Domowe studio,proszę o porady.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Domowe studio,proszę o porady.

Zamieszczone przez Kuba1
    Tak, Canon się oczywiście nada, ale to nie jest lampa manualna - pisząc to, miałem na myśli ,że możesz użyć np. wspominanego tu Yongnuo 565 (?)
    430exII jest "tak samo manualna" jak wspomniana przez Ciebie YN565ex.
    Tzn. jest to lampa systemowa, mogąca pracować w TTL, ale posiada także tryb M, w którym samodzielnie się ustawia moc błysku.
    "Przewaga" lamp Yongnuo nad Canonami jest taka, że lampy YN mają wbudowaną fotocelę (działają pierwszy lub drugi błysk oraz jako Slave w systemie Canona), lampy Canona mają tylko tryb Slave (wymaga sterownika-albo jako funkcji w aparacie, albo lampy z funkcją Master).

Komentarz

• matarata
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 30

Czy pojedyncza 430exII nie jest zbyt słaba do do takich modyfikatorów jak softbox 60x90? Jej zaletami są dobra praca w automatyce TTL i HSS np. w reportażu. Ile ta lampa ma Ws?
      5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430

Komentarz

• Kuba1
        Uzależniony
        • 2010
        • 960

Zamieszczone przez r_m
        430exII jest "tak samo manualna" jak wspomniana przez Ciebie YN565ex.
        Tzn. jest to lampa systemowa, mogąca pracować w TTL, ale posiada także tryb M, w którym samodzielnie się ustawia moc błysku.
        "Przewaga" lamp Yongnuo nad Canonami jest taka, że lampy YN mają wbudowaną fotocelę (działają pierwszy lub drugi błysk oraz jako Slave w systemie Canona), lampy Canona mają tylko tryb Slave (wymaga sterownika-albo jako funkcji w aparacie, albo lampy z funkcją Master).
        Dzięki za wytłumaczenie czym jest 430Ex .
        Fotocela w YN jest na tyle słaba, że nie trzeba jej brać pod uwagę, choć w oczywistych setupach działa. Jej skuteczność nie ma jednak nic wspólnego ze skutecznością fotoceli "studyjnej".

Zamieszczone przez matarata
        Czy pojedyncza 430exII nie jest zbyt słaba do do takich modyfikatorów jak softbox 60x90? Jej zaletami są dobra praca w automatyce TTL i HSS np. w reportażu. Ile ta lampa ma Ws?
        Mało , YN ma trochę więcej.
        Oczywiście, że modyfikatory/odległość "zabierają" moc lampy. Dlatego, do prób studyjnych zalecam jak najmocniejszą prostą/tanią/manualną. Każdą lampę da się użyć z modyfikatorem, odpowiednio dostosowując parametry ekspozycji. Chodzi jednak o to, żeby móc "się odsunąć" od światła zastanego, aby ono nie wpływało na ekspozycję, jeśli mówimy o oświetlaniu studyjnym.

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez matarata
          Nie pamiętam dokładnie, ale pomiędzy 50 i 100Ws. Tylko to Ci niewiele powie, jeśli chcesz ją porównać do studyjnych, bo w małych lampach masz konstrukcję modelująca światło założoną na stałe (odbłyśnik, soczewka Fresnela).

Zamieszczone przez Kuba1
          Fotocela w YN jest na tyle słaba, że nie trzeba jej brać pod uwagę, choć w oczywistych setupach działa. Jej skuteczność nie ma jednak nic wspólnego ze skutecznością fotoceli "studyjnej".
          Potwierdzam dla YN460II, a czy w wyższych modelach jest równie źle?

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

Ja powiem tak... Fociłem swego czasu na zestawie za bodajże 300-400zł (lampa 200ws+softbox 60x90 bodajże) i mi do portretów w zupełności wystarczała do uzyskania np takich efektów: link, link1, link3, link4. Nie chciałem się bawić w akumulatorki etc.
            Sprzedałem ten zestaw tylko dlatego że poszedłem w modyfikatory z mocowaniem bowens a nie powiem lampa softbox zajmowała tak mało miejsca że szok. Tylko musisz pamiętać, kupująć studyjne lampy jesteś ograniczony czasem max 1/200s, do tego zejście do małych głębi ostrości też może być problematyczne. Jeśli zdecydujesz się na chęć płytkich GO, to do 430ex, kup tylko wyzwalacz przenoszący ttl czy tam poprostu kabel, do tego softbox reporterski, statyw i możesz działać.
            Jak coś źle powiedziałem to niech ktoś mnie poprawi.
            Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

• poli_x
              Coś już napisał
              • 2012
              • 92

Dzięki wszystkim za opinie, mam juz mętlik w głowie...
              Z jednej strony myślę nad 430EX II + blenda
              A z drugiej nad:
              Lampa Studyjna DM2 300
              Softbox i blenda.

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Zamieszczone przez poli_x
                Dzięki wszystkim za opinie, mam juz mętlik w głowie...
                Z jednej strony myślę nad 430EX II + blenda
                A z drugiej nad:
                Lampa Studyjna DM2 300
                Softbox i blenda.
                Domyślam sie że 300 oznacza 300Ws, więc bedzie lepiej(a przynajmniej mocniej) niż 430 (nawet na 105mm).
                Jakbym nie miał żadnej lampy, to zdecydowanie kupiłbym flasha + blende, dla samej nauki. W domowym studio (przy białych ścianach) i tak da ładne swiatło ze wszystkich stron

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez KuzynPit
                  Ja powiem tak... Fociłem swego czasu na zestawie za bodajże 300-400zł (lampa 200ws+softbox 60x90 bodajże) i mi do portretów w zupełności wystarczała do uzyskania np takich efektów: link, link1, link3, link4.
                  Chcesz powiedzieć, że zdjęcie z linku 1 świeciłeś jedną lampą?

Tylko musisz pamiętać, kupująć studyjne lampy jesteś ograniczony czasem max 1/200s, do tego zejście do małych głębi ostrości też może być problematyczne. Jeśli zdecydujesz się na chęć płytkich GO, to do 430ex, kup tylko wyzwalacz przenoszący ttl czy tam poprostu kabel, do tego softbox reporterski, statyw i możesz działać.
                  Jak coś źle powiedziałem to niech ktoś mnie poprawi.
                  W większości przypadków w plenerze i w studio wystarczy filtr ND8 na obiektyw, zamiast HSS'ów i TTL'i.

Zamieszczone przez Usjwo
                  Domyślam sie że 300 oznacza 300Ws, więc bedzie lepiej(a przynajmniej mocniej) niż 430 (nawet na 105mm).
                  Jakbym nie miał żadnej lampy, to zdecydowanie kupiłbym flasha + blende, dla samej nauki. W domowym studio (przy białych ścianach) i tak da ładne swiatło ze wszystkich stron
                  I tutaj się kolega myli - jedna i ta sama lampa jest w stanie w tym samym pomieszczeniu dać kompletnie odmienne zdjęcia - jedną tylko lampą można zrobić zarówno high-key jak i low-key (przy białych ścianach). Wszystko zależy od ustawień lampy, blendy, aparatu i modelki/modela.

Komentarz

• KuzynPit
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 398

Kuba1-tak zdjęcie swiecone jedną lampą z linku z softem i blendą...Czyli jedno źródło światła
                    Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

• Kuba1
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 960

Kuba1-tak zdjęcie swiecone jedną lampą z linku z softem i blendą...Czyli jedno źródło światła
                      Ok, czyli poświata na tle to efekt zastosowanej edycji. Wygląda jak świecnięte .

A swoją drogą w teorii, w takim zestawieniu blenda jest drugim źródłem światła, ale oczywiście zostańmy przy konwencji, gdzie bierzemy pod uwagę tylko lampy, znaczy źródła emitujące własne światło, bo ktoś mógłby powiedzieć, że modelka była trzecim źródłem światła i miałby w pewnym sensie rację .

Komentarz

• gudi
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 105

A ja bym zapytał inaczej - jakich zdjęć oczekujesz ??
                        Czy chcesz mieć oświetlenie na każdą okazję
                        czy mażą ci się naturalne portrety z tłem z tyłu?
                        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• poli_x
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 92

Zdjecia bede robil calkowicie amatorsko,a to znajomym a to dzieciom, nie zalezy mi tak bardzo na tle (tak mi sie wydaje...)
                          Acz kolwiek z czasem jak mi sie spodoba to myslalem kupic jakies foto tlo na ktorym tez mozna robic ciekawe zdjecia,wtedy bedzie wazne tez tlo.
                          Ostatnio edytowany przez poli_x; 46067.

Komentarz

• poli_x
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 92

Kupiłem 430ex II wraz z wyzwalaczem, jak proponujecie ustawić lampę i blende żeby dobrze zacząć zabawe?

Komentarz

• poli_x
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 92

Nie widzę nigdzie opcji edytuj (ślepy jestem?) więc pisze post pod postem,a moze zamist blendy (zresztą ją i tak mam) dokupić jeszcze taką lampe?
                              Lampa błyskowa LP-38 YongNuo YN-460 II od Fripers (3335141151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
                              lub taką
                              YongNuo YN-560 II Speedlite od Fripers (3335154855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Komentarz

• Qbańczyk
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 127

Zamieszczone przez poli_x
                                Kupiłem 430ex II wraz z wyzwalaczem, jak proponujecie ustawić lampę i blende żeby dobrze zacząć zabawe?
                                Jaki wyzwalacz kupiłeś ?

Komentarz

Pracuję...