Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

a to nie wiem jak kombinujesz...
    ja u siebie robie Ctrl-Shift-C na pierwszym zdjeciu serii i potem Ctrl-Shift-V na zaznaczonej grupie pozostalych fot z serii. ale w Grid View. jak to zrobie w pasku to ustawienia sa kopiowane tylko na pierwsza z zaznaczonych fot.

z tym ze to jest Lightroom 2, wiec w 3 moze byc inaczej.
    www albo tez flickr

Komentarz

• quail
      Początki nałogu
      • 2008
      • 400

Zamieszczone przez AMMarshall
      Po zaznaczeniu wszystkich plików masz po prawej obok przycisku RESET przycisk AUTO SYNC i on musi być WŁĄCZONY, pokombinuj. Będzie działać.
      Prawie dobrze, ale prawie potrafi robić wielką różnicę ;-)
      Jak jedno ze zdjęć już ma ustawione jakieś parametry (tak wnioskuję, bo jeśli chcemy robić Copy, to znaczy, że jest co kopiować), to Auto Sync nic nie pomoże.

1. Wskazać zdjęcie źródłowe
      2. Używając SIFT+Click lub CTRL+Click wskazać pozostałe, na które chcemy skopiować ustawienia.
      3. Użyć opcji Sync i wskazać które parametry chcemy skopiować.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

uzyj sync

Komentarz

• nilhi
          Coś już napisał
          • 2010
          • 99

Quail, robię dokładnie tak, jak napisałeś.
          Myślę że AMMarchall miał dokładnie to samo na myśli, bo po poprawieniu parametrów jednego ze zdjęć i zaznaczeniu całej serii nie pojawia się po prawej stronie przycisku RESET żaden przycisk Auto Sync, ale za to po lewej pojawia się przycisk "Sync".
          Założyłam, że AMMarchall pisze z pamięci i załapałam ideę a nie potraktowała tej rady dosłownie :grin:

Komentarz

• quail
            Początki nałogu
            • 2008
            • 400

Zamieszczone przez nilhi
            Quail, robię dokładnie tak, jak napisałeś.
            Myślę że AMMarchall miał dokładnie to samo na myśli, bo po poprawieniu parametrów jednego ze zdjęć i zaznaczeniu całej serii nie pojawia się po prawej stronie przycisku RESET żaden przycisk Auto Sync, ale za to po lewej pojawia się przycisk "Sync".
            Założyłam, że AMMarchall pisze z pamięci i załapałam ideę a nie potraktowała tej rady dosłownie :grin:
            Ja akurat miałem odpalonego LR, więc miałem szansę napisać krok po kroku.
            Auto Sync zadziała zanim zrobi się jakiekolwiek zmiany na pierwszym zdjęciu. Powoduje to zlinkowanie parametrów wybranych zdjęć (połączenie parametrów w grupę), przez co później poruszasz suwakami tylko na pierwszym, a zmiany są od razu przerzucane na całą serię.

Komentarz

• Paul80
              Początki nałogu
              • 2008
              • 257

Mam taki problem, po eksporcie z lightrooma zdjęcia są bardziej kontrastowe i chyba czerń przycięta bardziej, w lightroomie jest dobrze. Fotki oglądam Fastone i Zoom Browserem i jest tak samo, już nie wiem co jest grane, za pomoc będę wdzięczny.

Komentarz

• MaciekH
                Uzależniony
                • 2006
                • 662

Przewałkuj temat profili kolorów, powinno Ci się trochę rozjaśnić...
                20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Paul80
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 257

MaciekH, mógłbyś mi bardziej temat przybliżyć, o jakie profile chodzi?, przy eksporcie wybieram TIFF 8bit srgb.

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

A sam sobie nie możesz przybliżyć? http://tinyurl.com/2bk9kc4
                    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Paul80
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 257

Zainstalowałem ACDSee Pro 3 i uruchomiłem CMS i ustawiłem tak jak na screenie i mam w końcu to samo jak w lightroomie. Fastone ma CMS, ciekawe kto go robił, badziew totalny, przez tego fastone co obrobiłem fotki, to po oglądnięciu, znowu powrót do obróbki i odjęcia black:-D.

Uploaded with ImageShack.us

Mam nadzieję, że mam dobrze poustawianego CMS w ACDSee?

Komentarz

• MaciekH
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 662

Zamieszczone przez Paul80
                        Fastone ma CMS, ciekawe kto go robił, badziew totalny, przez tego fastone co obrobiłem fotki, to po oglądnięciu, znowu powrót do obróbki i odjęcia black
                        Ktoś Ci przystawił pistolet do głowy i kazał go używać?
                        Ja z nim nie mam problemów...

Komentarz

• Paul80
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 257

MaciekH, widzę że też jesteś niedoczytany i niedouczony, skoro nie masz problemów z Fastone, zamiast starać się pomóc, to się wymądrzasz a pożytku z tego żadnego.

Komentarz

• MaciekH
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 662

jesteś niedoczytany i niedouczony, skoro nie masz problemów z Fastone
                            Nie widzę korelacji między stanem mojej wiedzy a rzekomymi błędami w oprogramowaniu...

Ale cieszę się, że Ty jesteś taki oczytany i wszechwiedzący, ale szkoda, że z kulturą trochę słabiej...
                            FastStone tak btw, Geniuszu!

Komentarz

• Paul80
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 257

Zamieszczone przez MaciekH
                              Nie widzę korelacji między stanem mojej wiedzy a rzekomymi błędami w oprogramowaniu...

Ale cieszę się, że Ty jesteś taki oczytany i wszechwiedzący, ale szkoda, że z kulturą trochę słabiej...
                              FastStone tak btw, Geniuszu!
                              Po pierwsze, jak cytujesz, to cytuj całe zdanie, napisałem że też jesteś niedoczytany, czyli ja też;-). Jeżeli nie widzisz różnicy podglądu Rawa w Lightroomie i późniejszym eksportemi podglądem w Fastone , to gratuluję wzroku. Z tego co pamiętam, to nawet Janusz Body nie używa Fastone, ponieważ nie ma on pełnego z CMS. Nie wiem jakie zdjęcia robisz, ale zrób sobie parę ślubnych, to zobaczysz jak Fastone przytnie w cieniach i tak już ciemne garnitury. Następna sprawa, że zawsze oceniałem zdjęcia po eksporcie z Lightrooma w Fastone i to był chyba największy błąd. Jeżeli się mylę z Fastone, to proszę mnie poprawić.

Komentarz

• allxages
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2549

Z tego co pamiętam, to nawet Janusz Body nie używa Fastone
                                No to rzeczywiście. Może warto napisać autorom FS, że Janusz Body nie używa?

Komentarz

Pracuję...