Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DonAlberto
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

Zastanawia mnie czy ktoś posiada Jinbei Discovery DC-600, chyba to dośc nowy sprzęt, wzorowany na Elinchrom Quadra to widać.
    Recenzja jest tu

ale mnie interesuje bardzie czy ktoś to kupił u nast i może się wypowiedzieć - w ofercie ma to fripers - jakoś pewnie nie ta sama, stabilność błysku też nie ale cena jest naprawdę do przyjęcia 1950 za generator, głowicę 600 WS, akumulator, walizkę jakieś tam wyzwalacze w komplecie i jeszcze kilka innych sprzętów. Waga 1,5 kg głowica - to chyba jakieś 3 razy tyle co Quadra i 6-8 kg akumulator z generatorem.
    Najgorsze że na stronie nawet nie napisali wydajności. Kto to ma i podzieli się opiniami.

Doszukałem się wydajności
    full power DC600 - 430 błyśnięć
    1/16 mocy -1000 błyśnięć - wg chińskiej strony
    Ostatnio edytowany przez DonAlberto; 2303. Powód: uaktualnienie danych

Komentarz

• tmkwol
      Coś już napisał
      • 2005
      • 54

Zamieszczone przez studiofocus
      Piszą o nich w samych superlatywach Więc nie zastanawiałbym się długo
      Mogę też potwierdzic, bierz śmiało.

Komentarz

• skylight
        Coś już napisał
        • 2012
        • 64

Z własnych doświadczeń mogę Discovery 600 śmiało polecić, miałam okazję świecić nim kilka razy w plenerze i działa jak należy . Mocno zastanawiam się nad dokupieniem Ringflasha do tego. Ringflash jako pierwsze światło i głowica z zestawu jako dopełniające...

trafiłam na przykład takiego rozwiązania i całkiem mnie to zaczyna przekonywać
        http://www.flickr.com/photos/rrroar/...in/photostream
        (u tego fotografa jest jeszcze kilka zdjęć z discovery 600 w setupie jak ktoś jest ciekaw)
        Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• Mojlo
          Bywalec
          • 2009
          • 116

Przymierzam się do zakupu Quantuum 600ws jednak przez przypadek trafiłem na coś takiego: http://www.fsfoto.pl/lampa-pl-blyskowa-1000wind.html Czy ktoś miał doczynienia z tą lampą?
          ...

Komentarz

• Ulisses
            Coś już napisał
            • 2012
            • 96

Zamieszczone przez Mojlo
            Przymierzam się do zakupu Quantuum 600ws jednak przez przypadek trafiłem na coś takiego: http://www.fsfoto.pl/lampa-pl-blyskowa-1000wind.html Czy ktoś miał doczynienia z tą lampą?
            Co prawda miałem do czynienia tylko z 600steką ale w tym wypadku Discovery 1200 prezentuje się lepiej. Większa moc, którą można lepiej/wygodniej podzielić, plus wyzwalacz radiowy w zestawie.

Osobiście zamiast tych Q600ws czy takich zestawów wolałbym jakiś niewielki zasilacz terenowy do którego można podłączyć dowolne lampy a nie tylko dedykowane. Coś w stylu Tronixów, których jest ostatnio coraz więcej.

Komentarz

• Mojlo
              Bywalec
              • 2009
              • 116

Zamieszczone przez Ulisses
              Co prawda miałem do czynienia tylko z 600steką ale w tym wypadku Discovery 1200 prezentuje się lepiej. Większa moc, którą można lepiej/wygodniej podzielić, plus wyzwalacz radiowy w zestawie.

Osobiście zamiast tych Q600ws czy takich zestawów wolałbym jakiś niewielki zasilacz terenowy do którego można podłączyć dowolne lampy a nie tylko dedykowane. Coś w stylu Tronixów, których jest ostatnio coraz więcej.
              Tronix i tradycyjne lampy mało poręczne i cenowo inaczej to wygląda, a mi jednak zależy trochę na mobilności. http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html mówisz o tym? Faktycznie wygląda ciekawiej? Ale nie widzę mocowania bowensa ;/
              Ostatnio edytowany przez Mojlo; 24395.
              ...

Komentarz

• marszull
                Bywalec
                • 2011
                • 126

Zamieszczone przez Mojlo
                Tronix i tradycyjne lampy mało poręczne i cenowo inaczej to wygląda, a mi jednak zależy trochę na mobilności. http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html mówisz o tym? Faktycznie wygląda ciekawiej? Ale nie widzę mocowania bowensa ;/
                to jest mocowanie bowens

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

Mojlo ma racje-tachać w plener lampy studyjne i zasilacz plenerowy Tronixa, gdzie sam zasilacz waży 8kg:P a dorzuć jeszcze do tego lampy statywy etc:P, to wg mnie nie jest zabawa nawet na dwie osoby. Sam Discovery waży 6-8kg z akumulatorem co już wg mnie przemawia za mobilnością. Do tego mniejsza głowica=poręczniejsza? Bo ja jak używałem pare razy w plenerze Q300ws to stwierdziłem że głowica jest nie poręczna i za duża. Także jakbym teraz miał kupować mobilny sprzęt to raczej bym rozważył coś innego niż Quantuum.

Mojlo-w tym Twoim linku 4 fota-masz pokazane mocowanie bowens:

Komentarz

• Mojlo
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 116

Zamieszczone przez KuzynPit

Mojlo-w tym Twoim linku 4 fota-masz pokazane mocowanie bowens:
                    W taki razie jest ok, pod względem mobilności i mocy nawet bardzo ok Jednak najpierw wolał bym usłyszeć jakieś opinie od kogoś kto miał z tym coś doczynienia.
                    ...

Komentarz

• Ulisses
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 96

Osobiście wolę mieć zapas mocy i pełną swobodę w doborze konfiguracji. Dlatego wspomniałem o zasilaczach. Co do Discovery to jest fajna sprawa pod warunkiem, że ktoś wie czego chce. Już kilka raczy spotykałem się z sytuacją kiedy ktoś kto chciałby mieć "wszystko" (duża moc, swoboda w doborze akcesoriów, mobilność itd...) psioczył na ten zestaw, bo że "nie zasili mu tego i tamtego..." Tak jak wspomniałem wcześniej, miałem przez chwilę do czynienia z Discovery 600 i wrażenia są takie, że jeżeli chodzi o mobilny sprzęt plenerowy to faktycznie jest super rozwiązanie. Wszystko mieści się w walizce, lampa jest poręczna, błyska poprawnie i powtarzalnie. Przy podpięciu 2 głowic, przy maksymalnym obciążeniu wydłuża się o kilka s. czas ładowania do pełnej mocy ale to standard. Mocowanie Bowensa i statyw od zestawu radzą sobie nawet ze sporym modyfikatorem, chociaż dla bezpieczeństwa obciążaliśmy dodatkowo nogi. W każdym razie mocowanie głowicy wytrzymuje. Tyle zdążyłem zaobserwować podczas jednej wyprawy w plener. Jeżeli ktoś liczy na mobilność to jest to całkiem kuszący zestaw.

Komentarz

• Voy
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 60

W tych zestawach jak dla mnie dość istotnym jest to że sama lampka jest niewielka i dość lekka. Można ją trzymać "na patyku" czy w ręku przez dłuższy czas a ciężki generator stoi sobie na ziemi. To chyba najbardziej do mnie przemawia. Studyjna już się tak nie da lekko użyć.

Komentarz

• skylight
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 64

jeśli was interesuje kobieca opinia To uchwyt do głowicy jest całkiem poręczny i lampka z czaszą mnie się fajnie czyma
                          Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• Mojlo
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 116

Mnie interesuje jak to 1200ws radzi sobie z popołudniowym słońcem.
                            ...

Komentarz

• Ulisses
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 96

Tak się zastanawiam czy to zasadne pytanie. Bo tak na zdrowy rozum to powinny sobie radzić mniej więcej tak jak każda inna lampa 1200Ws

Komentarz

• Witold Spisz
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 79

parę słów o zasilaniu w plenerze
                                regulamin pkt. 8

Komentarz

Pracuję...