Studniówka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

Zamieszczone przez kami74
    Błajo Nie tobie maja się podobać tylko klientowi i tym co na zdjęciu. ja jestem przekonany na 100%, że zamieszczona tu pani jest niesamowicie usatysfakcjonowana poprawieniem niedoskonalości jej cery. Takie sa kobitki
    True true - roznica niesamowita
    5D +

Komentarz

• karo82
      Bywalec
      • 2005
      • 125

plastyk, czy jak zwal plastik sprzedaje sie bardzo dobrze, a jak wczesniej pisano zdjecia maja sie podobac odbiorcy tez jestem zdania takiego, ze pani ze zdjecia byla zadowolona z obrobki pzdr
      body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
      digart|wikaad

Komentarz

• borkomar
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1083

Zamieszczone przez karo82
        plastyk, czy jak zwal plastik sprzedaje sie bardzo dobrze, a jak wczesniej pisano zdjecia maja sie podobac odbiorcy tez jestem zdania takiego, ze pani ze zdjecia byla zadowolona z obrobki pzdr
        Jestem tylko ciekaw, ktora Pania byscie sie predzej zainteresowali w realu ta przed czy obrobce Wiec prosze nie plastikujcie
        5D +

Komentarz

• woyd
          Początki nałogu
          • 2005
          • 488

bogunow - dzięki wielkie, że zechciałeś tak szczegółowo opowiedzieć o technologii fotek. Od kilku dni mam Sigmę 500 DG Super, 25 lutego bedę jedynym fotografem na ślubie brata... Podobają mi się Twoje zdjęcia i miałem właśnie napisać prośbę o szerszy opis.

Lampę jak rozumiem ustawiłeś na automacie, tylko aparat na M ??

Pozdrawiam
          Woyd

Ps. Jak dobrze pójdzie, to w sobotę będę miał poligon doświadczalny na pewnym dziecięcym bhalu w Szczecinie

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• bogunow
            Bywalec
            • 2004
            • 122

Zamieszczone przez woyd
            Lampę jak rozumiem ustawiłeś na automacie, tylko aparat na M ??
            Tak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób. Czyli, żeby uniknąć zbytnich przepaleń, które są gorsze do wyciągnięcia od "niedopaleń" dawałem te -1/3. Właściwie to po zrobieniu zdjęcia zerkniesz na histogram i będziesz wiedział czy dawać korektę błysku.

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

Zamieszczone przez bogunow
              Tak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób. Czyli, żeby uniknąć zbytnich przepaleń, które są gorsze do wyciągnięcia od "niedopaleń" dawałem te -1/3. Właściwie to po zrobieniu zdjęcia zerkniesz na histogram i będziesz wiedział czy dawać korektę błysku.
              potwierdzam to co napisał Bogunow,
              też robiłem studniówkę i kilku gości w czarnych garniturkach delikatnie przepaliłem (zapomniałem że miałem lampę na +1/3, waliłem w sufit) ale potem bylo już ok,
              580 dobrze sobie radzi bez korety ale sigma ...? trudno powiedzieć
              Heniek

Komentarz

• M-S
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 32

Zamieszczone przez bogunow
                Tak, aparat na M, a lampa przeważnie bez korekty, czasami (podczas zabawy na sali) dawałem korekcję na -1/3, ale to tylko dlatego, że trudniej mi było wycelować punktem AF na twarze tańczących osób.
                aparat w trybie One Shot rozumiem?
                300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Komentarz

• nastier
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 686

Zamieszczone przez M-S
                  aparat w trybie One Shot rozumiem?
                  a ma to jakies znaczenie? wazne,zeby lampa nadazala

fotoblog

Komentarz

• M-S
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 32

Zamieszczone przez nastier
                    a ma to jakies znaczenie? wazne,zeby lampa nadazala
                    ale mierzy na twarze potem przekadrowywuje, dlatego pytam czy OS
                    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Komentarz

• bogunow
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 122

Zamieszczone przez M-S
                      ale mierzy na twarze potem przekadrowywuje, dlatego pytam czy OS
                      Zdjęcia w One Shot.
                      Mierzyłem na twarze, ale nie przekadrowywałem ponieważ wtedy i tak pomiar przedbłysku byłby z punktu po przekadrowaniu. Po prostu zmieniałem aktywny punkt AF na górny aby pomiar wychodził na twarzach. Można też robić ręczny przedbłysk pomiarowy, ale tu chodziło o szybkość aby tańcząca para nie uciekała z pola ostrości.

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

A jak sobie poradzić gdy pomieszczenie jest wyższe niż przeciętnie ?? Mam na myśli wnętrze kościła albo sali ?? Wtedy lampa centralnie i jakiś Omnibounce (mniej lub bardziej profi..) ??

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• bogunow
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 122

Jeśli nie ma możliwości odbicia światła to rzeczywiście pozostaje dyfuzor. Czasami w kościele ustawiałem się blisko ściany i lampę kierowałem tak aby światło rozprzaszało się o ścianę przy której stałem. Poza tym jeśli lampa już nie daje rady oświetlić sceny to zostaje zwiększyć ISO, lub jaśniejsze szkło.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez woyd
                            A jak sobie poradzić gdy pomieszczenie jest wyższe niż przeciętnie ?? Mam na myśli wnętrze kościła albo sali ?? Wtedy lampa centralnie i jakiś Omnibounce (mniej lub bardziej profi..) ??

Lumiquest Softbox lub poszukaj na forum watkow o softboxach samorobkach.

Komentarz

• bartek01

Dostałem misję !

Witam szukałem na forum podobnego tematu ale widocznie nie ma lub szukałem mało efektywnie.

Otóż sprawa wygląda następująco:
                              Mam robić zdjęcia na szkolnej studniówce, jeżeli możecie mi pomóc, doradzić na co zwrócić uwagę byłbym wdzięczny. Czy super niezbędnym elementem będzie dodatkowa lampa? Czy może być wbudowana + pseudo dyfuzor? Za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam !

Komentarz

• Olszewski
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 782

No lampa niestety będzie niezbędna.
                                Nie masz w stopce sprzętu: napisz jakie body, jakie obiektywy masz.
                                40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                                Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

Pracuję...