Domowe studio,proszę o porady.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Domowe studio,proszę o porady.

Różnica jest - mają większy zakres regulacji (to dobrze), ale reszta bez zmian (a to niezbyt dobrze).
    Szukaj lamp z mocowaniem akcesoriów Bowens ("Bowens S").

Komentarz

• marcin210178
      Coś już napisał
      • 2008
      • 60

Zamieszczone przez r_m
      Różnica jest - mają większy zakres regulacji (to dobrze), ale reszta bez zmian (a to niezbyt dobrze).
      Szukaj lamp z mocowaniem akcesoriów Bowens ("Bowens S").
      Żeby była duża różnica to trzeba sporo więcej zapłacic a tego bym chciał uniknąc, to będą moje pierwsze próby i potrzebuje czegoś do nauki ale też dobrze by było jak bym nie musiał zaraz tego wymieniac na cos lepszego. Myślałem też o lampach systemowych ale nie wiem czy to jest lepsze rozwiązanie od tego z linku. Pozdrawiam

Komentarz

• Usjwo
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1055

Zamieszczone przez marcin210178
        Żeby była duża różnica to trzeba sporo więcej zapłacic a tego bym chciał uniknąc, to będą moje pierwsze próby i potrzebuje czegoś do nauki
        Wiec nie kupuj "gotowych" zestwawow, bo w wiekszosci beda kompatybilne tylko same ze soba, a i jakosc pewnie jest slaba.
        Jak nie masz kasy, to kup jedna lampe, softbox, blende. Jak pisal r_m kupuj z mocowaniem Bowens. Kompletuj z czasem nastepne lampy i akcesoria.
        Lampy systemowe maja jedna duza przewage, sa mobilne, nie potrzebujesz zasilania i "ciezarowki" do transportu.
        Ja po poczatkach z jedna lampa studyjna, posiadam 4 flashe z ttl (C i YN) i YN622, wygoda niesamowita, a do amatorskiej fotografi wystarczy. Flash zawsze sie przyda tez przy innych okazjach.

Komentarz

• marcin210178
          Coś już napisał
          • 2008
          • 60

Dzięki A co powiecie na to 600w Strobe Photo Flash Studio Lighting Light Lamp Head Fan Cooled Bowens | eBay do tego dokupił bym softbox, mam juz c430ex i do niej dokupił bym parasolkę, tylko teraz kolejne pytanie
          czy da się te dwie lampy odpalic ze sobą jakimś wyzwalaczem ?
          Pozdrawiam

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

Wiekszosc lamp studyjnych ma fotocelle, wiec wystarczy ze wyzwolisz wyzwalaczem C430.
            Piszesz ze bedzie to domowe studio, jak duze masz pomieszczenie? 600W to dosc sporo i w standardowym bialym pokoju bedzie ciezko z regulacja.

Komentarz

• marcin210178
              Coś już napisał
              • 2008
              • 60

Zamieszczone przez Usjwo
              Wiekszosc lamp studyjnych ma fotocelle, wiec wystarczy ze wyzwolisz wyzwalaczem C430.
              Piszesz ze bedzie to domowe studio, jak duze masz pomieszczenie? 600W to dosc sporo i w standardowym bialym pokoju bedzie ciezko z regulacja.
              No właśnie wiem że to 600 to troche za dużo, pomieszczenie ok 20m. Próbuję znaleźc coś za rozsądne pieniądze i w miarę dobrego, 430ex już jest i może do tego coś z lamp studyjnych. Czy jak będę odpalał z c430 to studyjna nie będzie się odpalała na pierwszym przedbłysku ? Dzięki
              Pozdrawiam

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Jak ustawisz lampe C430 w ettl to studyjna odpali za wczesnie. Tylko w takim wypadku nie ma sensu ustawiac ettl, poniewaz i tak do pomiaru nie bedzie blysku ze studyjnej. Flasha ustawiasz w M i probujesz.

Komentarz

• marcin210178
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 60

Zamieszczone przez Usjwo
                  Jak ustawisz lampe C430 w ettl to studyjna odpali za wczesnie. Tylko w takim wypadku nie ma sensu ustawiac ettl, poniewaz i tak do pomiaru nie bedzie blysku ze studyjnej. Flasha ustawiasz w M i probujesz.
                  Dzięki

--- Kolejny post ---

Myślę że dzięki wam już prawie się zdecydowałem kupie parasolkę do c430 i jedną z tych lamp
                  http://www.ebay.co.uk/itm/500W-Studi...item2a2a811a09
                  http://www.ebay.co.uk/itm/PhotoSEL-H...item27c6c38223
                  tylko nie wiem która będzie lepsza, pieniądze prawie takie same, do lampy softbox 90x60 i jakiś wyzwalacz, może ten Yongnuo RF-602. Dobrze to wymyśliłem czy nie ?
                  Pozdrawiam
                  Ostatnio edytowany przez marcin210178; 21913.

Komentarz

• Usjwo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1055

Obie sa podobnej klasy, wiec kup te ktora Ci sie bardziej podoba.
                    Zamiast RF602, kup nowsza wersje RF603, albo doloz ze 300PLN i YN622 (jako inwestycja w przyszlosc )

Komentarz

• marcin210178
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 60

Zamieszczone przez Usjwo
                      Obie sa podobnej klasy, wiec kup te ktora Ci sie bardziej podoba.
                      Zamiast RF602, kup nowsza wersje RF603, albo doloz ze 300PLN i YN622 (jako inwestycja w przyszlosc )
                      Dzięki Nie wiem jeszcze którą kupie ale na pewno jedną z nich, a nad wyzwalaczem pomyślę bo może faktycznie warto dołożyc pare groszy.
                      Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...