Capture One 7

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • manfred1
    Uzależniony
    • 2007
    • 842

Odp: Capture One 7

Tak albo trzeba zaptaszkować Edit All Selected Variants. Nie mniej dzięki za pomoc
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• GoOrange
      Bywalec
      • 2011
      • 193

-30%, wreszcie kupiłem.

Macie jakiś patent na lokalny WB żebym nie musiał sklejek s PS-ie robic?

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Zamieszczone przez GoOrange
        -30%, wreszcie kupiłem.

Macie jakiś patent na lokalny WB żebym nie musiał sklejek s PS-ie robic?
        Niestety nie ma. Przy fotach z błyskiem i światłem zastanym np. z żarówek jeśli tło jest za żółte można je lekko odsaturować a jeśli jest zgniłozielone w coloreditor przesunąć hue(dla żółci) w kierunku magenty. Czasami to wystarcza. Też mi brakuje tego suwaka przy korektach lokalnych
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• GoOrange
          Bywalec
          • 2011
          • 193

Zamieszczone przez jinks
          Niestety nie ma. Przy fotach z błyskiem i światłem zastanym np. z żarówek jeśli tło jest za żółte można je lekko odsaturować a jeśli jest zgniłozielone w coloreditor przesunąć hue(dla żółci) w kierunku magenty. Czasami to wystarcza. Też mi brakuje tego suwaka przy korektach lokalnych
          Tak, tak, jakoś sobie trzeba radzić, myślałem tylko że może to jest ale jakoś na około realizowane. No ale pewnie coś dla ósemki trzeba zostawić...

Czy jest jakiś sposób na stworzenie colorcheckerem profilu aparatu?

Komentarz

• GoOrange
            Bywalec
            • 2011
            • 193

No i mamy 7.1.6, min. dodano wsparcie dla Nikon DF, Olympus E DF-M1, Sony A7 i Fujifilm X-E2.

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

Czy jest jakiś sposób na stworzenie colorcheckerem profilu aparatu?
              Nie ma, ale znowu jako sposób na poradzenie sobie...można doprowadzić wartości poszczególnych pół colorcheckera (do wzorcowych)w zakładce color editor i zapisać to jako profil icc a potem ustawić np. jako domyślny profil dla danego aparatu. Chociaż to już jest tak trochę na siłę. Producent zakłada, że domyślne profile są idealne
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• GoOrange
                Bywalec
                • 2011
                • 193

Zamieszczone przez jinks
                Nie ma, ale znowu jako sposób na poradzenie sobie...można doprowadzić wartości poszczególnych pół colorcheckera (do wzorcowych)w zakładce color editor i zapisać to jako profil icc a potem ustawić np. jako domyślny profil dla danego aparatu. Chociaż to już jest tak trochę na siłę. Producent zakłada, że domyślne profile są idealne
                Na pewno są lepsze od domyślnych w Lightroomie, z kolei uzyskane colorcheckerem w Lr są lepsze niż w COP7.

Tutaj MVA.PL • Zobacz wątek - Profile aparatu w Capture One znalazłem opis ale szczerze mówiąc to chyba po przebijaniu się przez kalibrację monitora, potem drukarki to z aparatem już mi się nie chce...

Komentarz

• GoOrange
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 193

Taka sytuacja. Pracuję od tygodnia, może dwóch na katalogu, który odpalany jest na dwóch komputerach, w pracy na jednym, w domu na drugim, na obu sprzętach Mac OS X 10.9.1 i COP 7.1.6. W zasadzie po pierwszych wątpliwościach czy to zadziała (zadziałało tak jak myślałem, czyli uznałem że można w ten sposób pracować), przestałem się przejmować potencjalnymi problemami. Wczoraj nastąpiła awaria i nie byłem w stanie otworzyć tego katalogu na żadnym z komputerów. Oczywiście weryfikacja i naprawa bazy nic nie dała. Pomyślałem ze spróbuję jeszcze otworzyć tą bazę na COP 7 na trialu pod Windowsem. Szok bo baza otworzyła się, aby dokonać jakiegoś zapisu w bazie dałem gwiazdkę kilku zdjęciom i powrotnie skopiowałem na Mac-a. Oczywiście baza działa i wszystko wróciło do normy.

Kompletnie nie mam pojęcia co się mogło stać, rozumiem że wystarczy wykonywać tylko kopię bazy, bez potrzeby robienia backupu całego katalogu? Może podpowiecie jak w COP się zabezpieczać od takich wypadków?

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Capture One bardzo często ma jakieś bugi. Szczególnie nowe wersje. Trzeba o tym pamiętać i nie ufać tak do końca. Najczęściej są to jakieś drobne, choć irytujące dokuczliwości typu wspomniana zwiecha, które po jakimś czasie usuwają. Na win baza działa a na macu nie - też dziwne. Też myślę, że wystarczy backup-ować bazę. Polecam jakiś dysk zewnętrzny i darmowy programik free file sync. Przed synchronizacją widać, które pliki back-upuje - są to pliki z ustawieniami a nie rawy. Na wszelki wypadek można ustawić backup całego katalogu.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• GoOrange
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 193

Po kilkuminutowej "zabawie" v6 w związku z jej tragiczną wydajnością zapomniałem o tym sofcie. Siódemkę obserwuję od samego początku widząc progres stabilności i szybkości, niemniej jednak żonglując trialem i obrabiając mniej ważne fotki ewentualne skutki awarii nie miały aż takiego znaczenia. Teraz kiedy kupiłem ten program i powoli się przesiadam, taki padzik podczas pracy nad pierwszą, ważną sesją każe dwa razy pomyśleć w jaki sposób się zabezpieczyć. Miałem kopię (taką, która sama robi się przy zamykaniu programu), ale z przed kilku dni a to zbyt wczesna kopia. Teraz zmieniłem domyślnie wykonywaną, bodaj cotygodniową kopię na wykonywaną przy każdym zamknięciu. Ciągle jednak mam wrażenie że przyczyną była praca na tym samym katalogu na dwóch różnych komputerach. Może jednak lepiej robić to w sesji?

Przy okazji pytanie, jakie są różnice między katalogiem a sesją?

Komentarz

• GoOrange
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 193

Sprawdzam od kilku dni 7-kę a równocześnie dość mocno eksploatuję Lightrooma 4.1. Ktoś wspomniał o lepszości tego pierwszego, dla mnie różnica w szybkości działania na korzyść Lr jest wręcz kosmiczna. Pracuję na Maku.
                        No i pora odszczekać co się powiedziało... C1 stał się o wiele, wiele szybszy (akurat ostatnio ostro magluję jego dwie ostatnie wersje 7.1.(5)6. Potrzebowałem dla kilku zdjęć i lokalnego WB Lightrooma 5.3, szczerze mówiąc troszkę się rozczarowałem szybkością. Od zawsze, tak dla urozmaicenia skakałem sobie między Aperture, C1 i Lr. Przejście na Lr po C1 to był zawsze jakiś skok szybkości, teraz chyba programy zamieniły się miejscami. Sprawcą tego zamieszania jest zapewne OpenCL.

Komentarz

• manfred1
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 842

Mam pytanie otóż c1 wyświetla mi rawy z nadanym profilem i zdjęcia są jakby przydomowe mocno przyciemnione. Biegam po zakładkach i nie mogę znaleźć gdzie się ustawia poprawne wyświetlanie zdjęć w C1

Komentarz

• manfred1
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 842

Sam sobie odpowiem View ostatnia zakładka i wybieramy profil koloru.

Komentarz

• GoOrange
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 193

Właśnie się ukzała wersja 7.2 Download Capture One

Komentarz

• manfred1
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 842

No i co z tego?

Komentarz

Pracuję...