Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Posiadam Canona 5D +50/1,4 i 24-105/4 do tego sredniej wielkosci pokoj z tlem o szerokosci 165cm, zawieszone na wysokosci 200cm.Chce pobawic sie w portrety,ale o studiu nie mam pojecia,nie mialem nawet mozliwosci nigdy robic zdjec w studiu.
Prosze mi powiedziec czego napewno potrzebuje? Lub co jest niezbedne zeby uzyskac jakis efekt,na chwile obecna to zalezy mi chyba glownie na odpowiednim doswietleniu osob/osoby na tle.
Jesli chodzi o gotowke to jako ze to dopiero poczatki to szukam czegos taniego.
Napisz ile masz do wydania... Możesz równie dobrze kupić najtańsze reporterskie lampy yongnuo i do tego jakieś modyfikatory ; ) Na początek jedna lampa + softbox powinno Ci starczyć, jeśli będzie Ci mało to wtedy dokupujesz kolejne lampy i modyfikatory... Oczywiście nie zapomnij o wyzwalaczach ; )
Powiedzmy ze chce wydac 1000zl
A czy moge prosic o jakies linki? Zebym obrazowo wiedzial czego szukac, i prosze powiedziec czym roznia sie poszczegolne modele,co w tych piniadzach strace wzgledem jakiegos drozszego zestawu...
Jestem chyba dziwny, ale ja proponowałbym zacząć od przeglądnięcia stron, na których są podane setupy (np. strobox), i na podstawie tego, co się spodoba można poszukać gratów. Zakup sprzętu jest najprostszy, ale bez przygotowania nawet kompletne studio niewiele Ci da.
Klasyczna lampa z mocowaniem bowens do 500zł, softbox, blenda, statyw jakiś mocniejszy, wyzwalacz do lamp co byś nie gnił na kablu i możesz próbować Na początek wystarczy wg mnie.
za kolegą wyżej
nie opłaca się kupować systemówki, bo razem z mocowaniem bowens wyjdzie niewiele taniej jak studyjna DM2, którą polecam do tego soft 60x90 (może być szybki montaż, ale cena ~200 zł), 2 statywy model 806, uchwyt pod blendę, blenda. Powinieneś się zmieścić w 1000 zł, może jeszcze starczy na wyzwalacze RF603, a jak nie to możesz próbować wyzwalać wbudowaną na fotocelę.
To w takim razie panowie co polecacie jako klasyczna lampa z mocowaniem bowens?, jaki softbox ? , który statyw godny polecenia....no i jaki wyzwalacz dokładnie?
przecież wszystko napisałem...
lampa DM2 z asortymentu fripers.pl
soft szybki montaż też stamtąd
statyw jakiś też tam znajdziesz
wyzwalacze Yongnuo RF603.
Softbox rozkładalny fajna sprawa jak nie masz gdzie rozłożonego trzymać albo nie masz chęci bawić się w rozkładanie/składanie. A tak to pyk jak parasolkę i gotowę:P Ale za to droższe Rozmiar 60x90 będzie wystarczajacy.
Co do lampy to nie miałem do czynienia z tym Dm2 300ws powinna Ci wystarczyć. Mam 300tkę ale z quantuuma i spokojnie portrety na f12 wychodzą
Dzieki wielkie,teraz jest to dla mnie zdecydowanie bardziej latwiejsze do ogarniecia.
A takie pytanie, co da mi lampa dm2,czego nie dostane/osiagne na zwyklym flashu speedlite 430ex,wiem ze cena lampy to cena zestawu calego jaki zaproponowaliscie ale moze warto dolozyc?
Lub moze lepiej kupic na poczatku zestaw ktory proponujecie a pozniej do tego lampe z czasem?
Ja kupiłem kiedys małą lampe studyjną 200Ws (do małego studia domowego wystarczająca), ale od kiedy pojwiły sie mocne yongnuo, zakupiłem trzy flash'e i lampa się kurzy (jest do sprzedania ). Generalnie z ograniczeniem flashy jest ich moc, za to dużą zaletą ich mobilość. Ja bym zaczął od 2xflash'a, softbox, parasolka, blenda statywy, wyzwalacz (od biedy przy mnaualnych YN560, chyba dałoby radę coś około 1000PLN). Pozostaje jeszcze kwestaia małego pomieszczenia, najlepiej pomalować go na czarno , bo cięzko będzie ci opanować światło.
Ja bym Ci radził poszukać i wynająć jakieś niewielkie studio na godzinkę albo dwie, jak masz szansę ze znajomym to jeszcze lepiej - taniej i ma kto pozować. Czasem idzie znaleźć okazje nawet za ok 20-30zł/h a tylko testując sprzęt dowiesz się czego naprawdę Ci potrzeba i nie wtopisz niepotrzebnie kasy. Jak skombinujesz ładną koleżankę to może nawet właściciel studia Ci coś pomoże i podpowie
1 lampa systemowa manualna na statywie, 1 blenda biała/srebrna lub 5w1 + statyw/uchwyt, prosty wyzwalacz radiowy (nie najtańszy).
Popróbujesz, poćwiczysz ustawianie mocy lampy, odległości i kąta świecenia, oraz czarów czynionych przez blendę. Jak się przyłożysz, to doświadczenie zdobyte na tym etapie genialnie zaowocuje, kiedy zaczniesz rozbudowywać zestaw o modyfikatory i kolejne lampy, oraz zdasz sobie sprawę, jak niewiele one wszystkie znaczą, jeśli nie umiesz efektywnie pracować z jedną lampą+blenda.
1 lampa systemowa manualna na statywie, 1 blenda biała/srebrna lub 5w1 + statyw/uchwyt, prosty wyzwalacz radiowy (nie najtańszy).
Popróbujesz, poćwiczysz ustawianie mocy lampy, odległości i kąta świecenia, oraz czarów czynionych przez blendę. Jak się przyłożysz, to doświadczenie zdobyte na tym etapie genialnie zaowocuje, kiedy zaczniesz rozbudowywać zestaw o modyfikatory i kolejne lampy, oraz zdasz sobie sprawę, jak niewiele one wszystkie znaczą, jeśli nie umiesz efektywnie pracować z jedną lampą+blenda.
Rozumiem ze 430ex II bedzie odpowiednia do tego?
Co daje lampa typu dm2 czego nie dostane dzieki flashowi?
Rozumiem ze 430ex II bedzie odpowiednia do tego?
Co daje lampa typu dm2 czego nie dostane dzieki flashowi?
Tak, Canon się oczywiście nada, ale to nie jest lampa manualna - pisząc to, miałem na myśli ,że możesz użyć np. wspominanego tu Yongnuo 565 (?), która jest mocna i ma ręgulację co 1/3EV, a to jest wszystko co potrzeba, aby spróbować się z oświetlaniem typu studyjnego.
Co do lampy dm2, to nie znam jej, ale jeśli to jest tzw. lampa studyjna, to pewnie ma żarówkę-pilota (czego nie ma flash reporterski), możliwość bezpośredniego mocowania modyfikatorów w jakimś tam standardzie, oraz zasilanie sieciowe.
Aby mocować do flasha modyfikatory studyjne, potrzebny będzie zawsze jakiś adapter (przyzwoite ma np. Quantuum w cenie poniżej stówki), a lampa tzw. studyjna już takie mocowanie ma (we właściwym dla siebie standardzie).
Komentarz