Capture One 7

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bako9821
    • 2013
    • 1

Odp: Capture One 7

Cześć
    Zainstalowalem triala Cp1 7 warto zanotować,że na nowym komputerze
    po wywołaniu rawa i otwarciu go w cs6 pojawiaja sie czasem takie bledy na zdjeciu jakies dziwne paski
    sprawdzilem te same zdjecia w camera raw i wszystko ok po wywolaniiu z tym
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9f0cae13f.html
    z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Zamieszczone przez bako9821
      Cześć
      Zainstalowalem triala Cp1 7 warto zanotować,że na nowym komputerze
      po wywołaniu rawa i otwarciu go w cs6 pojawiaja sie czasem takie bledy na zdjeciu jakies dziwne paski
      sprawdzilem te same zdjecia w camera raw i wszystko ok po wywolaniiu z tym
      kamil 528248_4722866757294...jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl
      z góry dzięki za pomoc
      Nigdy czegoś takiego nie miałem z C1. Może spróbuj wyłączyć w preferencjach wspomaganie z poziomu karty graficznej - open cl.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• manfred1
        Uzależniony
        • 2007
        • 842

Zauważyłem ostatnio że c1 znacznie spowolnila podczas eksportu zdjęć bezpośrednio do ps i to dość drastycznie.
        Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• marcin_s18
          Coś już napisał
          • 2008
          • 83

W ogóle C1 zwolniło podczas eksportu, eksport trwa spokojnie 100% dłużej :/

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Od jakiegoś czasu pracuję na C1v7 testując m. in. engine6 vs. engine7. Pomimo usprawnień w nowym silniku dotyczących shadow-highlights, odszumiania itd. jakoś bardziej odpowiada mi obrazek z engine6. Są trochę lepsze kolory. Ponadto w nowej wersji zdjęcie jest takie strasznie wygładzone (nawet na "0" odszumianiu). Na razie obrabiam pliki z mojego 5dmkII na engine6, ale za jakiś czas planuję zakup dodatkowego, nowszego aparatu i pewnie nie będzie już dla niego obsługi starego silnika przetwarzania obrazu. Jakie macie odczucia odnośnie tej zmiany w C1?
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• manfred1
              Uzależniony
              • 2007
              • 842

Zamieszczone przez jinks
              testując m. in. engine6 vs. engine7.
              Co to takiego engine 6 i engine 7 sorry ale nie znam się.

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Zamieszczone przez manfred1
                Co to takiego engine 6 i engine 7 sorry ale nie znam się.
                W nowej wersji capture one 7 wprowadzono nowy silnik przetwarzania raw-ów - stad nazwa engine7. Engine 6 obejmuje wszystkie poprzednie wersje do C1v4, bo wcześniej tez chyba był inny, ale to było dawno i nieprawda
                W związku z tym, że użytkownicy poprzednich wersji C1 mieli już obrobione pliki żeby nie zmieniły wyglądu po otwarciu w nowej wersji programu pozostawiono możliwość wyboru silnika( w zakładce color tab jest - upgrade do wersji 7 - nie da się cofnąć ponownie do v6!). Silnik w pewnych kwestiach jest oczywiście lepszy jednak wg mnie trochę dziwnie zachowują się kolory - wolę te z C1v6.

W preferencjach można też ustawić żeby program domyślnie pracował na engine 6. Co od razu uczyniłem
                Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• manfred1
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 842

Mam też wrażenie, że suwak contrast działa po zmianie na 6 tak jak w starej wersji. Ale to muszę sprawdzić na kompie.

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Zamieszczone przez manfred1
                    Mam też wrażenie, że suwak contrast działa po zmianie na 6 tak jak w starej wersji. Ale to muszę sprawdzić na kompie.
                    Na pewno po wyborze engine6 wszystko działa tak jak w starej wersji. Sprawdzałem mając zainstalowane obie wersje C1. Jeśli na zdjęciu nie robi się żadnych korekt obrazek z engine7 różni się tylko tym, że jest trochę gładszy. Róznice pojawiają się głównie po użyciu suwaków exposure i contrast.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• Jerzy
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 152

Ciekawe porównanie C1 do Lightrooma i ACR z forum Phase One
                      "As for Photoshop, they are not a raw-converter, but a bitmap-based application. That makes it a different story.
                      ACR and LR do not use GPU acceleration (Neither Does LR5)."
                      Nie bardzo rozumiem szczegółów takiej różnicy ale dosadnie napisane.

Pełna wersja wypowiedzi:
                      Phase One and Leaf - Mamiya Official User to User Forum • View topic - Capture One Pro 7 Performance Problem!
                      Ostatnio edytowany przez Jerzy; 414.
                      Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                      http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• Luke_sil
                        • 2010
                        • 11

Używam C1v7 od momentu kiedy się pojawił i stał się moim podstawowym programem do rawów. Jakość końcowa zdjęcia jest lepsza (moim zdaniem) niż w C1v6 do którego, mimo wielu podejść, nie mogłem się przekonać. Zresztą to samo miałem z LR. Jest to trochę dziwne, ponieważ w każdym z tych programów możemy wywołać rawa tak jak nam pasuje, ale w C1v7 efekt końcowy jest naprawdę doskonały.

Komentarz

• woyd
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 488

Witajcie,

jak ustawić, żeby export oryginału i wariantów, czyli wszystkich zaznaczonych plików był znowu pod Ctr+D ?? Jak na razie mam totalnego nerwa na 7-ke

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

Zamieszczone przez woyd
                            Witajcie,

jak ustawić, żeby export oryginału i wariantów, czyli wszystkich zaznaczonych plików był znowu pod Ctr+D ?? Jak na razie mam totalnego nerwa na 7-ke
                            Nie pamiętam teraz gdzie to ustawić, ale jeśli trzymasz SHIFT+klik na wywołanie (to zębate kółeczko) to powinny się wywołać wszystkie warianty. Działa w 7 i poprzednich wersjach.
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• adamx25
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 41

Dzisiaj w przypływie fantazji, po przeczytaniu niniejszego wątku , postanowiłem ściągnąć wersję próbną Capture One 7. Nigdy nie używałem tego programu i powoli próbuję się odnaleźć.
                              Po imporcie RAWów, które aktualnie obrabiam także w Lightroomie, stwierdziłem jedną rzecz: wg Capture One praktycznie wszystkie zdjęcia mają wypalone światła, tu mniej tu bardziej. W lightromie wszystko mieści się w zakresie tonalnym i przepaleń ani śladu. Nie są to jakieś kosmetyczne róźnice ale wypaleniu uległy całe połacie świateł. Wg histogramu aparatu też wszystko ok.
                              Wie ktoś o co chodzi?

Zaznaczę, że są to kopie dokładnie tych samych rawów z 5dII.
                              5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
                              lampy, blendy i inne graty.
                              [email protected]

Komentarz

• adamx25
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 41

Dziwna sprawa z tym programem . Wziąłem przykładowe zdjęcie, ktróre w oknie Capture 1 wygląda tak:

Jest to RAW prosto z puszki i widac że Capture One wskazuje na przepalenia . W ligtroomie przepaleń zero.
                                Jeszcze dziwniejsze jest, że po wywołaniu tego zdjęcia w Capture One przepaleń nie widać ( przynajmniej tej plamy w prawej dolnej części) a plik wygląda tak:

Gołym okiem widać, że miejscu gdzie pokazał przepalenia na pompowanym basenie jest błękitny kolor.

Dla porównania to samo zdjęcie , wołane z lightrooma przy identycznych ustawieniach ( goły RAW):

Ktoś mi to wytłumaczy?
                                5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
                                lampy, blendy i inne graty.
                                [email protected]

Komentarz

Pracuję...