Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A jak sobie radzisz z wymianą danych pom. C1 a programem dodatkowym np. Photoshop, Gimp? Poprzez eksport do Tiff?
W zakładce output masz wybór formatu wywoływanego zdjęcia (np. jpeg) i Open with czyli ustawienie np. PS, NIK itd. Wywołanie rawa to skrót ctrl+d i już masz otwarty w wybranym programie.
Potagować i katalogować możesz sobie wywołane jpegi w swoim ulubionym AfterShot Pro jesli C1 kuleje w tej kwestii. Ja na początku jeszcze za LR1.1 tez strasznie jarałem się możliwością tagowania zdjęć itd. ,ale po jakimś czasie zauważyłem, że to nie ma sensu. Chyba, że focisz dla stocków. Najlepsze zdjęcia najlepiej przenosić na papier a nie szukać ich po czeluściach dysku twardego po słowach kluczowych
Ech.. i używać kilku programów.. A staram się tego unikać.
Też lubię fotki na papierze, ale robię synowi tyle zdjęć, że lubię je mieć pokatalogowane i otagowane.
dentharg obejrzyj fimilki ze storny phaseone Capture One Pro 7 Anleitungen może coś dopomogą w twoim dylemacie szczególnie webinaria.
--- Kolejny post ---
Nie ma co się oszukiwać. Adobe jest standardem. Czy to LR czy ACR. Jest tani - LR na alle nawet za 300zł. W sieci nieskończona ilość tutoriali i presetów...
Mnie mimo wszystko zauroczyła kolorystyka z C1. Szczególnie jeśli chodzi o skórę. Korekty lokalne są dużo lepiej rozwiązane niż w odrawiaczach adobe, kadrowanie i bardzo przydatne keystone corrections.
Nie wiem, czy bardzo się pomylę, ale to co widzisz na okładkach typu viva, pani, twój styl itp. lepszych (wizualnie i stylistycznie) pism pochodzi najczęściej z C1.
Hej @Jinks, dzięki za linki do webinariów. Z zalet C1 to czytałem jeszcze o tym, że support od Adobe to ostatnio tylko przez Twittera
Fakt, że rozpatrując zakup Lr zadałem im parę pytań na forum/emailem i nie dostałem w ogóle odpowiedzi nieco mnie zniechęca. A CreativeCloud kompletnie mnie nie interesuje.
Zerknę w webinaria/doce co to jest to keystone correction - ale chyba chodzi o korekcję perspektywy tak?
No widzisz z adobe jest tak, że nawet jak nie odpowiedzą to na rożnych forach i tak znajdziesz odpowiedź. Z C1 różnie to bywa Keystone niby najbardziej jest potrzebne do architektury, ale sam nagminnie używam do prostowania walących się ścian we wnętrzach na zdjęciach ślubnych
Najlepiej zaciągnąć triala(60 dni), poużywać i samemu zadecydować.
Proszę pomóżcie, jakąś chyba kombinacja klawiszy w Capture One Expres wersja 2.2.3 poprzednia 7.1.6 wyłączyłem opcje Apply Adjustments tzn dziala, ale nie kopiuje ustawień na wszystkie zaznaczone foty tylko na pierwsza zaznaczona grubsza ramka. Podejrzewam ze przypadkowo musiałem, a dokładniej moja zona która pracuje na C1 nacisnąć klawisz jakis albo kombinacje w okoli cy ctrl+C lub ctrl+V bo tych skrótów używa.
Na gornym pasku jest taka ikonka - wybór czy operacje dotyczą 1 zdjecia w grubej ramce czy wszystkich zaznaczonych. Niestety nie mogę teraz zerknąć na C1. Mam nadzieję, ze pomoże.
Na gornym pasku jest taka ikonka - wybór czy operacje dotyczą 1 zdjecia w grubej ramce czy wszystkich zaznaczonych. Niestety nie mogę teraz zerknąć na C1. Mam nadzieję, ze pomoże.
Dziękuję za odpowiedz. Tak jest jak piszesz ale w C1 5.2 w 7.2.3 jest to gdzies indziej, ale dzieki dales mi kierunek poszukiwan. Chyba ze ktos inny podpowie gdzie to jest w 7 ce Expres
Dziękuję za odpowiedz. Tak jest jak piszesz ale w C1 5.2 w 7.2.3 jest to gdzies indziej, ale dzieki dales mi kierunek poszukiwan. Chyba ze ktos inny podpowie gdzie to jest w 7 ce Expres
Znalazłem !!!!!!!!!!! Ctrl+Shift+E Edit All Selected Variants
Witam
Zainstalowałem Capture 8, fajnie wszystko śmiga ładne kolorki ale jakoś tak praca mozolniej idzie niż na Lightroomie. Stąd moje pytanie czy istnieją jakiekolwiek tutki po polskiemu.
Jeszcze jedno pytanie. Stworzyłem warstwe jestem na niej tworze maske. Oczywiscie to wszystlo na panelu z pędzelkiem, włączam koło barw i chcialem zmienic kolor tam gdzie mam maskę a zmienia się na całym zdjęciu.
Ok rozumiem tylko zastanawiam się czy jest taka opcja, że robię maskę na warstwie i następnie wybierając miejsce na kole barw zmienia mi się kolor tylko zaznaczonego fragmentu, a u mnie jak ruszam kołem to zmienia się kolorystyka całego zdjęcia.
Komentarz