał poligon doświadczalny na pewnym dziecięcym bhalu w Szczecinie
Komentarz
-
Tak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób. Czyli, żeby uniknąć zbytnich przepaleń, które są gorsze do wyciągnięcia od "niedopaleń"Zamieszczone przez woydLampę jak rozumiem ustawiłeś na automacie, tylko aparat na M ??
dawałem te -1/3. Właściwie to po zrobieniu zdjęcia zerkniesz na histogram i będziesz wiedział czy dawać korektę błysku.
Komentarz
-
potwierdzam to co napisał Bogunow,Zamieszczone przez bogunowTak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób. Czyli, żeby uniknąć zbytnich przepaleń, które są gorsze do wyciągnięcia od "niedopaleń"
dawałem te -1/3. Właściwie to po zrobieniu zdjęcia zerkniesz na histogram i będziesz wiedział czy dawać korektę błysku.
też robiłem studniówkę i kilku gości w czarnych garniturkach delikatnie przepaliłem (zapomniałem że miałem lampę na +1/3, waliłem w sufit) ale potem bylo już ok,
580 dobrze sobie radzi bez korety ale sigma ...? trudno powiedziećHeniekKomentarz
-
aparat w trybie One Shot rozumiem?Zamieszczone przez bogunowTak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób.300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3Komentarz
-
-
ale mierzy na twarze potem przekadrowywuje, dlatego pytam czy OSZamieszczone przez nastiera ma to jakies znaczenie? wazne,zeby lampa nadazala
300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3Komentarz
-
Zdjęcia w One Shot.Zamieszczone przez M-Sale mierzy na twarze potem przekadrowywuje, dlatego pytam czy OS
Mierzyłem na twarze, ale nie przekadrowywałem ponieważ wtedy i tak pomiar przedbłysku byłby z punktu po przekadrowaniu. Po prostu zmieniałem aktywny punkt AF na górny aby pomiar wychodził na twarzach. Można też robić ręczny przedbłysk pomiarowy, ale tu chodziło o szybkość aby tańcząca para nie uciekała z pola ostrości.Komentarz
-
A jak sobie poradzić gdy pomieszczenie jest wyższe niż przeciętnie ?? Mam na myśli wnętrze kościła albo sali ?? Wtedy lampa centralnie i jakiś Omnibounce (mniej lub bardziej profi..) ??
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedźKomentarz
-
Jeśli nie ma możliwości odbicia światła to rzeczywiście pozostaje dyfuzor. Czasami w kościele ustawiałem się blisko ściany i lampę kierowałem tak aby światło rozprzaszało się o ścianę przy której stałem. Poza tym jeśli lampa już nie daje rady oświetlić sceny to zostaje zwiększyć ISO, lub jaśniejsze szkło.Komentarz
-
Zamieszczone przez woydA jak sobie poradzić gdy pomieszczenie jest wyższe niż przeciętnie ?? Mam na myśli wnętrze kościła albo sali ?? Wtedy lampa centralnie i jakiś Omnibounce (mniej lub bardziej profi..) ??
Lumiquest Softbox lub poszukaj na forum watkow o softboxach samorobkach.Komentarz
-
Dostałem misję !
Witam szukałem na forum podobnego tematu ale widocznie nie ma lub szukałem mało efektywnie.
Otóż sprawa wygląda następująco:
Mam robić zdjęcia na szkolnej studniówce, jeżeli możecie mi pomóc, doradzić na co zwrócić uwagę byłbym wdzięczny. Czy super niezbędnym elementem będzie dodatkowa lampa? Czy może być wbudowana + pseudo dyfuzor? Za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam !Komentarz
-
No lampa niestety będzie niezbędna.
Nie masz w stopce sprzętu: napisz jakie body, jakie obiektywy masz.Komentarz
Komentarz