Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • obcy21
    Początki nałogu
    • 2010
    • 467

sam właśnie rozważam zakup tej lampy i cięgle mam dylemat czy kupić 300+R DP czy może 580EX2(używkę), chciał bym to połączyć z BD i "plastrem miodu". Używać w domowym małym studio + plener. Nie chcę wychodzi poza GO z f/4 max, ale częściej 2.0-2.8.
    za 300-etką przemawia moc na plener w studiu i tak bym pewnie schodził do minimum, a za 580EX2 większa mobilność i zawsze mogę użyć jej jako lampy na sankach podczas np. ślubów, bądź innych imprez masowych, a w backupie zostawić sobie 430EX2. Co do podłączenia np. aku od samochodu to myślałem o takiej opcji: aku od ciężarówki + przetwornica na 230V, dzięki temu masz: szybsze ładowanie + pilot
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

Zamieszczone przez obcy21
      Co do podłączenia np. aku od samochodu to myślałem o takiej opcji: aku od ciężarówki + przetwornica na 230V, dzięki temu masz: szybsze ładowanie + pilot
      Aku od ciężarówki - waga ;] Ja mam 2x 20aH żelowe, i czasami i to jest za dużo Poza tym, na przetwornice musiałbyś wydać majątek, te popularne nie będą działać z lampami.

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Zamieszczone przez Em Es
        lampa doszła , aku ma wystarczyć na jakieś 200 błysków bez ładowania

pytanie - skoro oryginalny aku to 12V (jakieś 3Ah jeśli wierzyć chińskim nadrukom) - czy
        ktoś kombinował z podłączeniem zwykłego samochodowego aku ?
        Nie ma potrzeby kombinowania.W instrukcji jest opis połączenia zasilania z samochodu,a w zestawie przewód.

W czasie ładowania lampy po błysku na batterypacku świeci się czerwona
        dioda.
        · Jeśli dioda przy wskaźniku poziomu akumulatora miga na czerwono
        oznacza to rozładowanie. Pracę można kontynuować po jego naładowaniu
        lub korzystając z zasilania akumulatorem samochodowym.
        · Aby podłączyć lampę do zasilania z gniazdka zapalniczki samochodowej
        (12V) należy podłączyć kabel zasilający, a następnie przestawić
        przełącznik w pozycję CAR. W tym trybie pracy batterypack nie jest
        ładowany a jedynie przekazuje zasilanie bezpośrednio z samochodu do
        lampy. UWAGA nie zaleca się długotrwałej pracy w trybie
        samochodowym z wyłączonym silnikiem, aby nie rozładować
        akumulatora.
        · W czasie pracy
        Ilośc błysków przelicz sobie opierając się na róznicy pojemności aku.Jeśli uruchomisz silnik to na litry paliwa
        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Em Es
          Zablokowany
          • 2011
          • 394

przy wspomaganiu zasilania z gniazda zapalniczki szybciej się ładuje

aku z auta daje taki zapas że hoho a litry paliwa - klekot jak stoi w miejscu to ledwo co pali , wątpię czy litr na godzinę

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

A ja w sumie wróce znowu do tematu używania lamp i battery packa w niskich temp... Dziś za oknem mamy niecałe 3stopnie, lampy użyłem w skate parku. Nie zauważyłem jakichś znacznych problemów z lampą. Akumulator wystarczył hmmm no ponad 100 błysków na połowie mocy użyłem, zapaliła się czerwona kontrolka w aku ale nadal błyskało. I w sumie zastanawiam się co by było jeśli bym np otoczenie akumulatora wyścielił jakąś folią termoizolacyjną... i tu rodzi się pytanie czy to by pozwoliło nam na ochronienie akumulatora przed zimnem? Jak myślicie? Bo wiadomo wydajność aku spada przy niższych temp...

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

heh też robiłem dzisiaj fashion i też 3 stopnie
              aku możesz mieć cały czas ciepłe - zaopatrz się w lodówkę samochodową (izolacja termiczna) , przed sesją wrzuć do niej ze 3 butelki PET z ciepłą wodą i wstaw do środka aku - będzie mu ciepło

zrobiłem 200 klatek na ok 75% błysku i jeszcze się nie wyczerpał (skończyłem bo modelka zamarzła)

fajnie się sprawdza podpięcie pod samochód , podpinałem kilka dni temu i ładuje dużo szybciej , w zasadzie dokupię jakąś małą żelówkę i zamiast do gniazda zapalniczki będę się dopinał do aku ...przy okazji zrobię porządne przejście dla prądu bo wtyczka/gniazdo zapalniczki porządnym przejściem nie jest

Komentarz

• gadget_zary
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1046

Planowałem zrobić sobie zestaw plenerowy do błyskania z lamp systemowych jednak patrząc na ceny Dual R+ 300 zastanawiam się nad zakupem 2 takich (+ octy 120cm). Jeśli chodzi o lampy studyjne to moja wiedza = 0. Czy taki zestaw wyda w słoneczny dzień w plenerze ?
                Nie śpieszy mi się z zakupem więc każdą radę spokojnie przemyślę.

Komentarz

• G11
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 43

300ws nie da rady w słoneczny dzień.

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Ale czego nie da rady? Zgasić słońca nie da rady, doświetlić, rozbić cienie da radę.
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Jacek_Z
                      Moderator
                      • 2005
                      • 2726

Zamieszczone przez G11
                      300ws nie da rady w słoneczny dzień.
                      Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.
                      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• maki1000
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 148

Zamieszczone przez Jacek_Z
                        Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.
                        Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link)

Komentarz

• maki1000
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 148

Zamieszczone przez micles
                            Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link)
                            O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.

Chyba, że coś pokręciłem ;-)

Komentarz

• Jacek_Z
                              Moderator
                              • 2005
                              • 2726

Zamieszczone przez maki1000
                              Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)
                              Pocket Wizardy są wystarczająco dobre ?

Zamieszczone przez Jacek_Z
                              w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp).
                              Chodzi mi o to, że przy sporym natężeniu światła słonecznego + dodany błysk ma się czasy rzędu dajmy na to 1/1000.
                              .. to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.
                              Owszem. I dlatego 600 WS też może być mało, 1200 też mało . Zaleźy co się chce - rozjaśnić cienie czy zrównoważyć zupełnie słońce. Zalezy jak daleko ustawimy lampę itd itd. Ciężko dawać recepty nie znając cudzego warsztatu pracy.
                              Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
                              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.
                                Tak, ale zabieramy po równo światłu z lampy i światłu dziennemu. A przy przejściu pomiędzy trybem zwykłym a HSSem tracimy DODATKOWO 2EV, bo błysk jest realizowany wtedy w inny, "mniej wydajny" sposób.

Komentarz

Pracuję...