Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez caipirinha
    Janusz,

Dzięki wielkie za przeprowadzenie testu z HSS. 1/3200 to i tak już krótko, ale ciekawi mnie dlaczego od 1/4000 brak pełnej synchronizacji. Widziałem gdzieś zdjęcia gościa, który synchronizował do 1/8000, tylko że to było z Zeusami. Być może moc błysku ma tu jakiekolwiek znaczenie ? Czy Ty wykonywałeś test przy pełnej mocy B1600, czy też na innych ustawieniach ? Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu....
    Próbowałem z rożnymi ustawieniami mocy - wydaje się, że moc nie ma tu wpływu na synchro. To chyba coś z PW, że się nie chce synchronizować. W manualu od PW piszą, że "może nie działać z niektórymi lampami". Nie wiem czemu nie działa. Ustawiałem offset od od 0 poprzez standardowe -170 do -2500 i zupełnie nie widziałem różnicy - pasek u dołu ciągle taki sam. Offset ustawia się tylko w nadajniku więc próbowałem z TT1 i z TT5 na aparacie. Cały czas wynik taki sam. Do 1/3200 jest OK bez względu na offset a na 1/4000 czy 1/8000 dokładnie taki sam pasek u dołu. Niewykluczone, że gdzieś coś mam źle poustawiane choć wydaje mi się, że wszystko sprawdziłem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

Zamieszczone przez caipirinha
      Janusz,

Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu.
      A przypadkiem nie jest odwrotnie? ;]

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez aligator16
        A przypadkiem nie jest odwrotnie? ;]
        Nie. Nie jest.

W systemowych im słabszy błysk tym krótszy. W większości studyjnych jest inaczej. Dla AlienBees błysk wydłuża się o 1/4 do 1/2 przy obniżeniu mocy z 1/1 do 1/32

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Canion
          Uzależniony
          • 2008
          • 551

trochę odkopię temat:

Komentarz

• lok
            Bywalec
            • 2008
            • 146

Chciałbym trochę odświeżyć trochę temat.
            Czy ktoś posiada taki zestaw. http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
            Czy ktoś miał okazję testować. Wydaje mi się to fajną alternatywą dla Quantuum R+ Dual Power 600Ws.
            Quadra to to nie jest i nigdy nie będzie. Cena atrakcyjna po dokupieniu drugiej główki.
            Czy ktoś orientuje się na jakiej zasadzie odbywa się sterowanie mocą. Czy można każdą główką sterować niezależnie. Czy moc obu lamp jest powiązana.

Komentarz

• KuzynPit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 398

Podobne do zestawu Fomei Panther Mini czy jakoś tak...
              A z tego co widzę na obudowie battery packa to raczej obie ładujesz z jednoczesną mocą.
              Napisz do freepersa może Ci odpowiedzą

Komentarz

• marszull
                Bywalec
                • 2011
                • 126

jest powiazana ale asymetryczna

Komentarz

• kevinbray
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 23

Witam chlopaki,zamierzam zakupic zestaw studyjno-plenerowy i tu zaczyna sie problem.Przeczytalem watek o tym i wciaz mam problem.Zestaw jest mi potrzebny do zdjec statycznych a takze do zdjec ,gdzie musze zamrozic ruch.Interesuja mnie dwie lampy 600w z regulacja mocy,do tego jedna lampa do oswietlenia tla,i jedna jeszcze pomocnicza do oswietlenia z tylu,czy tez z gory,czy z przodu,zalezy co i jak bede chcial fotografowac.Mysle tutaj o zestawie takze typowo studyjnym ale i chcialbym zabrac go w plener ale nie do zdjec slubnych.Potrzebuje takze odbiornik i nadajnik ale czy do kazdej lampy potrzebuje osobny?Do tego octa 150 ,softbox waski i szeroki,grid,parasolki,statywy itd to co musi byc.Ogolnie mam na poczatek 8 tys zl,wiem ze to nie za wiele ale czy cos bardzo dobrego uda mi sie zlozyc za ta kase?Prosilbym o propozycje?
                  Ostatnio edytowany przez kevinbray; 40743.

Komentarz

• Em Es
                    Zablokowany
                    • 2011
                    • 394

odkopuję temat

co mam:
                    580exII, Quantuum Dual Power 300Ws, BD z gridem 70, okta 150

co mi nie przeszkadza:
                    waga, noszenie, wożenie, rozstawianie, obciążanie itp

co chcę robić:
                    fashion w plenerze

co powiecie o dokupieniu Quantuum Dual Power 600 ?

dalej - chciałbym wyzwalać 580exII i dwa Quantuum z czasami krótszymi niż 1/200
                    Pocket Wizard odpada z racji ceny

czy mogę poprosić o wskazanie - co dokupić żeby wyzwalać z krótszymi czasami ?

czy zestaw 300+600 da radę w plenerze ?

Komentarz

• studiofocus
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 19

Podczepiam się, przymierzam się dokładnie do takiego samego zestawu 300DP+600DP

Komentarz

• Izabella Bodzioch
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 38

Zamieszczone przez Em Es
                        odkopuję temat

co mi nie przeszkadza:
                        waga, noszenie, wożenie, rozstawianie, obciążanie itp
                        wiele nie pomogę, ale mój stary uparcie zabiera fomei na plenery, a kto najczęściej nosi? wiadomo:-|. Zestaw z wielkim ciężkim statywem i z jednej strony fajnie bo jak już postawimy to mogę również zdjęcia robić, z drugiej ten ponoć ważący 10kg pakiet jest niestety sporym obciążeniem. Co do samego Fomei to jest jakiś problem z kontaktowaniem przy wtyczce, tej od wyzwalacza i drugi przy ładowarce. Ma go na dniach wysłać do reklamacji bo czasem z 10 minut grzebie by "złapać kontakt".

Komentarz

• qwert
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 51

Czy używa ktoś w plenerze tych OCT - parasolek - szybki montaż?

Jak to się sprawuje?

Komentarz

• studiofocus
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 19

Piszą o nich w samych superlatywach Więc nie zastanawiałbym się długo

Komentarz

• DonAlberto
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 39

A czy Elinchromy Quadra da się jakoś wyzwalać z czasami krótszymi niż 1/200 - 1/250 czy ten zestaw pójdzie np na 1/1000
                              a cena to teraz wysoce nieatrakcyjna - 8200 a było 7200

Komentarz

• KuzynPit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 398

Zamieszczone przez qwert
                                Czy używa ktoś w plenerze tych OCT - parasolek - szybki montaż?

Jak to się sprawuje?
                                Ja tego na razie używam w studio bo jakoś w listopadzie/grudniu to kupiłem.
                                Z mojego pkt widzenia sprzęcik bardzo fajny-naprawde rozłożenie zajmuje dosłownie moment. Ale ja bym miał zastrzeżenia co do mechanizmu... otóż hmm na moje oko tam działają dość znaczne siły przy rozkładaniu i blokowaniu tego bolca śmiesznego, no i wg mnie on jest totalnie za słabo zaprojektowany-ale to już raczej nie wina freepersa czy kogoś innego kto to sprzedaje.
                                Mnie się przydażyło coś takiego:

Zostawiłem softboxa leżącego na chyba dzień czy dwa bo nie miałem czasu posprzątać rzeczy po sesji i na drugi dzień niemiła niespodzianka. To jest ten mechanizm co blokuje rozłożenie softbox.
                                Ale tak ku potomnym-jako że u freepersa kupowałem softa to mi całą tę część wymienili bez problemu!- raczej wypadałoby się z tym obchodzić w miarę delikatnie. Pan z freepersa mi powiedział że mieli chyba 1 albo 2 tego typu reklamacje. Ogólnie sprzęt jest dobry jakościowo Także ja śmiało polecam czy to do studia bo po złożeniu zajmuje naprawde niewiele miejsca, czy to w plener Ale w plenerze to trzeba już kogoś do pomocy co by nie zwiało tego:P

Komentarz

Pracuję...