Nauka obsługi Adobe Photoshop 8.0 CS PL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anhelli
    Coś już napisał
    • 2005
    • 51

Widzę, że dyskusja na temat obróbki zdjęć w PS nieco rozgorzała. Ja w ostatnim czasie przeczytałem mnóstwo książek na ten temat i z przykrością muszę stwierdzić, że nie jestem dzięki nim mądrzejszy ani ciut, ciut... Pogmerałem też w sieci i znalazłem kilka stron z rzekomymi kursami Photoshopa i... tutaj także zawiodłem się, gdyż autorzy podchodzą do sprawy albo zbyt wnikliwie (męcząc np. temat używania funckji blur) albo zbyt pobieżnie, traktując czytelnika jako "starego wyjadacza". :neutral:
    Co w rezultacie? Zamierzam sie na kupno podręczników na CD-ROMie, które są szeroko oferowane na allegro. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z czymś takim:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60146449

A może niedokładnie szukałem w sieci, a jakieś kursy są tam jednak dostępne?

Nie chodzi mi o nic specjalnego, tylko o pierwsze kroki w PS. Jak polepszyć jakość fotek. Jak rozjaśnić lub dobrze zmieniać kontrast. Użycie funkcji : Levels, Curves, Saturation, Layers, etc.
    Czy używać ustawień automatycznych: AutoColor. Jak wyostrzać itp. VChodzi mi o same podstawy i raczej nie o kompletny kurs PS ale o to co najważniejsze, czyli podstawowa obróbka zdjęcia. Z doświadczenia wiem, że jak się wskaże komuś właściwą drogę postępowania, to później już siłą rozpędu, człowiek się sam będzie uczył.

Gdybyście mieli jakieś linki, to bardzo proszę, jaq moge podesłać te, które już przejrzałem.

Dzięki i pozdrawiam! :wink:
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Komentarz

• Alzail
      Uzależniony
      • 2005
      • 574

"fotografia cyfrowa edycja zdjec" ksiazka Scotta Kelbiego rewelacja tyle mozna powiedziec, wszyscy tutaj ja chwala a i ja ja nie dawno kupilem;] jezeli masz ps cs to wez edycje 2 a jak cs2 to czekaj na 3 ;]
      350D

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Alzail
        a jak cs2 to czekaj na 3 ;]
        To ja po cichu powiem ze juz ja mam ale po angielsku 8)

Komentarz

• anhelli
          Coś już napisał
          • 2005
          • 51

...o kurcze premiera ksiązki dopiero w październiku! :sad: ..a we mnie tak duch się wichrzy, bo wróciłem z babiej góry i fotek prawie 500 MB

...a może ktoś z was mógłby mi tak dosłownie w kilku punktach (jestem dosyc kumaty) streścić te kilka podstawowych opcji w PS CS (lub elements). Vitez czytałem twój post, co robisz od momentu zgrania z czytnika i dosyć mi to rozjaśniło sytuacje, ale moze dałoby się to jakoś ukonkretnić do samego PS. Bo nie wiem, jak się zabrać do obróbki, kombinuję z ustawieniami automatycznymi AutoLevels, AutoColor i czasami (rzadko) daje to dobre efekty, zwłaszcza przy zdjeciach robionych w górach, gdzie słonko sobie świeci raz tak, a raz tak i balans bieli nie zawsze uda sie ustawic właściwy. To co czytałem do tej pory mówiło, aby zabrac się najpierw w PS od Levels, potem Curves i tu juz wiedza zaczyna mi się gmatwać. Wiele moich zdjęc wymaga rozjaśnienia lub dodania kontrastu. Zwykle niebo za jasne lub łączka za ciemna. Nie wiem, czy zaczynac od tworzenia warstw (Layers) czy duplikowania tła... :-? No ciemniak ze mnie!

Za wszelkie przejawy ludzkości wobec mojego infantylnego sposobu pojmowania, serdecznie dziekuję

PS. Jakby ktoś z was miał coś w pdfie (nawet inglisz) to będę szczerze zobowiązany... Vitez moze ty cos masz

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez anhelli
            PS. Jakby ktoś z was miał coś w pdfie (nawet inglisz) to będę szczerze zobowiązany...
            a moze byc podrecznik do PS 7.0 PL?

Komentarz

• anhelli
              Coś już napisał
              • 2005
              • 51

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
              a moze byc podrecznik do PS 7.0 PL?
              Jasne! Dzięki wielkie!

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Vitez czytałem twój post, co robisz od momentu zgrania z czytnika i dosyć mi to rozjaśniło sytuacje, ale moze dałoby się to jakoś ukonkretnić do samego PS.
                A jaka date mial ten post? Bo od czasu jak mam PS CS2 to troszke sie zmienila procedura i obecnie zamiast 4, w podskokach 5 programow uzywam jednego .

Komentarz

• anhelli
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 51

Zamieszczone przez Vitez
                  A jaka date mial ten post? Bo od czasu jak mam PS CS2 to troszke sie zmienila procedura i obecnie zamiast 4, w podskokach 5 programow uzywam jednego .
                  Twój post pochodzi z dnia 27-10-2004, 18:02
                  Tutaj link do niego:
                  http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1207

PS. Już mam Kelby'ego dla cs2 w english, a ja głównie gawarit pa russki, ech... :-(
                  Ostatnio edytowany przez anhelli; 2847.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Twój post pochodzi z dnia 27-10-2004, 18:02
                    Tutaj link do niego:
                    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1207

A to sie troszke pozmienialo od tamtego czasu ale glownie to ze wszystko w jednym programie robie i nieco inaczej parametry wywolywania z RAW ustawiam.
                    Nie chce mi sie teraz rozpisywac no i nie tenw atek.

Komentarz

• anhelli
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 51

Zamieszczone przez Vitez
                      A to sie troszke pozmienialo od tamtego czasu ale glownie to ze wszystko w jednym programie robie i nieco inaczej parametry wywolywania z RAW ustawiam.
                      Nie chce mi sie teraz rozpisywac no i nie tenw atek.
                      Nie no daj spokój, nie ma sensu się tak rozpisywać.

Poza tym wgłębiam się w tajniki Kelby'ego (dla CS2) i powiem, że książka jest świetna. Krok po kroku wszystko opisane. A gdyby ktoś miał problem (bo na razie wszystko w j. ang), to można porównać z rozdz. dla CS, który jest na stronie wyd. Helion w pdfie.
                      O tutaj:
                      ftp://ftp.helion.pl/online/obrcy2/obrcy2-5.pdf

Komentarz

• labo
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 76

Zamieszczone przez Vitez
                        Nie chce mi sie teraz rozpisywac no i nie ten watek.
                        Gdybys sie tak troche rozpisal, to moze bysmy sie cos nauczyli.
                        Moze byc w tamtym watku.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez labo
                          Gdybys sie tak troche rozpisal, to moze bysmy sie cos nauczyli.
                          Moze byc w tamtym watku.
                          Tutaj lepszy spec od obrobki rozpisal sie krok po kroku 8) :
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=3640&page=1

Komentarz

Pracuję...