Dpp 3.9

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Zamieszczone przez Merde
    A jesteś pewien, że problem tkwi w DPP, a nie w twoim (być może zaśmieconym) systemie? Zrobiłem podobną próbę, lekko licząc koło 100 kliknięć pipetą w różne zdjęcia - zero zwiechy.
    System zalozylem wczoraj win7 64, 16 ram i a caly system na SDD. Nie ma mowy o zasmieconym systemie.
    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez wagteil
      System zalozylem wczoraj win7 64, 16 ram i a caly system na SDD. Nie ma mowy o zasmieconym systemie.
      <spekulacja>Być może problem tkwi w 64 bitowym systemie?</spekulacja>
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wagteil
        Bywalec
        • 2010
        • 242

Problem tkwi definitywnie w DPP a nie w systemie;-)
        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Zamieszczone przez wagteil
          Problem tkwi definitywnie w DPP a nie w systemie;-)
          Ja od roku używam DPP na Win7-64 nie miałem żadnych zawieszeń. Z tym ze mało używam pipety. Pozostałem na wersji chyba 3.9.4, bo potem zwiększyli czcionkę nazw plików w thumbs i nie widziałem ich całych. Dzisiaj sprawdzę pipetę i napiszę czy miałem zawieszenie.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

MAM ZŁE WIEŚCI dla osób fotografujących obiektywami normalnie niekorygowanymi przez DPP - które jednak dotąd korzystały z korekcji (przynajmniej niektóych) aberracji dzięki modyfikowaniu metadanych swoich plików (Canon Makernotes: LensType). Otóż zauważyłem, że od wersji 3.10 wspomniane obejście już NIE DZIAŁA i pliki tak zmodyfikowane we wcześniejszych wersjach DPP, w tej najnowszej będą wyświetlane i konwertowane bez stosowania korekcji aberracji czyli inaczej!
            JEST JEDNAK NADZIEJA! Otóż dzięki pomocy i wnikliwości autora ExifTool GUI, pana Bogdana Hrastnika mamy już sposób na obejście wspomnianego ograniczenia! Otóż okazuje się, że DPP 3.10 sprawdza dodatkowo zgodność merytoryczną wartości LensType (dotychczas jedyna istotna) z wartościami LongFocal i ShortFocal - czyli skrajnymi wartościami ogniskowych zooma. Po ich uzgodnieniu DPP 3.10 przywraca opcje korekcji aberracji tak zmodyfikowanym plikom! :cool:

Pan Bogdan podaje też sposób takiej modyfikacji przy użyciu jego ExifTool GUI v4.x i dostęnego tam wiersza poleceń 'ExifTool direct'. Właściwe polecenie dla przykładowego LensType: EF-S17-55 to:
            Kod:
            -LongFocal=55 -ShortFocal=17
            Link do źródła: http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,3279.0.html

Miejmy nadzieję, że autorowi uda się to zadanie niebawem jeszcze bardziej zautomatyzować. ;-)
            Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez Merde
              <spekulacja>Być może problem tkwi w 64 bitowym systemie?</spekulacja>
              16 gb ram w 32-bitowym systemie?
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• myslidar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1010

Może 13 GB to RAM dysk
                Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez szwayko
                  Ja od roku używam DPP na Win7-64 nie miałem żadnych zawieszeń. Z tym ze mało używam pipety. Pozostałem na wersji chyba 3.9.4, bo potem zwiększyli czcionkę nazw plików w thumbs i nie widziałem ich całych. Dzisiaj sprawdzę pipetę i napiszę czy miałem zawieszenie.
                  Pierwsze klikniecie pipeta - zawiecha, trzy razy pod rząd odpalałem program. Za czwartym razem coś się odblokowała i można było klikać do woli.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez airhead
                    16 gb ram w 32-bitowym systemie?
                    Zdaję sobie sprawę z ograniczeń WIN32 co do ilości obsługiwanej pamięci.
                    Po prostu zakładam, że DPP pisane jest z myślą o WIN32 i testowane na WIN32 może nie zachowywać się prawidłowo na systemie 64-bitowym.
                    64-bity to chyba dalej więcej problemów niż korzyści dla 90% użytkowników.

Komentarz

• Kanghoy
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 209

@Merde oj już od dłuższego czasu nie. Biorąc pod uwagę jeszcze możliwości win7 w odpalaniu oprogramowania zgodnie z różnymi systemami zupełnie bez sensu jest obecnie inwestycja w system 32bitowy. Aplikacje 64bitowe chodzą zauważalnie szybciej od 32bitowych odpowiedników.
                      google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Kanghoy
                        @Merde oj już od dłuższego czasu nie. Biorąc pod uwagę jeszcze możliwości win7 w odpalaniu oprogramowania zgodnie z różnymi systemami zupełnie bez sensu jest obecnie inwestycja w system 32bitowy. Aplikacje 64bitowe chodzą zauważalnie szybciej od 32bitowych odpowiedników.
                        Pewnie kiedyś spróbuję, bo 3,5 GB RAM to straszny hamulec.
                        Co do aplikacji 64-bit to nie mam wątpliwości, raczej chodzi o to jak (i czy w ogóle) chodzą aplikacje 32-bit w systemie 64-bitowym oraz dostępność i jakość sterowników (szczególnie do starszego sprzętu).

Komentarz

• myslidar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1010

64-bity mają swoje niewątpliwe zalety, a 32-bitowcom polecam artykuł: http://www.chip.pl/artykuly/porady/2...mie-32-bitowym czyli jak wykorzystać RAM, który nie jest obsługiwany normalnie przez system 32 bitowy. Ja na firmowym laptopie zrobiłem tak, że na ten RAM dysk przeniosłem sobie plik wymiany (swap). I dzięki temu mogę korzystać z całej pamięci, rezygnując zupełnie z przechowywania czegokolwiek co powinno być w pamięci, a było upychane na dysku. Czyli szybciej i więcej RAMu.

PS W tym artykule jest zły link do programu tworzącego RAM dysk i trzeba go sobie poszukać osobno, w tym linku brakuje pliku, który modyfikuje rejestr.
                          Ostatnio edytowany przez myslidar; 20056.
                          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Koledzy, wracamy już do dyskusji na temat DPP. Pozdrawiam!

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez Kolaj
                              Koledzy, wracamy już do dyskusji na temat DPP. Pozdrawiam!
                              No więc DPP na systemach 32-bitowych działa bezproblemowo

Komentarz

• ewg
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1079

W tempie ekspresowym (od porannego pomysłu) powstała już nowa wersja ExifTool GUI 4.11 zgodna z DPP 3.10. Szczegóły w linku poniżej oraz poprzednim moim poście w tym wątku.

GUI do pobrania stąd: http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html

Komentarz

Pracuję...