Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jerzy
    Bywalec
    • 2004
    • 152

Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zamieszczone przez Witold Spisz
    Jurku i o taki efekt mi chodzi .... jaki masz u siebie na zdjęciu, miękkie cienie.
    http://www.maxmodeling.com/u/6/643/18863.jpg
    Powiem Wam szczerze,nie wiem czyja to wina ale poprzednio nic mi z tą lampą nie wychodziło,lepiej fotografowało mi się z moją starą 550EX.Gdyby nie zacna modelka na pewno nie zabierałbym tej lampy.Robiłem na takich samych ustawieniach jak z lampą systemową.Obiektyw 17-40 4L,lampa bardzo blisko modelki,pełna moc,aż śmierdziało z lampy bo było ponad 30 stopni w cieniu,przysłona 11-13,ISO 200,tryb AV i pilnowałem żeby czas nie był krótszy od 1/160,polar na obiektywie.Może komuś się przyda.A jeszcze, beauty dish 70cm biały,temperatura barwowa 5600 na stałe.W sumie lampa fajnie sobie radzi w plenerze tylko trzeba najpierw poeksperymentować.Powodzenia życzę
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• Witold Spisz
      Coś już napisał
      • 2008
      • 79

Tu zrobiłem miękki cień
      regulamin pkt. 8

Komentarz

• obcy21
        Początki nałogu
        • 2010
        • 467

Wpadłem może na genialny pomysł z nastawieniem na może
        dobra o co chodzi...
        zakup lampy przykładowo 1000Ws + mały generator - cena zestawu: ok 1500zł
        zalety: ile wlejemy paliwa do generatora to tyle będziemy pracować, szybsze ładowanie lampy itp.
        wady: hałas(trzeba by było agregat dobre 10-20metrów od miejsca sesji ustawić i na przedłużaczach jechać), waga: sam agregat dobre 15kg waży + benzyna.
        Wydaje mi się to dobre rozwiązanie gdy robimy sesje w jednym miejscu przez dłuższy czas, oczywiście tam gdzie nie ma prądu i jest dobra wentylacja powietrza, a potrzebujemy więcej błysków niż potrafi zapewnić nam bateria
        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• marszull
          Bywalec
          • 2011
          • 126

maly generator do zasilania lamp w plenerze musi byc generatorem z zabezpieczeniem (do elektroniki)
          i wtedy sie okazuje ze to juzz nie wyglada tak dobrze finansowo

Komentarz

• Witold Spisz
            Coś już napisał
            • 2008
            • 79

Było już na temat agregatów,a swoja drogą agregat 15 kg + z 2 litry benzyny razem 17 kg, kto to przeniesie 15 metrów to mam z pokoju do pokoju i w domu, w pomieszczeniu ma mi pracować agregat ? A na wolnym powietrzu.... stań 10 metrów obok chodzącego agregatu, - miły hałas ( to chyba silniki jk w skarpetach - dwusuwowe.) ... samochód jest wyciszony agregat nie .....
            Skąd takie pomysły ?
            regulamin pkt. 8

Komentarz

• marszull
              Bywalec
              • 2011
              • 126

agregaty hondy EU sa naprawde niezle wyciszone, faktycznie waza okolo 20kg, ale pracuja bardzo cicho i sa nieduze
              tylko cena to okolo 6500zl a nie 1500zl

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

To może kable poprowadzić od słupa w sumie kable są nawinięte na szpule wystarczy tylko toczyć
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Canion
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 551

a najlepiej to wogóle poczekać na burzę i pioruny. po huk coś kupować.

ps. i w temacie. jak ma być mobilnie, stabilnie i komfortowo to tylko Quadra z tymi nowymi bateriami. 300 błysków z jednego ładowania i nowe aku o połowę lżejsze od dotychczasowych. tylko 0,73 kg. z generatorem to bedzie 1.2 kg + głowica i przewód 0,25 kg czyli komplet na 300 błysków 400 Ws >waga 1,45 kg i wymiarowo zmieści sie całość spokojnie do każdego plecaka foto.
                  Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
                    Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
                    Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
                    Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• zoomi
                      Uzależniony
                      • 2012
                      • 551

kup Quantuum Dual Power 600Ws - masz wtedy i zapas mocy lampy i regulacje do 1/32
                      a co najważniejsze w komplecie jest batery pack 12V który dodatkowo można wspomagać
                      z gniazdka zapalniczki w aucie albo z innego 12V akumulatora

na allegro da się trafić w super cenie, nawet teraz ktoś ma poniżej tysiaka

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Myślałem raczej o zestawie typu 2 lampy, statywy, parasolki lub softboxy. Są takie gotowce - najcześciej 2x300Ws ale nie mam żadnego pojęcia o ich solidności i przetrwaniu wielokrotnego składania,przewożenia, rozkładania.
                        Nie mam też doświadczenia co do potrzebnej mocy - na hali raczej nie ma co liczyć na odbicie od ścian czy dachu. Pewne jest to, że z zasilaniem nie ma problemu. Jest też dość czasu żeby wszystko poustawiać i poeksperymentować.
                        Nie chciałbym wystartować od kompletnie chybionego zestawu np. typu malutkie domowe studio z lichymi statywami.
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• r_m
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2418

Myślę, że każdy zestaw, nawet najdelikatniejszy chiński wytrzyma czterokrotne poskładanie w ciągu roku (o ile będzie to robione z wyczuciem).
                          Sprawdź jaką potrzebujesz głębię ostrości, jak daleko jesteś od obiektów - to da informację o ilości potrzebnego światła, i może pomóc w określeniu mocy lamp. To nie jest moja tematyka, ale spodziewam się wymagań typu duża głębia ostrości + równomierne oświetlenie sporych płaszczyzn, a to może wymagać dużych modyfikatorów, założonych na lampy o większej mocy niż 300Ws.
                          Dotychczas robisz przy zastanym, czy myślałeś o świetle ciągłym? Najczęściej poleca się błysk, ale (sądząc po Twoim opisie) nie musisz zamrażać ruchu, więc światło ciągłe i wydłużenie czasu w celu uzyskania odpowiedniej głębi ostrości mogłoby się sprawdzić.

Komentarz

• Ulisses
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 96

Zamieszczone przez marfot
                            Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
                            Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
                            Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
                            Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.
                            Przy takim budżecie możesz skompletować całkiem niezły zestaw błyskowy. Nie mówię że światło ciągłe byłoby złym pomysłem ale wydaje mi się że przy błyskowym łatwiej o modyfikator. Jeżeli światło ma być miękkie przyda się większy softbox minimum to 60x90 ewentualnie parasolka dyfuzyjna + lampa o przyzwoitej mocy. Coś takiego powinno dać radę: 2x Zestaw oświetleniowy DP III 500 Ws SOFT 60x90 Jinbei ewentualnie oddzielnie lampa + statyw + parasolki dyfuzyjne i od tego bym właśnie zaczął bo za parasolki zapłacisz grosze, a może się okazać, że wystarczą.

PS.
                            łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Zamieszczone przez Ulisses
                              łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.
                              To co mam jest bez osób a więc zupełnie nie idzie chwycić proporcji nawet dla osoby obeznanej. Jako odniesienie mogę podać, że mniejsze obiekty to jak stół kuchenny na 4 osoby a najwieksze jak meblościanka wysoka na 2m i długa na 3m.

Rzeczywiście zależy mi na dosyć miękkim oświetleniu i w miarę równomiernym. Dotąd fociłem C17-40 i C50/1.8 a detale C100/2.8 macro. Maksymalnie szeroki kąt to 35mm ze względu na zniekształcenia. Zakres przysłon to 5.6-8 na szerokim i 2.8 na 100mm (detale).
                              Przyznam, że wolałbym światło błyskowe bo może udałoby się wprowadzić ludzi przy pracy (do tej pory poruszali się i nic nie wychodziło).
                              Wstępnie myślałem o zestawie 2x Quantuum 300 R+, 2 statywy (jakie?) i softboxy lub parasolki (jakie?).
                              Do wyzwolenia może jakaś pożyczona lampka na sankach (?).

Komentarz

• emjotek
                                Dopiero zaczyna
                                • 2012
                                • 22

mam takie pytanie, czy orientuje sie ktos gdzie mozna kupic taki sofftbox: Softbox 60x90 cm moc. Bowens - szybki montaż FreePower WSSX-JB-UMB60X90 - Softboxy - Fripers.pl
                                fripers dopiero za 2 tygodnie bedzie mial ponownie je w swojej ofercie, a mi zalezy na czasie. jakies pomysly?
                                canon i szkla, fajne chyba

Komentarz

Pracuję...