Dpp 3.9

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej3k
    Bywalec
    • 2008
    • 144

Na pewno nie działa w 3.10 korekta aberracji w Sigmach 30.14 oraz 18-200 OS. Dotąd nie było problemu.
    Nie wiem jak z pozostałymi Sigmami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    30/1.4
    Ostatnio edytowany przez andrzej3k; 18601. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Voy
      Coś już napisał
      • 2010
      • 60

z Tamronem 70-300 VC USD też nie działa a dzialalo :-(

Komentarz

• WaldekA
        Bywalec
        • 2006
        • 246

Już wypuścili fix-a http://www.canon-europe.com/Support/...&type=download
        Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• Voy
          Coś już napisał
          • 2010
          • 60

z Tamronem 70-300 VC USD nadal nie działa.

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Zamieszczone przez Voy
            z Tamronem 70-300 VC USD nadal nie działa.
            Bo też i nie ma żadnego "fixa" - przynajmniej Canon...

Jeśli ten Tamron był przedtem korygowany przez DPP, to nie dlatego, że canonowski DPP wspaniałomyślnie rozpoznawał optykę Tamrona, tylko dlatego, że elektronika Tamrona podszywała się pod inny obiektyw Canona, czyli stosowane tak domyślne korekcje DPP zapewne nie były optymalne dla tego szkła o ile wręcz nie szkodziły

To pewnie właśnie ta skłonność innych producentów optyki do podszywania się pod Canona skłoniła go do zamknięcia im furtki w DPP... :rolleyes:

Komentarz

• wagteil
              Bywalec
              • 2010
              • 242

Czy ktos testowal nowe DPP pod katem czestej zmiany balansu bieli, czy dalej sa zawiechy?
              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez wagteil
                Czy ktos testowal nowe DPP pod katem czestej zmiany balansu bieli, czy dalej sa zawiechy?
                A jak często to często? Bo szczerze powiedziawszy w ogóle nie zauważyłem zwiech z tego powodu.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

Zamieszczone przez Merde
                  A jak często to często? Bo szczerze powiedziawszy w ogóle nie zauważyłem zwiech z tego powodu.
                  Też tak sądziłem aż przeczytałem i sam sprawdziłem: http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=62

Hmmm... Postanowiłem być dobrym wujkiem i rzeczowo odpowidzieć na pytanie kol. Wagteil'a.
                  Zainstalowałem sobie na czystej wirtualnej maszynie xp-sp3 najnowszego dpp 3.10 i sprawdziłem pipetą 33 fotki cr2 (tyle mi się wzięło) w jednym katalogu, jedna po drugiej (Edit Window). Pipetowałem długo i nic, żadnego zwisu! Zdziwiony postanowiłem sobie tak sprawdzić też wersję 3.9.3 (instalki 3.9.2, na której to wersji niegdyś potwierdziłem zwis akurat już nie miałem w archiwum). I pipetuję znowu te 33 fotki... i nic! Pomyślałem, że to może przez wirtualną maszynę albo za mało fotek, albo z jakiegoś innego sprzętu - dlatego postanowiłem wreszcie przetestowaś na niewirtualnym xp-sp3 i dpp 3.9.4 (na tym obecnie pracuję) i zacząłem pipetować ogormne zbiory cr2 (400+) z różnych aparatów i szkieł, różne katalogi, stare, nowe, modyfikowane exiftoolem i niemodyfikowane... i kurde nic! ...Chyba muszę jednak poszukać tej instalki 3.9.2, żeby wszystko było jasne...
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  No i zainstalowałem jeszcze na wirtualnej tym razem najpierw dpp 3.8.1 i po pipetowaniu na zbiorze 33 fotek - 0 zwisów! Potem wreszcie dpp 3.9.2... Wierzyć się nie chce, ale rzeczywiście przy balasowaniu pipetą 29. fotki - zwis modułu Edit window! Przyznam, że juz powątpiewałem w prawdziwość mojego niegdysiejszego testu po tym kątem (też na wersji 3.9.2), ale wszystko się potwierdziło i to dwa razy (za drugim przy innej fotce). Zatem postanowiłem jeszcze raz porządnie "przemaglować" zainstalowaną u mnie na stałę wersję 3.9.4, ale na prawdę porządnie: najpierw szybko fotka po fotce, później dokładnie z powiększeniami 200% i wielokrotnym próbkowanu pipetą, zapisywanie, przywracanie, anulowanie zmian, zabawa suwakami... i nic! Żadnego zwisu! :cool:
                  Ostatnio edytowany przez ewg; 7397. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wagteil
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 242

Juz myslalem ze zdradze LR i wroce do DPP, niestety przy 50 ktoryms pipetowaniu zawiecha... Ale musze przyznac ze jest juz nieco lepiej jak w poprzednich wersjach
                    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• velviana
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 65

Przerobiłem DPP klikadzisiąt tysięcy zdjęć i ani razu mi się nie zawiesił...

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Juz myslalem ze zdradze LR i wroce do DPP, niestety przy 50 ktoryms pipetowaniu zawiecha... Ale musze przyznac ze jest juz nieco lepiej jak w poprzednich wersjach
                        Te >50 pipetowań to na jednym czy większej ilości zdjęć?

Komentarz

• wagteil
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 242

Zamieszczone przez Merde
                          Te >50 pipetowań to na jednym czy większej ilości zdjęć?
                          To byly rozne zdjecia z jednego folderu, fotka po fotce zmienialem tylko balans. Naprawde szkoda ze nie potrafia sobie z tym do konca poradzic. Ale w notatakach na stronie Canona, tuz przy szczegolach aktualizacji gdzie canon zawsze sie chwali czego tam nie poprawil w nowej wspanialej wersji, nie ma slowa o tym ze naprawili pipete, wiec sa czysci
                          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• underhand
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 126

najnowsza u mnie smiga bez zawiech,moze jakis systemowy problem co niektorzy macie?

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

To byly rozne zdjecia z jednego folderu, fotka po fotce zmienialem tylko balans. Naprawde szkoda ze nie potrafia sobie z tym do konca poradzic. Ale w notatakach na stronie Canona, tuz przy szczegolach aktualizacji gdzie canon zawsze sie chwali czego tam nie poprawil w nowej wspanialej wersji, nie ma slowa o tym ze naprawili pipete, wiec sa czysci
                              A jesteś pewien, że problem tkwi w DPP, a nie w twoim (być może zaśmieconym) systemie? Zrobiłem podobną próbę, lekko licząc koło 100 kliknięć pipetą w różne zdjęcia - zero zwiechy.

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Dokładnie tak, zwiechy biorą się raczej z zapuszczonej Windy niż z DPP. Pracowałem z różnymi wersjami tego programu i nie zdarzyły mi się zwiechy Żadnych zastrzeżeń.
                                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...