Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Smetek-FAF
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 18

Nie będę sie gotował o jakieś zdjęcie bo ja spokojny człowiek jestem, tak jak mówiłem i przytakuje koledze dobry statyw to podstawa ciężki o szerokim rozstawie i się nie gnie po rozłożeniu. Jaki nie kupi sie sprzęt statyw musi być pożądny.

Komentarz

• Adso
      Początki nałogu
      • 2007
      • 310

znalazłem cos takiego
      AFE jest firmą handlową prowadzącą sprzedaż hurtową i detaliczną Akcesoriów Fotograficzno-Elektronicznych.

nie całe 5kg
      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Bez wymiennego/dodatkowego akumulatora, kicha.
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Wlasnie wrocilem z zakupów z zestawem Ranger Quadry od Elinchroma. Tak, to było do przewidzenia od samego początku ...

Oprócz tego ze błyska za dużo więcej stwierdzić na chwilę obecną nie jestem w stanie
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Sławek
            Uzależniony
            • 2008
            • 968

Zamieszczone przez Czacha
            Wlasnie wrocilem z zakupów z zestawem Ranger Quadry od Elinchroma. Tak, to było do przewidzenia od samego początku ...

Oprócz tego ze błyska za dużo więcej stwierdzić na chwilę obecną nie jestem w stanie
            Czytając Twoje wypowiedzi w tym wątku, można prześledzić jak człowiek sam sobie podnosi poprzeczkę. I jak... "za drogo" wypowiadane wielokrotnie zmienia się " w rozsądna cenę". To ostatecznie , gdzie i za ile ?
            www.fotokrajs.pl

Komentarz

• slavko6
              Coś już napisał
              • 2009
              • 50

Też mam czasem wrażenie, że człowiek w podobnych rozterkach największy problem to ma nie z decyzją tylko z własnym sumieniem i wytłumaczeniem sobie, że kolejne tysiące wydane na kolejne fotograty jest mega uzasadnione i bezwzględnie potrzebne dla dalszego rozwoju też tak mam. Napisz czacha jak to dokładnie przetestujesz w boju.

Komentarz

• Canion
                Uzależniony
                • 2008
                • 551

czacha - dobry wybór, bedziesz zadowolony

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Sprzęt kupiłem w Milso, cena jak z cennika - nie udało mi się wytargować rabatu (7300 z groszami jesli dobrze pamietam). Dokładnie to mowa o Ranger Quadra Pro Set A Heads na który składają się dwie szybkie głowice typu A, dwa dekielki, dwa standardowe garnki z wejściem na parasolke, zasilacz i dwa akumulatory do niego oraz ładowarka (jedna), kable 2x2.5m i wyzwalacz Skyport. Jest tez kabel synchro, nie sprawdzalem jakiej długości. W zestawie jest rowniez walizka w której wszytstko to co powyzej miesci sie bez problemu.

Pierwszy zestaw który przetestowaliśmy był wadliwy, nie błyskal, więc dostałem 2gi - sprawny w 100%. Dlatego też chciałem osobiście odebrać lampy aby je dokładnie sprawdzić przed zakupem, a nie potem bawic sie w wysyłki, zwroty itd. Nie wiem jak z serwisem w Milso, może stwierdzili by ze to moja wina ze lampy nie dzialaja.. a tak wszystko cacy.

Całość kompaktowych rozmiarow, ale to wiadomo. Spodziewalem sie nieco lepszej jakosci wykonania... jakos nie czuc tych 7tys Walizka tez jest plastikowa i bez uszczelnien, ale z przumrozeniem oka moze to byc plusem, bo waga mniejsza.. tak to sobie tlumacze Caly zestaw (2 lampy + 2 accu) udalo mi sie zpakowac do Tamraca Expedition 7 (chyba ... nie chce mi sie wstawac zeby sprawdzic jaki mam plecak) + 5D2 z gripem + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 i duperele.. 135tka juz nie wlazi, trzeba ją podpinac w oddzielnym pokrowcu.

Z modyfikatorami nie moge podjac decyzji co wybrac, ale bede musial sie szybko zdecydowac bo swiecac na ostro za duzo nie zwojuje.
                  Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

• Canion
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 551

generalnie to z ta walizą nie przemyśleli do końca. znacznie lepsza byłaby jakas kompaktowa torba specjalnie zaprojektowana pod ten zestaw. tak, wiem, można dopasować sobie coś z tego co jest na rynku ale za tą kase... no chciałoby sie rozwiązania przemyślanego od A do Z wiec nie obraziłbym sie za coś dedykowanego.

Komentarz

• stormur
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 65

Zamieszczone przez Canion
                      czacha - dobry wybór, bedziesz zadowolony
                      I im dluzej bedziesz uzywal, tym bardziej bedziesz sie cieszyl !

Potem dokupisz sobie 1 glowke Action , ringflash za 1500pln, kilka porzadnych modyfikatorow ( Varistar, softbox 90x110 z gridem, biala parasolka 105 cm... ) i bedziesz mial to o czym Fomei, Quantuum i podobne nawet nie slyszeli : rowna sile blysku od wlaczenia do konca baterii, stala temp. barwowa, blyskawiczne ladowanie aku nawet z auta ... Ze nie wspomne o nie reagowaniu na przedblyski pomiarowe X_TTL'i !!!

A potem ,zamiast monobloc'ow do studia kupisz sobie jeszcze 1 Quadre, albo 2...

Odnosnie "systemowek" - kazdy kto ma porzadne studyjne i systemowki wie, ze jakosci swiatla NIE DA SIE POROWNAC. Koniec kropka. rzecz bezdyskusyjna.

Mam i jedne i drugie ( kazdy sprzet ma swoje zastosowanie ) i widze ....

Jesli juz chcesz "psuc" fajne lampy tanimi softboxami _ CREATIVE LIGHT. Fajne, tanie , mozna zmieniac mocowanie Elinca- Speedlite- inne systemy, nie zmieniaja temperatury. Ale : Nie ma Varistar'a i nie ma beuty disha

I plus, ze sa w PL !

A props "slonca" 400Ws zrobi wam w softboxie 1m x 1m ciemna noc....

Pol mocy ( 200Ws ) wystarcza z nawiazka na 1/1600 s przy f 11 .

Przy rozsyle swiatla 50st. Quadra ma dla iso 100 1m f64 . 150 blyskow : 2 glowice na max (134+266Ws) plus swiatlo modelujace 1min po kazdym wyzwoleniu...

JEDYNA wada Quadry to limit EL-RQ : mody do 100cm , no 135 octa na bezwietrzu tez sie da, ale wyzej to juz bym nie sprawdzal... Ale po to juz jest Ranger RX.
                      Canon Elinchrom

Komentarz

• Canion
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 551

ot przyjemnie konkret poczytąć.
                        co do softów . dbając o kompaktowość zestawu uważam że dobrym wyborem są lastolite. Bajecznie szybkie roskładanie/składanie. do dokupienia pierścień do bagnetu elinchroma .
                        ograniczenia serii ezybox hotshoe to rozmiar max 76x6cm . mnie wystarcza nie wiem jak innym . natomiast nie do końca podoba mi sie to że obecnie te softy składają sie w trójkąt. kiedyś chyba były skręcane tak jak blenda.

Komentarz

• stormur
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 65

w trojkat i jak blenda ( w kolo )

Lastolite nareszcie zaczelo robic Octy i gridy do softow cena szalona, ale co tam

Tylko duplikowac do 580 i do Quadry ??? eee,,,, To ja wole Creative Light . I przed i po zastanowieniu
                          Canon Elinchrom

Komentarz

• Canion
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 551

no własnie nie "w trojką i w koło" . teraz jest tylko w trójkąt.

zerknałem na te creative light. no coż. jakoś specjalne innowacyjne nie są. Jednak nic wygodnieszego w plener niż lastolite poki co nie ma.

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

Podobno modyfikatory Elinchroma sa szybko rozkładalne - okty z serii Rotalux.

Komentarz

• Canion
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 551

tylko cene mają kosmiczną. lastolite są o połowe tańsze
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                co nie zmienia faktu że pewnie kiedyś oktę 100 elinchroma zakupię. jednak poki co ręka nie dochodzi wyłożyc tysiąc za oktę
                                Ostatnio edytowany przez Canion; 17216. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...