Wiecie może czy jest jakiś sposób na zmianę wirtualnej kopii w główne zdjęcie? Chodzi o sytuację, gdy obrabiałem większy materiał na kopiach i teraz chciałbym możliwie szybko usunąć mastery i zostawić sobie tylko te kopie.
Adobe Lightroom 3
Zwiń
X
-
-
nie ma czegos takiego jak usuniecie masterow.
metoda reczna: Ctrl+Alt+C na kopii, Copy All, Ctrl-Alt-V na masterze, Delete na kopii.
automatyczna: zestosowac zdjecia. Stack All. robi Ci sie z kilku zdjec jedna ikonka, a poniewac kopie wirtualne to z punktu widzenia danych drobnica, to nie ma nad czym rozpaczac. w Gridzie w ten sposob pozostaje Ci jedna miniaturka na mastera i wszystkie kopie.Komentarz
-
Dzięki Akustyk, tak właśnie myślałem, że to będzie ręczna robota. Swoją drogą dziwnie to rozwiązali, IMHO powinno być tak, że przy usuwaniu mastera następuje automatyczna promocja którejś kopii.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Dziwną tą miałeś rozkminę że obrabiałeś je na kopiach a nie na "masterach", masz teraz nie ruszone mastery?20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Chodzi o to, że najpierw jechałem normalnie na masterach. Następnego dnia stwierdziłem, że chyba jednak ogólnie przegiąłem z kontrastem. Nie da się zrobić globalnego snapshota, dlatego zrobiłem kopie dla całości i poprawiałem na kopiach. Nie chciałem po prostu stracić tej pierwszej obróbki, na wszelki wypadek.
Problem pojawił się jak trzeba było po wszystkim posprzątać. Ostatecznie skończyło się Ctrl+Alt+C/Ctrl+Alt+V jak pisał Akustyk.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Witam,
mam także problem z rozpoznaniem szkła Canon 35/2, podczas gdy np C15-85 rozpoznaje od razu.
Gdy wybiorę ręcznie szkło typu Canon to owszem 35 mm się pojawia, ale za to w wersji 1.4 .
Upgrade na razie nie ma, może trzeba zciągnąć jakiś inny plik z Adobe, by prawidłowo rozpoznawał to szkło ?? Dodam, że mam najnowszą wersję DPP i EOS Utility (3.81) i po podłączeniu aparatu do komputera korekta tego szkła w aparacie się uaktywniła.
Poza tym spolszczenie w v.3 działa, trochę opis jest niejasny w pierwszej chwili, ale po przeszukaniu podkatalogów programu daje się znaleźć odpowiednie miejsce do wgrania paczek językowych.
Swoją drogą ktoś biegły w programowaniu może się pokusi o napisanie instalatorka do tej paczki ?? W sumie trzeba skopiować 6 plików w różne miejsca (fakt, dochodzi kilka wersji Windowsa no i Mac
)
Pozdrawiam,
JacekKomentarz
-
Ponieważ twojego szkiełka nie ma na rozwijanej liście/bazie danych,Witam,
mam także problem z rozpoznaniem szkła Canon 35/2, podczas gdy np C15-85 rozpoznaje od razu.
Gdy wybiorę ręcznie szkło typu Canon to owszem 35 mm się pojawia, ale za to w wersji 1.4 .
Upgrade na razie nie ma, może trzeba zciągnąć jakiś inny plik z Adobe, by prawidłowo rozpoznawał to szkło ?
dlatego nie rozpoznaje. Pozostaje czekać na update,
albo zrobić profil osobiście za pomocą Adobe Lens Profile Creator
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
O jakim spolszczeniu mówisz? Cóż to za wynalazek, bo Adobe chyba milczy na ten temat?Wszystko można zrobić lepiej.
www.irem.pl | 500px | foty.irem.plKomentarz
-
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
-
Pytanko do tych, co używają LR3 w wersji 64-bit. Ile RAMu potrafi Wam toto zeżreć? Ja zauważyłem, że już nawet po godzinie szastania kilkuset rawami LR3 potrafi wessać prawie cały RAM jakim dysponuję (6 GB), a następnie wesoło hula po swapie. Nie przypominam sobie, żeby 2.x panoszył się w podobny sposób.Komentarz
-
Komentarz
-
Nietety to jest fakt, po jakim czasie LR3 strasznie muli i zwalnia, trzeba go zamknac i otworzyc na nowoPytanko do tych, co używają LR3 w wersji 64-bit. Ile RAMu potrafi Wam toto zeżreć? Ja zauważyłem, że już nawet po godzinie szastania kilkuset rawami LR3 potrafi wessać prawie cały RAM jakim dysponuję (6 GB), a następnie wesoło hula po swapie. Nie przypominam sobie, żeby 2.x panoszył się w podobny sposób.Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz