Capture One 7

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Capture One 7

Zamieszczone przez dentharg
    A jak sobie radzisz z wymianą danych pom. C1 a programem dodatkowym np. Photoshop, Gimp? Poprzez eksport do Tiff?
    W zakładce output masz wybór formatu wywoływanego zdjęcia (np. jpeg) i Open with czyli ustawienie np. PS, NIK itd. Wywołanie rawa to skrót ctrl+d i już masz otwarty w wybranym programie.

Potagować i katalogować możesz sobie wywołane jpegi w swoim ulubionym AfterShot Pro jesli C1 kuleje w tej kwestii. Ja na początku jeszcze za LR1.1 tez strasznie jarałem się możliwością tagowania zdjęć itd. ,ale po jakimś czasie zauważyłem, że to nie ma sensu. Chyba, że focisz dla stocków. Najlepsze zdjęcia najlepiej przenosić na papier a nie szukać ich po czeluściach dysku twardego po słowach kluczowych
    Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Ech.. i używać kilku programów.. A staram się tego unikać.
      Też lubię fotki na papierze, ale robię synowi tyle zdjęć, że lubię je mieć pokatalogowane i otagowane.

Dzięki za podpowiedź do C1.
      Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

dentharg obejrzyj fimilki ze storny phaseone Capture One Pro 7 Anleitungen może coś dopomogą w twoim dylemacie szczególnie webinaria.

--- Kolejny post ---

Nie ma co się oszukiwać. Adobe jest standardem. Czy to LR czy ACR. Jest tani - LR na alle nawet za 300zł. W sieci nieskończona ilość tutoriali i presetów...

Mnie mimo wszystko zauroczyła kolorystyka z C1. Szczególnie jeśli chodzi o skórę. Korekty lokalne są dużo lepiej rozwiązane niż w odrawiaczach adobe, kadrowanie i bardzo przydatne keystone corrections.
        Nie wiem, czy bardzo się pomylę, ale to co widzisz na okładkach typu viva, pani, twój styl itp. lepszych (wizualnie i stylistycznie) pism pochodzi najczęściej z C1.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Hej @Jinks, dzięki za linki do webinariów. Z zalet C1 to czytałem jeszcze o tym, że support od Adobe to ostatnio tylko przez Twittera
          Fakt, że rozpatrując zakup Lr zadałem im parę pytań na forum/emailem i nie dostałem w ogóle odpowiedzi nieco mnie zniechęca. A CreativeCloud kompletnie mnie nie interesuje.

Zerknę w webinaria/doce co to jest to keystone correction - ale chyba chodzi o korekcję perspektywy tak?
          Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

No widzisz z adobe jest tak, że nawet jak nie odpowiedzą to na rożnych forach i tak znajdziesz odpowiedź. Z C1 różnie to bywa Keystone niby najbardziej jest potrzebne do architektury, ale sam nagminnie używam do prostowania walących się ścian we wnętrzach na zdjęciach ślubnych

Najlepiej zaciągnąć triala(60 dni), poużywać i samemu zadecydować.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• filip122 vel Darek
              • 2014
              • 5

Proszę pomóżcie, jakąś chyba kombinacja klawiszy w Capture One Expres wersja 2.2.3 poprzednia 7.1.6 wyłączyłem opcje Apply Adjustments tzn dziala, ale nie kopiuje ustawień na wszystkie zaznaczone foty tylko na pierwsza zaznaczona grubsza ramka. Podejrzewam ze przypadkowo musiałem, a dokładniej moja zona która pracuje na C1 nacisnąć klawisz jakis albo kombinacje w okoli cy ctrl+C lub ctrl+V bo tych skrótów używa.

Może jakaś dorada gdzie to jest przestawione

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Na gornym pasku jest taka ikonka - wybór czy operacje dotyczą 1 zdjecia w grubej ramce czy wszystkich zaznaczonych. Niestety nie mogę teraz zerknąć na C1. Mam nadzieję, ze pomoże.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• filip122 vel Darek
                  • 2014
                  • 5

Zamieszczone przez jinks
                  Na gornym pasku jest taka ikonka - wybór czy operacje dotyczą 1 zdjecia w grubej ramce czy wszystkich zaznaczonych. Niestety nie mogę teraz zerknąć na C1. Mam nadzieję, ze pomoże.
                  Dziękuję za odpowiedz. Tak jest jak piszesz ale w C1 5.2 w 7.2.3 jest to gdzies indziej, ale dzieki dales mi kierunek poszukiwan. Chyba ze ktos inny podpowie gdzie to jest w 7 ce Expres

Komentarz

• filip122 vel Darek
                    • 2014
                    • 5

Zamieszczone przez filip122 vel Darek
                    Dziękuję za odpowiedz. Tak jest jak piszesz ale w C1 5.2 w 7.2.3 jest to gdzies indziej, ale dzieki dales mi kierunek poszukiwan. Chyba ze ktos inny podpowie gdzie to jest w 7 ce Expres

Znalazłem !!!!!!!!!!! Ctrl+Shift+E Edit All Selected Variants
                    Ostatnio edytowany przez filip122 vel Darek; 52463.

Komentarz

• tomcio.13
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 98

Witam
                      Zainstalowałem Capture 8, fajnie wszystko śmiga ładne kolorki ale jakoś tak praca mozolniej idzie niż na Lightroomie. Stąd moje pytanie czy istnieją jakiekolwiek tutki po polskiemu.

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Nie ma. Większość po angielsku.
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• tomcio.13
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 98

Kurcze szkoda bo widzę duże możliwości ale z angielskim to tak średnio u mnie po rosyjsku byłoby łatwiej :-). Będzie trzeba się więcej starać.
                          Dzięki

Komentarz

• tomcio.13
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 98

Jeszcze jedno pytanie. Stworzyłem warstwe jestem na niej tworze maske. Oczywiscie to wszystlo na panelu z pędzelkiem, włączam koło barw i chcialem zmienic kolor tam gdzie mam maskę a zmienia się na całym zdjęciu.

Komentarz

• bucefal14
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 137

w wersji polskiej kliknij na pedzelek -dopasowanie miejscowe po prawej stronie i tam zmieniaj
                              Ludzie listy noszą...

Komentarz

• tomcio.13
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 98

Ok rozumiem tylko zastanawiam się czy jest taka opcja, że robię maskę na warstwie i następnie wybierając miejsce na kole barw zmienia mi się kolor tylko zaznaczonego fragmentu, a u mnie jak ruszam kołem to zmienia się kolorystyka całego zdjęcia.

Komentarz

Pracuję...