Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W opcjach nic nie ustawiałem. Z tego co widzę wszystko jest na zero. Tak wygląda RAW zaraz po imporcie.
Zdziwiłem się do początku bo na tch samych plikach pracowałem na Lightroomie i nie było problemów z przepaleniami. W jednym ze zdjęć, które wg lightrooma jest ok , żeby przepalic pierwsze światła muszę podnieść EV o 0.5 ( w lightroomie) . W capture 1 to samo zdjęcie jest przepalone masakrycznie na wejściu i żeby zniknęły wypalenia w najwyższych światłach muszę obniżyć EV aż o 1.6 . W tym czasie cienie są juz czarne. Coś tu chyba jest nie tak ze mną, bo to chyba nie możliwe, żeby tak było. Chyba, czegoś nie rozumiem :-(((( ( same "chyba" na koniec mi wyszły :-))))
5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
lampy, blendy i inne graty. [email protected]
Z tego co pamiętam to C1 pokazywał przepalenia dla wartości mniejszych niż w 255 (to chyba można zresztą ustawić) i to wystarczy, że w jednym kanale. Racje ma o tyle, że chociaż jest tam kolor błękitny, to szczegółów kompletnie brak w tym obszarze.
--- Kolejny post ---
Clipping (albo bardzo blisko) masz pewnie w kanale niebieskim.
Zgadza się. Zerknij od jakich wartości C1 pokazuje Ci przepalenie. Można to ustawić w preferencjach. Nie koniecznie jest to np. 255 dla przepalenia, bo może być ustawione z pewnym zapasem np. 250. Przepalenie może też być na jednym kanale.
Macie rację. Mozna ustawić poziom po przekroczeniu którego sygnalizuje wypalenia. U mnie było na 250 i sygnalizowało na kanale niebieskim. Bardzo fajne opcje. Duży plus za warstwy.
Jednak mimo wszystko zdecydowanie lepiej pracuje mi sie na lightroomie i efekty tez są subiektywnie lepsze. Jakoś ciężko mi w C1 osiągnąc zamierzony efekt i mam wrażenie że ogólnie C1 daje mi większy kontrast i padają trochę cienie. To chyba kwestia innych przyzwyczajeń.
Bardziej obiektywnie będzie chyba po dłuższym kontakcie z C1. Pewnie działa też tu efekt przyzwyczajenia sie do wyglądu zdjęc. Dotychczas wszystko robiłem w C1, wcześniej wywoływałem w Lightroomie. Za jakiś czas postaram się coś najpierw spartolić w C1 :-)))
5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
lampy, blendy i inne graty. [email protected]
Czy zmusił ktoś CO7 do poprawnej współpracy z NIK? Pomijając że nawet jak zrobię export do programu i wybiorę ten konkretny to nie we wszystkich składnikach pakietu się otwiera (u mnie Viveza otwiera a Color Efex już nie). Po poprawie zdjęcia i zapisaniu w bibliotece pokazuje mi tifa bez zmian. Kiedy go powiększę to niby zmiany widać ale wygenerowana miniaturka ciągle bez zmian.
Generalnie nie znam tego programu ale coraz bardziej podoba mi się obrazek z niego więc ćwiczę to i tamto...
Czy ktoś wie jak używając tabletu piórkowego powiększać lub oddalać obraz? Do te pory robiłem to myszką - scrollem. Teraz muszę wybrać narzędzie zoom klawiszem "z" i dopiero klikać w obraz. Trochę upierdliwe jak się ciągle przybliża oddala a w międzyczasie używa pędzla
np. na górze panelu "lens corretion" po prawej stronie klikasz na "presets" i zapisujesz własny profil. Przy innym zdjęciu z tego samego miejsca nadajesz zapisany profil.
No najpierw zapytałeś o klonowanie klawiszem F8 Co do wywoływania nie pamiętam teraz gdzie to się ustawia, ale jeśli zaznaczysz 4 zdjęcia i klikniesz z wciśniętym shift-em w ikonkę koła zębatego wywołają się wszystkie zdjęcia.
Komentarz