Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Zamieszczone przez Merde
    Normalnie - zawsze podkręcałem swoje procesory (choć nigdy ekstremalnie).
    Mam teraz C2Q 8300 podkręcone z 2,5 na 3 GHz. Różnica jest mierzalna, ale czy odczuwalna? Może przy obróbce masowej, ale ja zazwyczaj obrabiam pojedyncze zdjęcia.
    Ja swojego AMD Phenona BE 3.4 Ghz podkrecalem do 3.8, wlasciwie nie widzialem roznicy w pracy Lightrooma.Ale ze ekspertem w podkrecaniu nie jestem, moglem po drodze popelnic jakies bledy.
    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Mordka22
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 22

Zamieszczone przez jacek-ie
      A to jest po polsku ??

J.
      Moja jest po angielsku, nie mam pojęcia co z polską wersją.

Komentarz

• wagteil
        Bywalec
        • 2010
        • 242

Panowie jaki profil powinien byc w 'camera kalibration' Lightrooma, czy po zaladowaniu profili canona ma to byc ten w ktorym pstrykam? W puszce mam ustawione 'standard' a w LR domyslnie jest adobe standart. Po przejsciu na profil camera standard skora u ludzi robi sie czerwona jak u pierwszych indian. Szukalem w ksiazce Eveninga ale ten o tym nic nie mowi, a pozycja duChemina po prostu przyznaje ze sie na tym nie zna
        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez wagteil
          Panowie jaki profil powinien byc w 'camera kalibration' Lightrooma, czy po zaladowaniu profili canona ma to byc ten w ktorym pstrykam? W puszce mam ustawione 'standard' a w LR domyslnie jest adobe standart. Po przejsciu na profil camera standard skora u ludzi robi sie czerwona jak u pierwszych indian.
          Camera standard to próba skopiowania kolorystyki DPP, moim zdaniem średnio udana.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• marianoitaliano
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 16

Tak sie teraz zastanawiam czy nie uzyc triku ludzi ktorzy tez maja doczynienia z grafika ale inaczej, mysle o milosnikach gier komputerowych. Czy ktos probowal podkrecac swoj procesor i jak sie to mailo do programow typu Lightroom czy DPP ?
            10 lat siedzę w komputerach i szczerze powiem że podkręcanie jest namacalne chyba tylko w testach wydajności komputera.
            W działaniu szybkości programu tego nie odczujesz chyba że najsłabszym ogniwem jest procesor i podkręcisz go dosyć wyraźnie.
            Komputer to cały system i jest jednocześnie tak silny jako kompilacja całości jak i jego najgorszy element. Podkręcając procesor nie zauważyłem nigdy zmiany w działaniu programów do zdjęć czy grafiki na tyle aby było to odczuwalne.
            Natomiast radze przy podejmowaniu wyboru co do kompa kierować się zasadą zrównoważenia mianowicie lepiej kupić wszystkie elementy na średnim poziomie, niż 2 cudowne 2 tanie.
            Ogólnie overclockingu nie polecam chodź sam stosuje z przyzwyczcajenia z starych czasow gdy z celka 300 trzeba było wycisnąć siódme poty
            40D 50/1.4 85/1.8 100/2.8

Komentarz

• bzita
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 22

Hej.

Mam pytanie dotyczące obsługi Lightrooma, a konkretnie wtyczki do facebooka. Czy wiecie w jaki sposób wrzucać bezpośrednio zdjęcia na facebooka? U mnie jest to możliwe tylko w przypadku zdjęć profilowych, a nie wszystkie zdjęcia, jkaie wrzucam, to moje profilowe. czy możecie podpowiedzieć w jaki sposób z poziomu lightrooma utworzyć album w facebooku, lub załadować zdjęcia z poziomu lightrooma do innego albumu w facebooku niż zdjęcia profilowe. Będę wdzięczny za instrukcje, lub linka do filmiku instruktażowego.

Pozdr

Komentarz

• wagteil
                Bywalec
                • 2010
                • 242

Zamieszczone przez Merde
                Camera standard to próba skopiowania kolorystyki DPP, moim zdaniem średnio udana.
                A co plecasz tam ustawic?
                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• niechcemisie
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 277

Mam podobny problem cały czas.. Otwieram zdjęcie i przy ładowaniu zmieniają mi się kolory. Myslalem ze jakis domyslny preset przy otwieraniu ale niestety nie....
                  500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

A co plecasz tam ustawic?
                    Lepiej spisuje się Adobe Standard, ale do kolorów z DPP sporo mu brakuje.
                    Nie ma narzędzia idealnego, niestety.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez Merde
                      Lepiej spisuje się Adobe Standard, ale do kolorów z DPP sporo mu brakuje.
                      Nie ma narzędzia idealnego, niestety.
                      a to akurat zalezy od gustu. dla mnie osobiscie Adobe Standard to jest musztarda, a Canon Standard daje duzo bardziej zrownowazone kolory, przy przyjemnym kontrascie i nasyceniu - w odroznieniu od np. Camera Neutral, ktory daje fantastyczne tonale do obrobki, ale za cholere nie ma jakiegos "przytupu"
                      www albo tez flickr

Komentarz

• wagteil
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 242

Zamieszczone przez akustyk
                        a to akurat zalezy od gustu. dla mnie osobiscie Adobe Standard to jest musztarda, a Canon Standard daje duzo bardziej zrownowazone kolory, przy przyjemnym kontrascie i nasyceniu - w odroznieniu od np. Camera Neutral, ktory daje fantastyczne tonale do obrobki, ale za cholere nie ma jakiegos "przytupu"
                        Mogliby sie w koncu dogadac te molochy, to by sie skonczyly te nasz problemy. A tak to mamy dziadowskie DPP i niedorobionego LR...
                        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Mogliby sie w koncu dogadac te molochy, to by sie skonczyly te nasz problemy. A tak to mamy dziadowskie DPP i niedorobionego LR...
                          zasadniczo, to ja nie narzekam na kolory LR. do ludzi bardzo mi odpowiadaja czy to Camera Standard czy to Camera Neutral, a do landszaftow mam 3 samodzielnie zrobione profile profile (jeden imitujacy Velvie, jeden poprawiajacy canonowski Landscape i jeden zupelnie wlasny), ktore do spoly z Camera Landscape w zasadzie zalatwiaja mi kwestie "wlozenia filmu" zawsze chociaz jeden okazuje sie fajny dla danego zdjecia

a DPP... to jest wywolywarka, ale nie program do zarzadzania kolekcja. wiec u mnie odpada
                          www albo tez flickr

Komentarz

• AgaP
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 70

Do tej pory w LR obrabiała zdjęcia z 40D i było ok. Teraz po wrzuceniu zdjęć z 5D, krzyczy przy eksporcie, ze ma zbyt mało pamięci. Nie ma reguły: raz mi eksportował bez problemu 14-16 zdjęć, z innym razem nie chciał 1-2. Zdarzyło się, że nie pomogło nawet uruchomienie ponowne programu.

Dodam, że pamięci ma dość. I ACR bez problemu sobie radzi... Ki czort?
                            Agnieszka
                            5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

a na dysku docelowym (na ktory eksportuje zdjecia) przypadkiem nie zabraklo przestrzeni?
                              www albo tez flickr

Komentarz

• AgaP
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 70

Zamieszczone przez akustyk
                                a na dysku docelowym (na ktory eksportuje zdjecia) przypadkiem nie zabraklo przestrzeni?
                                Nie, jest ponad 40GB wolne.

Tym bardziej, że komunikat brzmi "Not enough memory" , a to wg mnie bardziej o RAM chodzi chyba?
                                Agnieszka
                                5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Komentarz

Pracuję...