Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

U mnie bez problemów rozpoznaje.

Komentarz

• jeju
      Coś już napisał
      • 2008
      • 61

brak w bazie 24 mm

Lightroom nie posiada również predefiniowanej korekcji do 24 mm.

Korzystając z okazji. Czy macie widoczną różnicę w kontraście i jasności pomiędzy widokiem w Lightroomie, a wyeksportowanym plikiem (TIFF, podobnie z jpg)? Dodam, że kalibrowałem chyba tysiąc razy monitor EIZO FlexScan S1731, Spyder'em3 i zaraz wyrwę ostatki włosów.

Zdjęcia w Lightoomie sprawiają wrażenie bardziej kontrastowych, ciemniejszych, a przede wszystkim ostrzejszych.

Poooommmmoooooccccyyyyyyyyyy :-(

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

U mnie różnic nie widać, często sam miałem podobne wrażenie ale to chyba było wynikiem oglądania zdjęć na różnym tle (ciemniejszym i jaśniejszym) albo nie wiem co, tak czy siak aktualnie problemu nie widzę.

Komentarz

• jeju
          Coś już napisał
          • 2008
          • 61

Przetestowałem zamianę tła na biały i szarości - bezskutecznie. Jestem załamany

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Ale gdzie ten TIFF oglądasz?

Komentarz

• jeju
              Coś już napisał
              • 2008
              • 61

Na zewnętrznych przeglądarkach FastStone, IrfanView, ZoomBrowser EX ....

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

Zamieszczone przez jeju
                Lightroom nie posiada również predefiniowanej korekcji do 24 mm.
                spróbuj Sigmy 24/1,8 i ew. pomachaj suwakami

Zamieszczone przez jeju
                Korzystając z okazji. Czy macie widoczną różnicę w kontraście i jasności pomiędzy widokiem w Lightroomie, a wyeksportowanym plikiem (TIFF, podobnie z jpg)? Dodam, że kalibrowałem chyba tysiąc razy monitor EIZO FlexScan S1731, Spyder'em3 i zaraz wyrwę ostatki włosów.

Zdjęcia w Lightoomie sprawiają wrażenie bardziej kontrastowych, ciemniejszych, a przede wszystkim ostrzejszych.

Poooommmmoooooccccyyyyyyyyyy :-(
                zarówno te TIFFy jak i JPGi mają profile kolorów? odpowiednie?
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• jeju
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 61

Wgrałem lightroom na innym, bardzo leciwy komputer z przeinstalowanym system i nie ma różnicy o której pisałem wcześniej. :-D
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez airhead
                  spróbuj Sigmy 24/1,8 i ew. pomachaj suwakami

zarówno te TIFFy jak i JPGi mają profile ? odpowiednie?

Testowałem w przestrzeni sRGB. Różnice w kontraście, jasności i ostrości nie były zależne od przestrzeni jaką wybrałem.
                  Ostatnio edytowany przez jeju; 18762. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomdz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 637

Ja tak mam, jak porównuję LR vs Faststone. Ale już np. porównując z systemową galerią (galeria fotografii systemu Windows) jest 1:1. Wydaje mi się, że o ile CMS w Faststone faktycznie obsługuje profile zaszyte w pliku, to chyba nie do końca (w ogóle?) uwzględnia profil samego monitora.
                    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• heniek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 614

u mnie po wczytaniu rawów ustawia na wszystkich ekspozycję na -1,05, gdzie to można zmienić?
                      w aparacie jest na "0"...
                      Heniek

Komentarz

• westu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 153

A ja mam takie pytanie... Na ile stanowisk jest licencja na Lightrooma3? Mam dwa komputery - stacjonarke i laptopa - kupiłem licencję z myślą o stacjonarce jednak zastanawiam się, czy mogę legalnie zainstalować też na laptopie. Wie ktoś może jak to wygląda?

Btw. u mnie chodzi szybciej niż v2.1.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez westu
                          A ja mam takie pytanie... Na ile stanowisk jest licencja na Lightrooma3? Mam dwa komputery - stacjonarke i laptopa - kupiłem licencję z myślą o stacjonarce jednak zastanawiam się, czy mogę legalnie zainstalować też na laptopie. Wie ktoś może jak to wygląda?

Btw. u mnie chodzi szybciej niż v2.1.
                          Przyszedł Ci do głowy karkołomny pomysł przeczytania licencji ?

2.4 Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Husky
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 409

Chciałbym przenieść presety z laptopa na komputer stacjonarny.
                            Gdzie mam szukać pliku z presetami i jak później zainstalować presety?

Komentarz

• molsar
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 216

jak masz pliki presetow to wejdz w developa i kliknij prawym na "user presets"
                              ->import

Komentarz

• Mr_Black
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 186

Odnośnie presetów, jak zmodyfikować taki preset aby ine modyfikował wartości ekspozycji (lub np jasności). Często przed stosowaniem zakupionego presetu podnoszę ten parametr w kilkuset zdjęć i irytujące jest kiedy najeżdżając na dany preset, LT generuje podgląd daleki od ideału gdyż cofa wcześniej poprawioną ekspozycję. A męczące jest zastosowanie presetu, ponowne podniesienie ekspozycji, zobaczenie efektu, zatwierdzenie lub szukanie innego pasującego. (tak już mam, że często nie doświetlam zdjęć). Kiedy kopiuje się ustawienia można zaznaczyć aby np nie wklejał poszczególnych składowych. Jak to zrobić w presecie?

Komentarz

Pracuję...