Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pank
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1502

Przecież quantuumy to takie samo chińskie badziewie jak reszta.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Zamieszczone przez pank
      Z tą mobilnością to bym dyskutował, ale mniejsza o to. Dla mnie największą wadą tego rozwiązania jest to że moc lamp jest za mała żeby powalczyć ze słońcem, czyli możliwości niewiele większe od wygodniejszych systemówek.
      Z tym sloncem to juz sam nie wiem jak - ogladam foty robione w sloncu i z jedna RQ i daje rade. Nawet w tym tescie porownawczym jest fota pod slonce i niebo wyszlo akceptowalnie przy dobrym oswietleniu modelki. Napewno po zalozeniu softboksa czy innego modyfikatora efektywnosc takiego swiecenia by spadla. W przypadku slonca za aparatem i cieniach na twarzy ciezko bedzie to przebic ta lampa, ale zawsze moge zrobic cien duza blenda, tak jak to sie dzialo do tej pory. Z reszta unikam takiego swiatla.. W poludnie raczej nie foce. Do pomocy mam tez 580EX II do ktorej musial bym dokupic odbiornik. Systemówki mnie nie przekonuja - po pierwsze moca, po 2gie ... sam nie wiem czym. Po prostu nie i juz

Priorytetem dla mnie jest kontrola nad swiatlem. Blenda jest fajna, ale efekty sa raczej losowe i zaleza od stabilnosci osoby ktora obsluguje blende... przy silnym wietrze jej uzywalnosc spada do zera bo robi za latawiec.

Sporo przykladowych zdjec mozna znalezc w 2 grupach na flickerze (Elinchrom Quadra oraz Elinchrom). Jest tez dosc pokazny watek na Photography-on-the.net.

Lamp nie kupuje na dozywocie, jesli nie beda sie spisywaly to je po prostu sprzedam, zapewne komus innemu sie przydadza Jestem jednak dobrej mysli, ze nie bedzie takiej koniecznosci. Jak juz cos ostatecznie zdecyduje i zakupie to na pewno dam znac.
      Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Smetek-FAF
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 18

jak kupisz to napisz czym sie segurowałeś przy zakupie co cie przekonało.

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Powiem Ci czym kieruje sie obecnie - mobilnoscia (waga sprzet i gabaryty) oraz mozliwosciami. Jednak przy braku doswiadczenia z tego typu sprzetem ciezko jest mi okreslic wage poszczegolnych atrybutow danego rozwiazania... stad tez wlasnie moje rozkminki na forum i bazowanie na doswiadczeniu innych

Potrzebuje czegos co po trzech uzyciach mnie nie zniecheci do dalszego uzywania. Chce tym robic zdjecia zamiast psioczyc na to ze znowu nie mam asystenta i musze targac 30kilo nadbagazu, w koncu nie wszedzie da sie wjechac samochodem. Nie kazda sesja jest komercyjna wiec nie przy kazdej mam ochote placic za pomoc.

Wspominalem o tym pare razy, ale napisze ponownie - rozwiazanie Elinchroma w serii Ranger Quadra jest, a jesli nie jest to wydaje mi sie byc idealne.. gdyby nie cena. Jest jeszcze Fomei Panther, ale nie da sie w nich wymienic akumulatora, wiec dodatkowe zasilanie to koszt ponad 2000zł .... i wystarcza na 150zdjec. Akumulator do Elinchroma kosztuje 450zl i ma taka sama wytrzymalosc. Gdyby nie ta wtopa z niewymienna bateria kupil bym Fomei'a.

Jest tez opcja lamp studyjnych i generatora plenerowego. Wiem ze ta opcja daje najwieksze mozliwosci zdjeciowe, ale ... kto to bedzie nosil? Zrobilem raptem jedna sesje plenerowa z Quantuumami R+ 600 Dual Power i jak dla mnie ten zestaw plenerowy jest malo plenerowy A co dopiero lapy zasilane z Tronixa .... musial bym kombi kupic zeby to wszystko wozic

Opcje sa dwie - albo wydam nieco ponad 4tys i kupie Quantuuma Dual Power i bede se psioczyl jakie to niewygodne .. albo wydam 7tys z kawalkiem i bede zadowlony z naprawde plenerowych Elinchromow. 2ga opcja jest kolosalnym ciosem dla mojego portfela w tej chwili ... ale musze kupic jakies lampy. No i kupie... tylko jeszcze nie wiem jakie ...
          Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

• Adso
            Początki nałogu
            • 2007
            • 310

wg danych technicznych ze strony producenta:

1.Elinchrom Quadra:
            Weight: Ranger Quadra unit including battery // battery box // Head //head cable (2.5m) Kg 3 // 1.6 // 0.25 // 0.4
            razem wychodzi: 5.25kg

2 Quantuum R+ Dual Power 600Ws :
            lampa//battery pack x2//kable, kolejno w Kg 2,8// 2x1//0,4
            razem wychodzi 5.2kg

jesli już jakaś róznica w wadze jest to na korzyść Quantuuma z dwoma battery packami.
            Celowo pomijam statywy, softboxy czy inne modyfikatory bo zakładam, że i do Quadry i do Quantuuma użyjemy tego samego osprzętu. Jest jedno co działa na niekorzyść Quantuuma - to gabaryty. Sama lampa jest wieksza, za to zasilanie jest takie samo, albo mniejsze nawet niz w Quadrze.

Żeby było jasne...nie jestem przedstawicielem Quantuuma. Po prostu, tak jak Czacha, szukam najlepszego rozwiązania za najmniejsze pieniadze
            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Canion
              Uzależniony
              • 2008
              • 551

adso. JEśłi już tak sie licytujemy to ja osobiście zalecałbym każdemu przed zakupem prosty eksperyment.
              Modelka i my. Plener. Dwa quantumy z zasilaniem . roskładanie i składanie . 2, 3 lokacje.
              Jesłi ktoś na zakończenie dnia zdjęciowego nadal pozostanie z uśmiechem na twarzy to zdecydowanie nie ma co przepłacać . quantuum jest dla Niego.
              Natomiast jeśli po gowie łazi myśł "za jakie grzechy" tzn że nie ma zlituj. trzeba dopłacić do Quadry

Komentarz

• Zywczok6
                Coś już napisał
                • 2010
                • 57

Adso a Ty sam na quantuumie siedzisz ?
                Smętku nie wciskaj wszystkim tak nachalnie swojej oferty... moim zdaniem przesadzasz
                5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Zamieszczone przez Adso
                  wg danych technicznych ze strony producenta:

1.Elinchrom Quadra:
                  Weight: Ranger Quadra unit including battery // battery box // Head //head cable (2.5m) Kg 3 // 1.6 // 0.25 // 0.4
                  razem wychodzi: 5.25kg

2 Quantuum R+ Dual Power 600Ws :
                  lampa//battery pack x2//kable, kolejno w Kg 2,8// 2x1//0,4
                  razem wychodzi 5.2kg

jesli już jakaś róznica w wadze jest to na korzyść Quantuuma z dwoma battery packami.
                  Celowo pomijam statywy, softboxy czy inne modyfikatory bo zakładam, że i do Quadry i do Quantuuma użyjemy tego samego osprzętu. Jest jedno co działa na niekorzyść Quantuuma - to gabaryty. Sama lampa jest wieksza, za to zasilanie jest takie samo, albo mniejsze nawet niz w Quadrze.
                  W przypadku wagi Dual Powera wszystko sie zgadza.. niestety gabaryty mnie mocno zniechecily. Chcac robic zdjecia zawsze trzeba rozstawiac statywy. Ale jest to chyba najlepsza alternatywa .. jesli pominac RQ

Komentarz

• Voy
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 60

przy gabarytach statywów rozmiary lamp nie robią już takiego wrażenia.

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

.. chyba ze mozna robic bez statywów Ot i cała filozofia.

Komentarz

• Adso
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 310

Zamieszczone przez Canion
                        adso. JEśłi już tak sie licytujemy to ja osobiście zalecałbym każdemu przed zakupem prosty eksperyment.
                        Modelka i my. Plener. Dwa quantumy z zasilaniem . roskładanie i składanie . 2, 3 lokacje.
                        Jesłi ktoś na zakończenie dnia zdjęciowego nadal pozostanie z uśmiechem na twarzy to zdecydowanie nie ma co przepłacać . quantuum jest dla Niego.
                        Natomiast jeśli po gowie łazi myśł "za jakie grzechy" tzn że nie ma zlituj. trzeba dopłacić do Quadry
                        Canion, Nie mam najmniejszego doświadczenia z rozkładaniem i składaniem Quadr czy Quantuumów. Nie wiem ile czasu zajmuje rozłozenie Quadry a ile Quantuuma a chetnie bym się dowiedział i nie na zasadzie "Quadra to chwila a Quantuum to cała wieczność". Konkretnie: np. Quadra 5 minut, Quantuum 25 minut. Eksperyment rzecz piekna i przydatna bardzo, tylko skąd wziąć dwa zestawy żeby poeksperymentować. Jeśli będę chciał wypożyczyć np. u Smętka to dzień zdjęciowy to koszt jednej lampy... jeśli nie więcej. Nie wierzę w aż taką zyczliwość żeby ktoś poświęcił swój czas i sprzęt po to zebym ja sobie mógł poeksperymentować. Kolejna rzecz to dlaczego miałbym zabierać aż dwa quantuumy w plener skoro jeden Quantuum R600+ to więcej światła niż dwie Quadry? Pierwotnie chciałem kupić zestaw Elinchromów D-Lite-it 4 bo uważałem, że jak na moje amatorskie pstrykanie w zupełnosci mi wystarczy. Maja wszystko co trzeba łącznie ze skyportem, statywami, softboxami ważą niewiele ( 2 lampy 3kg + statywy + softboxy+ kable łącznie około 7kg) i kosztują tylko 3000 zł. Pozostaje oczywiście zasilacz, który też kosztuje i też waży . Tyle że mam 2x400Ws a nie 400Ws.

A włączam sie do dyskusji nie dlatego, że cos wiem, ale dlatego, że chciałbym się czegos dowiedzieć
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Zywczok6
                        Adso a Ty sam na quantuumie siedzisz ?
                        Smętku nie wciskaj wszystkim tak nachalnie swojej oferty... moim zdaniem przesadzasz
                        póki co siedze na tyłku przed monitorem i chłone wiedzę
                        Ostatnio edytowany przez Adso; 10315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jerzy
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 152

Canon 5D+580,prawie pod słońce...
                          Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                          http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• Voy
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 60

Zamieszczone przez Czacha
                            jak bez statywów to asystent musi trzymać lampki a jak jest asystent to i statywy przyniesie ;-) i sprzęt rozłoży i rozmiar nie gra już takiej roli. Czy taki zestaw czy inny trzeba rozlożyć rozmiar lampki nie wnosi wiele do tego.

Komentarz

• Adso
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 310

Zamieszczone przez Czacha
                              dwie Quadry z jakimis modyfikatorami + aparat... ja bym chyba az tak się nie rozciagnął... poza tym chyba musiałbym mieć chwytne stopy
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Jerzy
                              Canon 5D+580,prawie pod słońce...
                              http://www.koperty.waw.pl/test/test.jpg
                              po mojemu to chyba troche jednak niebo wyciągałeś? Chmurki jakieś takie niewyjściowe?
                              Ostatnio edytowany przez Adso; 10315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jerzy
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 152

Ale to jest dowód że nawet najprostsze rozwiązania sprawdzają się czasami bardzo dobrze,bez asystenta i statywów....i zwykła 580ex
                                Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                                http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

Pracuję...