Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sid
    Uzależniony
    • 2004
    • 643

Nie miałem przyjemności pracy z Lightroom-em, stąd ciężko mi coś doradzać, zwłaszcza w takich niuansach, jak responsywność programu. Komputer masz naprawdę mocny, więc LR, który nie jest nie wiadomo jakim programem, powinien śmigać.

Na pewno zyskałbyś, gdybyś przesiadł się na najnowszego i7, sześcio-rdzeniowca z 12 wątkami... ale czy gra jest warta świeczki? Trudne pytanie, na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Sprzęt albo musi na siebie zarobić, albo sprawić frajdę swojemu właścicielowi.

Pytanie zasadnicze, czy w ogóle software, który odczytuje RAW-a w locie, może działać tak szybko, że nie widać opóźnienia i od razu wyświetla się na ekranie? Bez bazy danych i uprzednio stworzonych miniaturek, bez posługiwania się zaszytym w nim jpg-u?

Być może jest to możliwe, jeśli połączymy bardzo szybki dysk (matryce dysków) z bardzo szybkim procesorem. Nie zapominajmy jednak, że parametry RAW-ów również się nieustanie zmieniają. Wczoraj mieliśmy 5 megapikseli, dziś mamy 21, a co będzie jutro? Nawet jeżeli dziś na konkretnych RAW-ach z konkretnego modelu aparatu jest to możliwe, jutro nie wiadomo co będzie, czy szybciej rozwiną się komputery, czy matryce w aparatach.

Ciężko więc mówić o generalnych zasadach, skoro wszystko zależy o jakim aparacie mówimy itd. Musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto pisał jakieś oprogramowanie, które potrafi odczytywać RAW, może MMM, albo Pebal, albo ktoś inny?

Może lepszym pomysłem jest poszukać innego softu, który jest tańszy niż hardware i zwykle można go wypróbować za darmo? Albo obejść problem bazując na zaszytych miniaturach, tak jak za pomocą XnView.

Każdy sam wyznacza granice pogoni za nowinkami technologicznymi. Komputer domowy można złożyć za 1000zł a można i za 100,000 zł, zamiast mieszkania czy samochodu poskładać, a za parę lat i tak będzie kupą złomu.

Kluczem do szybkie działania są bardzo szybkie dyski SSD, o prędkości odczytu/zapisu rzędu 1,5 GB/s, wielkości powyżej 1 TB. Gdyby na takim dysku mieścić system, LR i wszystkie zdjęcia, musiało by być szybko. Ale sam taki dysk to ogromny koszt, ceny rzędu 7000$ i więcej, do tego 2 procesory 6 rdzeniowe, 48 GB RAM i będzie śmigać Zawsze można włożyć więcej niż jeden taki szybki dysk i na jednym mieć system, na drugim zdjęcia.

Komentarz

• Maykster
      Coś już napisał
      • 2009
      • 90

Witam jak w Lightroom 3 ustawić by przy exporcie jako tiff nie kopiował przy okazji raw do "obrazów " tworząc katalog z datą wykonania zdjęcia .
      Nie mogę znaleźć tego ustawienia , a bardzo opóźnia to proces exportu

Komentarz

• niechcemisie
        Początki nałogu
        • 2010
        • 277

Cały wątek praktycznie przeczytałem i w końcu na święta otrzymałem pozycję Martina Eveninga LR2... Całe szczęście, bo jak czytam co tu się dzieje czasem to życzę też zakupu tej pozycji
        500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• wagteil
          Bywalec
          • 2010
          • 242

Zamieszczone przez niechcemisie
          Cały wątek praktycznie przeczytałem i w końcu na święta otrzymałem pozycję Martina Eveninga LR2... Całe szczęście, bo jak czytam co tu się dzieje czasem to życzę też zakupu tej pozycji
          No wlasnie, a co jest w tej chwili najlepsze na rynku ksiazek jesli chodzi o LR ? Jest cos o LR 3?
          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Zamieszczone przez wagteil
            No wlasnie, a co jest w tej chwili najlepsze na rynku ksiazek jesli chodzi o LR ? Jest cos o LR 3?
            Jest nowa książka Davida duChemina http://galaktyka.com.pl/product,,455.html. Ale ona jest niemal wyłącznie o pracy w module Develop w LR3 - natomiast nie tyka chyba w ogóle (z tego co przejrzałem, dostałem dopiero wczoraj) innych zagadnień. Z tych książek, które widziałem, najciekawszą pozycją o Lightroomie ciągle pozostaje Evening.

Komentarz

• savage67
              Bywalec
              • 2010
              • 122

Ja polecam : http://helion.pl/ksiazki/sekrety_cyf...lby,sekpcl.htm

mimo, że dotyczy LR2 ciągle aktualna i naprawdę wartościowa pozycja.

Komentarz

• niechcemisie
                Początki nałogu
                • 2010
                • 277

M.Evening wypuszcza dla LR3 wersje kolo kwietnia. Jednak zanim ona wejdzie proponowalbym LR2, bo trojeczka bedzie uzupelnieniem dwojki.

Komentarz

• wagteil
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 242

Zamieszczone przez sid
                  Kluczem do szybkie działania są bardzo szybkie dyski SSD, o prędkości odczytu/zapisu rzędu 1,5 GB/s, wielkości powyżej 1 TB. Gdyby na takim dysku mieścić system, LR i wszystkie zdjęcia, musiało by być szybko. Ale sam taki dysk to ogromny koszt, ceny rzędu 7000$ i więcej, do tego 2 procesory 6 rdzeniowe, 48 GB RAM i będzie śmigać Zawsze można włożyć więcej niż jeden taki szybki dysk i na jednym mieć system, na drugim zdjęcia.
                  Tak sie teraz zastanawiam czy nie uzyc triku ludzi ktorzy tez maja doczynienia z grafika ale inaczej, mysle o milosnikach gier komputerowych. Czy ktos probowal podkrecac swoj procesor i jak sie to mailo do programow typu Lightroom czy DPP ?
                  8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez wagteil
                    Czy ktos probowal podkrecac swoj procesor i jak sie to mailo do programow typu Lightroom czy DPP ?
                    Normalnie - zawsze podkręcałem swoje procesory (choć nigdy ekstremalnie).
                    Mam teraz C2Q 8300 podkręcone z 2,5 na 3 GHz. Różnica jest mierzalna, ale czy odczuwalna? Może przy obróbce masowej, ale ja zazwyczaj obrabiam pojedyncze zdjęcia.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Mordka22
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 22

Zamieszczone przez niechcemisie
                      M.Evening wypuszcza dla LR3 wersje kolo kwietnia. Jednak zanim ona wejdzie proponowalbym LR2, bo trojeczka bedzie uzupelnieniem dwojki.
                      Właśnie dostałem tą pozycje na gwiazdkę - M. Evening Photoshop Lightroom3.
                      Rewelacja polecam.(652 strony świetnej lektury)

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez Mordka22
                        a masz może porównanie z "Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów" tego samego autora? http://www.ceneo.pl/4549476s
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Gratuluję szybkości czytania!

Komentarz

• Mordka22
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 22

Zamieszczone przez allxages
                            Gratuluję szybkości czytania!
                            Aż tak szybko to nie idzie, ale mam wolne do 4 stycznia i dużo czasu na ćwiczenia. :-D

Komentarz

• niechcemisie
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 277

No to mnie oszukali troszkę w księgarni... Ciekaw jestem ile różnic jest między 2 a 3jką.

Komentarz

• jacek-ie
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 132

A to jest po polsku ??

J.

Komentarz

Pracuję...