Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fryzjerek
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 25

Witam co sądzicie o takim zestawie dla poczatkującego.? Lece teraz do Usa wiec koszty wysyłek i cła by nie podniosły juz tej ceny.Warto?
    http://cgi.ebay.com/900W-STROBE-STUD...item483fe41d67

Komentarz

• saer
      Coś już napisał
      • 2010
      • 54

Zamieszczone przez fryzjerek
      Witam co sądzicie o takim zestawie dla poczatkującego.? Lece teraz do Usa wiec koszty wysyłek i cła by nie podniosły juz tej ceny.Warto?
      na start idealne chociaż zawsze uważałem, że lepiej zaczynać od 1 lampy po tym jak się ogarnie najpierw zastane i ewentualnie sobie dokładać resztę lub odbijać światło i uczyć się go w trakcie posiadania już tej 1
      www.dawidpietraszewski.com

Komentarz

• tmkwol
        Coś już napisał
        • 2005
        • 54

Zamieszczone przez fryzjerek
        Szkoda, że nie pokazali jak są montowane te softbox'y. Jeżeli żarówki są zabudowane na stałe tak jak to wygląda na tych zdjęciach, to nie ma to sensu przy softbox'ie

Komentarz

• fryzjerek
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 25

Zamieszczone przez tmkwol
          Szkoda, że nie pokazali jak są montowane te softbox'y. Jeżeli żarówki są zabudowane na stałe tak jak to wygląda na tych zdjęciach, to nie ma to sensu przy softbox'ie
          A dlaczego by nie miało to sesu przy softboxie?? no i jak sie to moze miec z napieciem bo widze ze tam jest Power Voltage
          AC100-120V 60HZ

Komentarz

• tmkwol
            Coś już napisał
            • 2005
            • 54

Zazwyczaj żarówka w lampach nie jest aż tak obudowana, wtedy montując na nią softbox, światło z błysku rozchodzi się w różnych kierunkach. Na tych zdjęciach wygląda jakby miała na stałe zamontowany tzw. garnek, który stosuje się np. po to żeby ukierunkować wiązkę światła na parasolkę.

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Bo świeci tylko do przodu, a nie na boki.
              Napięcie dla USA

Komentarz

• tmkwol
                Coś już napisał
                • 2005
                • 54

Prawdopodobnie nie ma też możliwość dokupienia innych akcesoriów -to mocowanie wygląda na niestandardowe. Czyli jeżeli będziesz chciał jakiś inny softbox albo np. beauty dish, to bez przeróbek się nie obędzie.

Komentarz

• caipirinha
                  • 2010
                  • 9

Pytanie do Janusz Body

Witam,

Janusz, czy masz jakieś doświadczenia z HSS we współpracy z AlienBees? Interesuje mnie czy w połączeniu z PW, czy też innym wyzwalaczem, można mysleć o sensownym naświetleniu całej klatki korzystając jedynie z części całego błysku, który w AB jest dość długi przy pełnej mocy 640 Ws.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

pozdrawiam
                  Grzesiek

Komentarz

• pyziax
                    • 2011
                    • 1

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem mobilnego zestawu plenerowego i chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o:
                    fomei-panther-600-mini-i-glowica-blyskowa

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

pyziax, na forum jest test tego zestawiku - [test] lampa FOMEI Panther 600 Mini
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez caipirinha
                        Witam,

Janusz, czy masz jakieś doświadczenia z HSS we współpracy z AlienBees? Interesuje mnie czy w połączeniu z PW, czy też innym wyzwalaczem, można mysleć o sensownym naświetleniu całej klatki korzystając jedynie z części całego błysku, który w AB jest dość długi przy pełnej mocy 640 Ws.

pozdrawiam
                        Grzesiek
                        Na odpowiedź musisz trochę poczekać, bo Janusz teraz w rejsie :cool:.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Juz jesten w domu.

HSSem sie nie bawiłem ale potestuję. Tak apropo's głównego ciągu wątku to doszedł generator Vagabond II mini. On jest mini rozmiarami i wagowo (1.5 kg razem z paskiem - więc niemęczące w noszeniu) ale osiągi ma całkiem przyzwoite. 425-550 błysków na full power dla 640 Ws (true) z czasem ładowania ok 3 sek. Mam wersję "na europę", która ma gniazda "China-Australia" - zdaje się to dość dobrze oddaje amerykańskie wyobrażenia o tym gdzie leży Europa - między Chinami i Australią of course.

Generator NIE NADAJE sie do lamp, które się szybko ładują. Nie działa z Profoto ale daje radę (wg instrukcji) z czterema lampami - próbowałem z dwoma Alienami 640 - czas ładowania rośnie do ok 7 sekund ale daje rade.

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez caipirinha
                            Witam,

pozdrawiam
                            Grzesiek
                            Przećwiczyłem HSS z PocketWizardem. Do 1/3200 jest OK - naświetlona cała klatka choć widać, że to tylko część błysku. Dla 1/4000 i dalej nie synchronizuje się. Pojawia się pasek u dołu, którego nie idzie zlikwidować w żaden sposób a próbowałem różnych HyperSync Offsetów. Ciekawe, że jeżdżenie offsetem niczego nie zmienia. Tak około 20% klatki jest zupełnie nie naświetlone.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Inne podejście do synchronizacji z krótkimi czasami można znaleźć na
                              http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...mwal&start=510 (przedostatni post na stronie).
                              Idea jest inna, sygnał wyzwalający błysk nie jest brany z lampy systemowej, ale nieco wcześniej, z impulsu wyzwalającego migawkę. Naciskamy migawkę, na gnieździe wężyka pojawia się sygnał wyzwalania migawki, układ elektroniczny odczytuje ten impuls i po (regulowanym) czasie opóźnienia daje impuls wyzwalający lampy błyskowe. Autor opisuje, że dla każdego typu aparatu trzeba odpowiednio dostroić opóźnienie, oraz, że układ powinien działać z każdym EOSem.
                              Jest potrzebny dodatkowy układ, ale nie jest potrzebna lampa systemowa, to może być bardziej ekonomiczne rozwiązanie.

Komentarz

• caipirinha
                                • 2010
                                • 9

Janusz,

Dzięki wielkie za przeprowadzenie testu z HSS. 1/3200 to i tak już krótko, ale ciekawi mnie dlaczego od 1/4000 brak pełnej synchronizacji. Widziałem gdzieś zdjęcia gościa, który synchronizował do 1/8000, tylko że to było z Zeusami. Być może moc błysku ma tu jakiekolwiek znaczenie ? Czy Ty wykonywałeś test przy pełnej mocy B1600, czy też na innych ustawieniach ? Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu.

dzięki
                                Grzesiek

Komentarz

Pracuję...